Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ona_życie

Kuracje ziołowe

Polecane posty

tutaj piszemy o ziółkach i innych naturalnych specyfikach.... może ja zacznę: specyfik: Len mielony (siemię lniane) najlepiej te w postaci proszku, łyżeczkę zalewasz szklanką wody bądź mleka (możesz też wsypać do jogurtu) na co: dolegliwości żołądkowe Produkt zawiera: Proteiny do 40%, błonnik do 30!!!\' substancje śluzowe do 20%, olej do 10%. najlepiej pic codziennie rano na czczo bądź przed snem wieczorem

czy myślicie, że mielone lub suszone zioła są bardziej wartościowe niż te w saszetkach od herbaty np?

Gość sibi
ja się interesuję trochę bo przeszłam na kosmetyki naturalne to i zioła stosuję: napar z nagietka:łagodzi podrażnienia,przyspiesza gojenie ranek,do przemywania cery. napar z szałwi lub kory dębu jest dobrą płukanką do włosów która przyciemnia je. pokrzywa-oczyszcza i wzmacnia włosy,jest przeciwłupierzowym środkiem,ma także dobre działanie dla cery zwłaszcza tłustej rumianek-rozjaśnia włosy jak i cerę,łagodzi podrażnienia rozmaryn-oczyszcza skrzyp-do włosów znakomita płukanka zwłaszcza w połączeniu z pokrzywą szałwia-do cer trądzikowych-działanie ściągające ,przeciwzapalne kwiat lipy-oczyszcza cerę,zmiększa Pokrzywa ma właściwości oczyszczajace,tak samo bratek

Gość sibi
suszone zioła są wartościowsze od tych w torebkach,a najlepiej kupować je w sklepie zielarskim,mamy pewność że są to tylko zioła a nie jakieś ziotki spod maszyn co mielą do torebek,kiedyś oglądałam program nawet o tym

Gość sibi
- mięta-wewnętrznie na problemy trawienne -tatarak-nadaje połysk włosom,choć ja wolę ocet jabłkowy który ma też bardzo fajne działanie bo zamyka łuski włosa i zakwasza skóre głowy,oraz nadaje puszystośc i połysk -świetlik-przy zapaleniu spojówek okłady na zmęczone oczy,

a coś prócz świetlika na opuchnięte oczy? ja uwazam,ze te naturalne sa duzo lepsze. i duzo tansze,chyba musze odwiedzic sklep zielarski:)