Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ja.25.

8 i pół miesiąca - JAK WYGLĄDA JADŁOSPIS DZIECKA W TYM WIEKU?

Polecane posty

Ja wiem, że tych tematów było już mnóstwo, ale każdy jaki znalazłam tyczył się albo wcześniejszego albo późniejszego wieku dziecka:) Napiszcie mi proszę jak może wyglądać jadłospis dziecka 8,5 miesięcznego. Nie musi to być oczywiście szczegółowy opis z godzinami i dawkami posiłków. Chodzi mi o to, co oprócz mleka modyfikowanego, deserków, obiadków i herbatki może już jeść takie dziecko - nie tylko gotowego dla dzieci co można kupić w sklepie. I proszę się nie wypowiadać osobom, które pół rocznemu dziecku dają już krowie mleko i frytki - bo i takie tu bywały:o

jajecznicę z zółtek na parze ;) ja podaje tez zapiekane warzywka z mielonym mięskiem ;) racucha na sinlacu - ale dokładnie odciśniętego z tłuszczu ;) pulpety z drobiu i kleiku ryżowego. i chyba tyle .. ps ja jajek nie podaję mała jest alergikiem- o ile pamietasz ;) ps budyń małej nie wchodzi :O pluje płacze i zaciska usta :( a tak się staraąm i ciebie dręczyłąm o przepis :( ps jak mała uśnie lub jutro napisze ci kilka przepisów , albo wiesz co odszukam super link do dań ;)

Celi xx, jak robisz racuchy z sinlacu?? Ja wprowadzalam powolutku chleb jak moja mala miala ok. 8,5 miesiaca. Ale tylko po pare malutkich kawaleczkow albo skorke do mamlania. Flipsy, suche wafle, kawaleczki owocow. Jagody byly przebojem :) I nadal sa.

racuchy : 5 łyżeczek sinlacu 2 łyzki mąki ryżowej (ja z braku takowej dawałam zwykła pszenną) 1 łyżeczka oleju 60 ml wody połacz sinlac z woda , dodaj olej,mąkę, szczyptę soli i dokłądnie wymieszaj - samaz z obu stron. bardzo gorąca (z odrobina oleju) to jest poracja na jeden racuch- ale taki maluch i tak nawet jednego nie zje :D przynajniej moja nie jest w stanie. poźniej można dodać pokrojone w kostke lub starte na tarce jabłko (do ciasta ma się rozumiec)

Dzięki wielkie:) No mój Mały uczuleniowcem chyba nie jest, choć ostatnio pojawiło się kilka krostek i Pani doktor powiedziała, że to może być jakieś uczulenie (ale bardziej potraktować to jako reakcję na nowość niż stałe uczulenie). Ja z \"obcych\" rzeczy podaje mu tylko pół żółtka co drugi dzień i dodaję grysik do obiadków (to jest słynna ekspozycja na gluten:) ). A wszystkiego innego boję się mu dawać. Moja mam mówi, że powinnam mu już dawać w małych dawkach to co My jemy, ale jak już pisałam trochę się boję. A gotować osobno dla Niego to mi się nie chce:P

Celi xx, dzieki. A probowalas z innej kaszki lub maki? Zastanawiam sie nad kukurydziana.

A co to jest sinlac?:) Czy to jakaś firma mleka? Może głupie pytanie zadałam ale ja używam tylko Bebika, a inne mleko jakie znam to NAN i Bebilon i tyle:)

sinlac specjalny produkt dla alergików . z inną mąką nie probowałam , musicie spróbować, ja robiłam z pszennej i wyszło ;) a kukurydzianą spokojnie możesz żyć ;) u mnie w mieście nie ma ani ryżowej ani kukurydzianej :( musze jeszcze odwiedzić sklepiki małe , ale w marketach nie ma :( z kaszką to chyba nie wyjdzie :( jakoś tego nie widzę, kaszka ma inną konsystencję niż mąka ! ale spróbowac mozecie ;) jak wyjdzie to nakikajcie może i ja się skusze ;)

Gość szansa
A od kiedy można ten Sinlac podawać? Można dziecku z alergią na białko mleka krowiego?

