Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dydkawitka

zaraz jest 12 a moje dziecko nie spi od 18

Polecane posty

Gość dydkawitka

dydkawitka i nie zapowiada sie zeby szlo spac,fatalnie....co tu zrobic? [11.09.2008] 23:52 dydkawitka bawi sie zabawkami ,lata ,hlasuje a my zmeczeni ..nie mamy chwili wolnej dla siebie nie mowiac juz o spaniu

Gość nie chce byc chamska
moze pozwalasz mu spac caly dzien, zeby miec spokoj, to teraz masz za swoje

Gość dydkawitka
w dzien spalo 3 godziny przed poludniem godzine i od 16:do po 17 nawet niecale

Musisz tak zmanipulować jego rozkładem dnia, żeby jutro nie spało od 15 do 21 :) I potem poszło w kimono :) Luśka ma 10 miesięcy, budzi się o 8, kimie 1-1,5 godzinki około południa i szaleje do 21-22. Jakby zdrzemnęła się drugi raz o 18-19, to też by do północy świrowała. Dlatego czasem musimy ją przetrzymać. Kąpiel na nią działa orzeźwiająco, wyjście na huśtawki (bez wózka), jakaś żywsza zabawa... A przed snem z kolei książeczki oglądamy, żeby się uspokoiła. Tak trochę staramy się tym wszystkim manipulować, żeby nie paść ze zmęczenia :)

Gość Nikusia78
Musisz wprowadzić rutynowy system zasypiania, kąpiel 19-20, wyciszenie przed snem, kołysanka, bajka itp., dużo przytulania, buzi przed snem i karaluchy pod poduchy :)

Gość ditkaniewitka
dzieciatko ma 14 miesiecy i 3 godziny w ciagu calego dnia to chyba nie duzo?? chemicla jak ty to robsz,moja jak jest juz padnieta ,zmeczona to jak sie nie chce dac jej spac to jest taki ryk i tak zasnie chociazby nie wiem jak ja budzic i halasowac

ditkaniewitka - no Lusia ma 10 miesięcy a śpi max 1,5 godzny :) Jak na nasze standardy 3 godziny to SUPER DUŻO :) Szczerze mówiąc jeszcze miesiąc-dwa temu miałam bardzo podobny rozkład jazdy jak Ty. Spanko przed południem i drugie po południu i też były jazdy. Dziewczyny z października 2007 mogą poświadczyć, bo im się regularnie o 23:30 skarżyłam, że Luśka nadal świruje :) A odkąd śpi raz, to problem zniknął. Może Twoja też się powoli przestawia na 1 spanko dziennie? W kwestii przetrzymywania - ile się da, tyle się da, jak dziecko zasypia na stojąco to wiele się nie zrobi. Ale 1-2 godzinki można wyciągnąć. Potańczyć, pobawić się z maluchem... Spróbuj jutro przetrzymać trochę przed przedpołudniową drzemką, może np do 13 uda Ci się malca dotrzymać. Potem zaśnie Ci na 2 godzinki załóżmy, obudzi się o 15 i do 21-22 powinno z grubsza usnąć. To może trochę strasznie brzmi, ale u nas na przykład obeszło się zupełnie bezstresowo. Lusia szybko podchwyciła nowy plan dnia i teraz jest OK. Aha, i tylko taka jedna uwaga: dziecko które nie śpi bo nie jest zmęczone jest radosne. Jak dziecko marudzi, a nie chce zasnąć, to albo z nadmiaru wrażeń, albo z tego, że jest śpiące, ale o tym nie wie :) Ale pewnie o tym wiesz - tak tylko piszę na wszelki wypad. No coś musisz pokombinować razem z dzidziołem, bo nie ma nic gorszego niż mama wściekła, że ze zmęczenie podpiera się nosem a dziecko cały czas wariuje :)

Gość przeczytalam caly post
Chemical---> ladne rady dajesz, nie ma co :P Manipulacja dzieckiem :D

Nooo, to takie trochę właśnie sterowanie, manipulowanie, ale co poradzić, jak dziecko mi o 24 spać szło i to z łaską, takie ceregiele były, że brak słów. 2-3 dni pomagałam jej się przestawić i w końcu jest po ludzku: Budzi się o 8, zasypia o 21, ma tą jedną drzemkę koło południa. Zasypia bez męczarni, jak wcześniej, że raz ja, raz mąż usypialiśmy, bo każde z nas ledwo stało :) A ona wcale nie była zmęczona :) Nie mówiąc już o tym, że na pewno fakt, że byłam zła, jej nie umknął.

Gość mam 4 dzieci w wieku od 1
do 10. Żadne z dzieci nie łaziło mi po mieszkaniu po 21.30. Do dziś :o Konsekwencja, stałe pory mycia, kolacji, wyłączanie tv, światła i dobranoc. Nie ma zmiłuj :)

Chemical dobrze pisze! A jesli juz chcesz miec 2 drzemki w ciagu dnia, to druga albo wczesniej (np. 15-16), a jak po 17 to tylko pol godzinki i pobudka. Ja tak musialam robic jak mala za wczesnie poszla spac do poludnia i po 16 padala na pyszczek. Wtedy zasypiala wieczorem najdalej o 21.

Właśnie wszystko zależy od rytmu dnia,to ty musisz nim pokierować.Moja córka ma 16 miesięcy-od kiedy pamiętam wstaje o 7,drzemka w ciągu dnia 1-1,5 g od 12.00,Kąpiel o 18.30 i spi już o 19.30.Może dla niektórych z was to za wcześnie ale właśnie tak ją ustawiłam.Po tej drzemce ma energie do wieczora,ale sama juz wie kiedy i na co jest pora.

Gość ożesz koorva
jacpot - moj syn ma prawie 4 lata i jego dzien wygląda tak jak Twojej pociechy. Nie spi po poludniu ale tez wstaje o 7 czasem wczesniej, o 8 przedszkole do 13, potem obiadek i zabawa jakis spacer itd a o 18,30 juz w wannie. 19 je kolacje i lezy juz w lozku oglada bajki i idzie spac kolo 20,30. Ja mam czas dla siebie potem i dla męża :)

O to właśnie chodzi,ja też chce mieć czas i dla siebie i dla męża.Nie mam ochoty ani gotować ani sprzątać po północy.Zresztą dziecko musi mieć swój stały rytm,wiadomo,że dzieci z wiekiem zmieniają pory snu a myślę jest to dobre rozwiazanie.

Gość ożesz koorva
jackpot - ja tez sobie nie wyobrazam siedzenie w kuchni do 24. Poza tym nie wydaje mi sie by np 4 latek mial wiekszą potrzebe chodzenia spac np o 22. To dla mnie nienormalne. o 22 to ja sama padam z nog a codopiero 4 latek:)

ja tu nie chce nikogo obrażac ,ale jak widzę dzieci znajomych 3 i 5 lat które robią co chcą i o której chcą to naprawdę sie dziwie.Nie muszą przeciez te dzieciaki spać o 19 ale jakis rytm wskazany.Czym sie kieruja Ci rodzice....czy to z lenistwa,czy z wygody.Sama nie wiem.