Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MURZYNEK CIASTO PRZEPIS SZUKAM

MURZYNEK - SZUKAM ŁATWEGO I SPRAWDZONEGO PRZEPISU

Polecane posty

Gość MURZYNEK CIASTO PRZEPIS SZUKAM

czesc dziewczyny, jezeli ktoras z Was ma sprawdzowny przepisy na murzynka( latwo ,szybko) to bardzo prosze napisac co i jak sie robi.Mi czesto wychodzi zakalec a to jest jedno z moich ulubionych ciast. Na internecie jest duzo wersji tego ciasta, JA CHCE JEDEN I SPRAWDZONY:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Oblech
Wychodzi zakalec, bo się nie starasz. Robisz go na odwal się i ciasto to czuje, jest smutne i się nie dopieka :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość MURZYNEK CIASTO PRZEPIS SZUKAM
Oblech - chyba wlasnie za bardzo sie staram:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mi ten wychodzi zawsze
20 dkg mąki 25dkg margaryny 25 dkg cukru 3 jaja 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 3 łyżki wody tłuszcz do formy Margarynę, wodę, cukier i kakao mieszamy w garnku. Podgrzać do rozpuszczenia składników po czym gotować 3 minuty. Odlać pół szkl. masy na polewę, resztę wystudzić. Do wystudzonej masy dodawać żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. W osobnym pojemniku ubić pianę z białek i połączyć z masą czekoladową. Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką. Wlać ciasto do formy. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
3/4 szkl cukru 1 szkl wody 1/3 margaryny 10dag kakao zagotoważ aż zabulgocze, ostudzić , odlać 1/2 filiżanki na polewę ubić 4 białka na sztywno, dodać 4 żółtka i 3/4 szkl cukru , wubić, dodać 1 i 3/4 szkl mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, zmiksować, dodać masę z kakaem zmiksować , przelać na brytfannę i piec mi zawsze z tego przepisu wychodzi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość MURZYNEK CIASTO PRZEPIS SZUKAM
mi ten wychodzi zawsze - moglabys mi to przeliczyc na szklanki? 20 dkg mąki 25 dkg cukru zle odlicze miare i znowu mi cos nie wyjdzie chochlik_- dzieki :) w najblizszym czasie zamierzam przetestowac twoj przepis:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość MURZYNEK CIASTO PRZEPIS SZUKAM
chochlik_ - przestestuje jak mi podasz w jakiej tem. i ile czasu piec ciasto:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Do ...chochlik_
Bardzo niedokladnie podałas przepis :-d Kochana to co dla ciebie jest oczywiste dla mnie niestety ... :( , jestem noga jeżeli chodzi o pieczenie :( I tak nie podałas podałaś jak długo piec i w jakiej temp. Jaka do ciasta musi być blacha tzn. wymiary :-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Do .......chochlik_
A jaka masą przekładac tego MURZYNKA ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość CZeresinia
Murzynek Masa: - 1,5 szkl. cukru, - 0,5 szkl. mleka, - 1 kostka margaryny (250 g), - 3 łyżki ciemnego kakao, - 1 zapach rumowy. Ciasto: - 2 szkl. mąki, - 4 żółtka, - 1 proszek do pieczenia, - piana z 2 białek, - ewentualnie bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa kandyzowana, wiśnie kandyzowane). Jak przyrządzić? 1. Margarynę rozpuścić, dodać cukier, mleko, kakao i aromat rumowy. Całość podgrzewać (nie gotować) stale mieszając, aż cukier się całkiem rozpuści. Zdjąć z ognia. Odlać 1/2 szklanki masy do polania upieczonego ciasta. 2. Żółtka połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać masę kakaową, pamiętając by zostawić 1/2 szklanki do polania. Wszystko dokładnie wymieszać. Ewentualnie dodać bakalie. 3. Piecyk nagrzać. Podłużną formę nasmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. 4. Z 2 białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 50 minut (ale najlepiej jest sprawdzać patyczkiem) w 190 stopniach. 5. Po upieczeniu odczekać 10 min. i wyjąć ciasto z blachy i na jego bokach oraz górze pędzelkiem rozprowadzić pozostawione 1/2 szkl. polewy kakaowej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość MURZYNEK CIASTO PRZEPIS SZUKAM
CZeresinia - no no no:) dzieki:D pozostalym dziewczynom tez dziekuje za przepisy:):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gośćzx
kostka margaryny kasi 1,2 szklanki cukru 4 jaja 3 łyzki pełne kakao 0,5 szklanki mleka 2 szklanki maki 2 szczypty soli 1,5 łyzeczki proszku do pieczenia 3/4 słoika dzemu np czarna porzeczka lub malina 1/2 przyprawy do piernika - mozna bez w garnku roztopic margaryne,cukier, kakao, mleko - zagotowac, ale nie gotrowac -ostudzic w misce - maka ,proszek do pieczenia,przyprawa do piernika - wymieszac białka ubic na sztywna mase żóltka rozbełtac i po ednym wlewac do wystudzonej ,kakowe masy do kakaowe masy z żółtkami porcjami dodawac suche składniki - delikatnie , cierpliwie mieszac - z uczuciem - bawic sie tym na koncu wolno , porcjami dodawac ubite białko - delikatnie mieszac zagarniając od dołu do keksówki - te wiekszej a keksówke wyłozyc papierem do pieczenia piec 50 mlub 60 minut w temp 155 stopni celsjusza sprawdzic patykim - ma byc suchy po wbiciu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×