No dobra ale jeśli nie Sinlac to co? Mleko modyfikowane, które je moja dzidzia? Bo moje dziecko nie jest alergikiem:)

wiecie, ja daję dziecku słoiczki Bobovita, bo boję się dawać jej "nasze" jedzenie. Mała ma 8 miesięcy i nie wiem czy mogę dać jej chrupkę do łapki? Ona nawet nie będzie wiedziała co z nią zrobić :O Natchnijcie mnie, żeby mi odwagi starczyło :O

dla wyjaśnienia dodam, że mała nie używała i nie używa smoczka, nigdy nie brała do buzi zabawek czy gryzaków, tylko swoje rączki. Dlatego nie wiem czy skojarzy, do czego jej ta chrupka :O

Daj jej tą chrupkę, może z ciekawości wpakuje do buzi i jej posmakuje. A jak nie, to siądź obok niej i pokaż jej, do czego służy chrupka :) Ja przez naśladownictwo Luśkę wielu rzeczy nauczyłam, np. żucia ;)

Ja.24 i Szansa - sinlac to kaszka dla alergikow (moga jesc dzieci ze skaza bialkowa), robi sie ja na wodzie.

Chemical ja od Ciebie sciagnelam o tym zuciu, i zuej , a jka fajnie zuje jak ja zuje-ubaw na calego moja mala ma dokladnie 8,5 miesiaca, ale ja tylko na sliczkach jade plus kaszki, platki owsiane na mleku sojowym (alergia), daje do pogryzania kawalek jablka i nektarynki i bialej buleczki, bo lubi plus ciastka specjalne dla dzieci i puddingi.a poza tym mnostwo cyca bo alergia-wiec nie przestaje karmic, a tak bym juz chciala aa do picia tylko woda., zero soczkow i herbatek- moja siostra tak poila dzieci i teraz (4 i 7 lat) bez problemu pija tylko wode mineralna i kakao.nie czuja potrezby pic slodkich sokow i slodkiej herbaty , a za to jedza duzo owocow

Dzięki Chemical :) Z synem nie miałam żadnego stracha, a przy małej to trzęsę portkami okrutnie :O Idę dziś po chrupki ;) Też daję dzieciom tylko wodę mineralną. Syn to nawet sok marchwiowy popija wodą :P

Mój Maksio jest rówieśnikiem twojego szkraba i zjada: - kaszki na mleku modyfikowanym (glutenowe i bezglutenowe, gluten wprowadzałam wg nowego schematu), - deserki Nestle i owoce: banany, brzoskwinie, kompoty, śliwki, - herbatki granulowane ale mam zamiar robić mu owocowe, - na obiadek: pół ziemniaka, pół marchewki, kawałek brokuła, kalafiora (ekologiczne wszystko). (gotuję mu bez soli). Do tego mięsko pokrojone w małych kawałkach z dzikiej kaczki lub dzika (mamy taką możliwość, oczywiście badane). Ewentulanie mięsko Gerbera z kurczaka lub indyka. Do tego łyżeczka masła. - czasem zupka warzywna z Bobovity+mięsko pokrojone w kosteczkę, - od czasu do czasu kawałek czekoladki, żółtego sera, skórkę z chleba - obowiązkowo żółtko całe do obiadku lub samo uwielbia, I to by było chyba wszystko... Nie daję Flipsów, biszkoptów.

A jeszcze się chciałam zapytać o Danonki. Czy Danonki dla dziecka w tym wieku to są jakieś specjalne? Mają coś napisane na kubeczku? czy to są te normalne Danonki co reklamują:) Ja mojemu Małemu nie boję się dawać nowości - pierwsze nowe rzeczy dostał jak miał 3 i pół miesiąca, ale mnie się po prostu NIE CHCE gotować:( Dlatego dostaje gotowe dania, zupki i deserki ze słoiczków, a tylko po łyżeczce tego co My jemy dla spróby. urodzinowa stara dupa: dlaczego Twoje dziecko nie miało w buzi smoczka, ani zabawki ani nic:o Jak Ty ją chcesz do życia przyzwyczaić? Mój to już nawet podłogę nie raz wylizał, a do buzi bierze wszystko co mu wpadnie w łapkę:) Jeśli chodzi o wodę to tez sobie dużo obiecywałam, ale nie dotrzymałam sobie danego słowa:/ Mały pije herbatki granulowane z BoboVity. Chyba dlatego, że ja sama nie lubię pić czegoś bez smaku (a woda taka dla mnie jest) i mam umiłowanie do słodkiego:) Więc jak mogłabym być konsekwentna w egzekwowaniu od mojego dziecka nie jedzenia (w przyszłości) słodyczy czy picia tylko wody:D

