Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kuzynka brata

Matura z geografii pytania do tych co zdawali

Polecane posty

Gość Kuzynka brata

Lepiej zdawać mature podstawową czy rozszerzoną?jest trudna czy nie?do jakich tematów najbardziej sie przygotować ,z jakich książek repetytoriów i vademecum korzystać?ile czasu przed maturą zagospodarować ,czy uczyć sie systematycznie ,trzeci topik o maturze :D ale coś wolno tam odpisują :P na co zwracać uwage?ile mieliście punktów wiem że będe zdawać mature z geografii lub z wosu jeszcze sie nie zdecydowałam ,

Gość Kuzynka brata
lepiej pomyśleć zawczasu a nie obudzić sie jak będzie późno ,czemu uważasz ze nie?

Gość nie kszań
wos bierz zdecydowanie. ja zdalam na 60% ogladajac tylko serwisy informacyjne

Gość Kuzynka brata
na biole bym sie nie zdecydowała nie za ciężko masz pojęcie o tym przedmiocie koleżanka chce zdawać mnie ciągnie do geografii sama nie wiem dlaczego hm co po tym bede miała? chce pracować w turystyce bo to mnie ciekawi

ta jaasne bierz wos to sie zesrasz, ja miałem brać wos do geografii zeby nie było tak łyso że jeden, ale w ostatniej chwili zrezygnowałem z niego na rzecz biologii i nie załuje bo uczyłem sie 3 dni przed maturą a miałem 78 na podst i 62 na rozszerzeniu, Geografi ajest przedewszystkim łatwa co roku, wystarczy zrobic kilka repetek z ksiegarni przeleciec podreczniki i ok, radze zwracac uwage na ekonomiczną bo fizycznej sie uczymy od daaawna i tam sie nic nie zmienia, ale z ekonomicznej to czasem straszne bzdety są a myślec tzreba

Gość myślicie że da rade
ja zdawałam w tym roku. Dodatkowa rozszerzoną. Nie uczyłam sie, miałam repetytoriów, podreczników przez 3 lata , nawet zeszytu nie musielismy mieć przez ostatni rok. Zdałam na 755 rozszerzoną, takze to jest śmieszny przedmiot.

Gość myślicie że da rade
75%

Gość karmelek888
ja zdawalam w tym roku gegre i wydawla mi sie latwa na poziome podstawowym, moja kumpela zdawala na rozszerzonym i miala podobne zadania tylko ze bardziej szczegolowe. Przede wszystkim musisz opanowac podtsawowe tematy np. klimat, opady, skala mapy, mierzenie odcinkow na mapie itd. najlepiej kup sobei repetytorium z gegry na poziome podtswowym albo zapisz sie na jakis kurs przygotowujacy do matury, ja sie zapisalam w styczniu i trwal do kwietnia.

Gość karmelek888
n i musze dodac ze czytalam sobie male kieszonkowe repetytoria na przerwach miedzy lekcjami w szkole :D

Gość Kuzynka brata
jak skala opady to proste:D nie będzie tak źle karmelek małe ściągawki na pewno przydatne,moglibyście mi polecić jakieś repetytoria lub książki które świetnie przygotowują bo uczyć sie będę na pewno :D

Gość darecka89
A czy przed matura biegaliscie na korepetycje ? Bo ja sie sama zastanwawiam czy nie wybrac sie do platu.pl w sumie utrwalic wiedze nie zaszkodzi...

zdawałam rozszerzoną gegre i wos (2009 roku) i jak dla mnie gegra była trudna (tutaj głównie zwróć uwagę na fizyczną, ja uczyłam się z reperytorium operonu, taka gruba, zielona książka - zdałam na 76%), natomiast moim zdaniem wos rozszerzony jest bardzo łatwy (pierwsza czesc moze sprawiac kłopot, bo jest typowo wiedzowa, natomiast reszta to tzw. czytanie ze zrozumieniem, teksty zrodłowe no i wypracowanie w oparciu o te teksty, wiec zawsze cos się napisze) jezeli lubisz geografie to polecam Ci rozszerzoną - rozwiązuj dużo testów z poprzenich lat, bo naprawdę zadania się powtarzają, niektóre są wręcz identyczne, powodzenia :)

a tak w ogołe odnosnie nauki do matury polecam Ci rozwiązywać dużo testów (jeżeli nie wiesz jak rozwiązać owe zadanie sięgaj po reperytorium), nie warto uczyć się na pamięć, bo i tak zapomnisz do maja (no chyba, że chodzi o historie, czy np. słówka z języka) lepiej uczyć się powoli od wrzesnia niż masz panikować miesiąc przed, jezeli bd systematyczna to nawet nie poczujesz, że tyle kułas do matury :) teraz zadania na maturze wymagają raczej ogólnej wiedzy, oczytania, logicznego myslenia anizeli wykucia wszystkiego na pamięc :)

Gość from
ja zdawałem rozszerzony a jakos tylko tydzień uczyłem sie przed maturą najlepiej zrobić i dokładnie przeanalizować kilka testów oraz uczyć się z vademecum czy repetytorium i przejrzeć książki z gimnazjum i liceum. Zwróć uwagę przede wszystkim na wykresy,piramidy wiekowe,obliczanie czasu,przeliczanie skali,porównywanie PKB krajów,typy rolnictwa,skały,typy jezior,rodzaje wybrzeży,strefy klimatyczne,największe ośrodki przemysłowe.Często trzeba odczytać z rys. czy to bryza czy pasat.Umiejętność odczytywania mapki.

Gość ooonka23
Ja juz sie boje. To juz zostalo niewiele czasu. Co prawda chodziłam do Cosinusa na kursy, ale mimo wszystko człowiek sie jedak troszkę obawia.

Gość gość
A nie lepiej jak ludzie pisza jednak wybrać sie na kursy przedmaturalne ? To chyba tez bedzie jednak z jeszcze większą korzyscią dla nas.

Gość gość
No wiesz, wykształcenie wyższe to jednak coś innego niż srednie. Ciągle sie to liczy. Wiec od razu tak bym tego nie odrzucała. ale na pewno jesli chodzi o szkołe policealną ma to być coś dodatkowego to na pewno warto to rozważyc.

Gość gość
Mój brat kończył licencjat z ochrony środowiska i niestety ale nic nie mógł znalezc jesli chodzi o prace. I skończyło sie po prostu na tym ze poszedł do policealnej na informatykę. I to był dobry wybór.

Gość gość
Namysłów to miasto powiatowe w województwie opolskim w powiecie namysłowskim ma 16 tysięcy mieszkańców

Gość gość
Co do Cosinusa to tutaj wszystkie Licea i Szkoły Policealne Cosinus są bezpłatne, nie ma żadnych ukrytych kosztów. Oznacza to, że przez cały okres kształcenia za naukę nic nie zapłacisz.

Gość gość
Oj a ja wlasnie myslałam teraz tak na poważnie o Cosinusie. I jesli jestesmy juz w temacie tej szkoły to jaki kierunek policealnej teraz polecacie ?