A jeszcze się chciałam zapytać o Danonki. Czy Danonki dla dziecka w tym wieku to są jakieś specjalne? Mają coś napisane na kubeczku? czy to są te normalne Danonki co reklamują:) Ja mojemu Małemu nie boję się dawać nowości - pierwsze nowe rzeczy dostał jak miał 3 i pół miesiąca, ale mnie się po prostu NIE CHCE gotować:( Dlatego dostaje gotowe dania, zupki i deserki ze słoiczków, a tylko po łyżeczce tego co My jemy dla spróby. urodzinowa stara dupa: dlaczego Twoje dziecko nie miało w buzi smoczka, ani zabawki ani nic:o Jak Ty ją chcesz do życia przyzwyczaić? Mój to już nawet podłogę nie raz wylizał, a do buzi bierze wszystko co mu wpadnie w łapkę:) Jeśli chodzi o wodę to tez sobie dużo obiecywałam, ale nie dotrzymałam sobie danego słowa:/ Mały pije herbatki granulowane z BoboVity. Chyba dlatego, że ja sama nie lubię pić czegoś bez smaku (a woda taka dla mnie jest) i mam umiłowanie do słodkiego:) Więc jak mogłabym być konsekwentna w egzekwowaniu od mojego dziecka nie jedzenia (w przyszłości) słodyczy czy picia tylko wody:D

ja.24. - bo moja córka wszystko wypluwała. Mieliśmy 3 rodzaje smoczków, każdego wypluła. Gryzaka jej podsuwałam (i to niejednego), to zaciskała usta i odwracała głowę. Jedyne co toleruje w buzi to łyżeczka z żarciem i własne rączki. Ona po prostu nic innego nie chciała, a na siłę do ust jej wpychać zabawek nie będę. Syn nawet swoje nóżki ssał, a ona nic, zero!!! Dziś dałam jej chrupki, trzymała w łapce ale do buzi łapki nie pokierowała. Ale gdy ja trzymałam chrupkę w ręce i powiedziałam \"am\", to buzię od razu otworzyła, a swoją chrupkę tylko oglądała. Kierowałam jej rączkę do buzi, widziała jak mąż i syn jedzą te chrupki, ale sama nie chciała wsadzić tej chrupki do buzi. Będę ciągle próbować, tym bardziej że ona wie, że łapkę można do buzi włożyć. :O Już nie wiem co mam o tym myśleć.

Ahaaa, ja myślałam, że ją tak sterylnie wychowujesz, że Ty jej nic nie dajesz do buzi, a wręcz zabierasz jak coś wkłada:) No kurde a pytałaś pediatry czy jest wszystko ok? Dziecko w tym wieku to przecież kojarzy, że to co się ma w rączce to można do buzi pokierować - tym bardziej, że jak mówisz rączki wkłada do dziuba:) Może po prostu jej nic nie smakuje:D Nie lubi smaku ciał stałych - typu plastik, drewno, guma itd. A ząbki już są? Bo wtedy najczęściej wszystko co możliwe dzidzia bierze do buzi bo ją dziąsełka swędzą.

Ząbki ma dwa na dole :) Śmiesznie wygląda :P Może to przez to, że ząbkować zaczęła właściwie od 3 miesiąca i dziąsła miała podrażnione, nic prócz paluszków nie mogła trzymać w buzi. Teraz może nie kojarzy, że zabawki już można pchać do buźki :O Ale zaczęła znowu szaleć na następne zęby. Będę działać dalej z chrupkami, może w końcu zajarzy w czym rzecz ;) Pediatra mówiła, że skoro wie, że ma buzię to OK. Dzięki za pomoc :)