Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość boni666

NADŻERKA-czy należy się bać?

Polecane posty

Gość boni666

Na ostatniej wizycie u ginekologa, lekarz wykrył u mnie cytuje "maleńką nadżerkę" i pobrał od razu materiał do badania cytologicznego. Niestety na wynik musze czekać miesiąc, a ja z każdym dniem się coraz bardziej denerwuje... Proszę osoby z tymproblemem aby podzieliły sie swoją wiedzą: 1. w której grupi jesteście po badaniu cytologicznym?czy robiono wam jeszcze inne badadanie, jakie? 2. co jest przyczyną powstania u was nadżerki? 3. ile macie lat, czy juz rodziłyscie? 4. czy bierzecie hormony? 5.czy zamarazanie lub wypalacie lub robicie coś innego z nadżerką? Dużo pytań, ale chcę aby wszystko było jasne...Czytałam o tej przypadłosci w necie, ale opinie są podzielone, jedni każa leczyć nadżerke inni każa ją tylko obserwować, a sprawa jest poważna, bo z takiej nadżerki moze rozwinąć się rak szyjki macicy... Czekanie na wyniki jest takie stresujące:-(

boni666 - dobrze ze kontrolujesz cytologię , to badanie ratuje zycie ............ przynajmniej mi uratoało jestem po raku szyjki macicy .cytologię robiłam regularnie co roku od 4 lat. zawsze wszystko było ok. wtym roku wyszła mi IV gr.cytologi (szok) potem miałam badanie kolposkopem i pobieranie wycinków , które potwierdziły kom. nowotworowe , następnie operacji . Wszystko skonczyło się dobrze był to rak przedinwazyjny (in situ-nierozwinięty) czyli w 100% wyleczalny . Rób cytologię regularnie , a wszystko będzie dobrze .pozdrawiam

ja też robię cytologię co rok i jest ok. ale dlaczego wczesniej nic u ciebie nie stwierdzono? lekarz przy wizycie nic nie zauwazył? dziwne - zmartwiła mnie ta twoja wypowiedź MAŁA OO OBECNIE JESTEM PO WYMRAŻANIU NADŻERKI - I TO WŁAŚNIE DZIĘKI WIZYTOM KONTROLNYM I CYTOLOGII - DOWIEDZIAŁAM SIĘ ŻE JA MAM

Gość boni666
A mam pytanie jeszcze jesli chodzi o raka szyjki m. czy wyciecie komórek nowotworowych moze spowodowac ze nie bedzie mozna zajsc w ciążę? lub czy sama juz nadżerka moze powodować takie problemy? bede robić cytologie regularnieto na pewno sobie obiecałam, zastanawiam sie tylko czy zażywanie yasminelle- tabletk anty mogło spowodowac pojawienie sie nadżerki.? tabletki biore od roku i na wczesniejszych wizytach u ginekologa nie stwierdzono u mnie zadnych zmian....niestety to jest chyba pytanie bez odpowiedzi bo przyczyną nadzerki moze byc prawie wszystko, od zakazenia po uszkodzenia mechaniczne, przeziebienia itp... czy nadzerka po porodzie moze sie sama zagoić?

Ja mam 21 lat i z poł roku temu wykryto u mnie nadżerke którą prawdopodobnie miałąm już wcześniej bo była dość spora. Brałam tabletki antykoncepcyjne co może też powodować nadżerkę (u mnie jednak nadżerka pojawiła się wcześniej niż tabletki). Co do leczenia to zawsze mówię to samo zwłaszcza u młodych dziewczyn pragnących mieć kiedyś dzieci. Lepiej nadżerkę najpierw leczyć mniej inwazyjnymi metodami takimi jak ... ech zapomniałam nazwy lekarstwa :-) ale lekarz zna. Chodzi o to że nadżerkę się raz w miesiącu smaruj specjalnym płynem, ona się złuszcza i potem na to miejsce wchodzi prawidłowy naskórek. Metoda jest trochę czasochłonna bo trzeba zabieg powtarzać czasem i parę razy ale jest zupełnie bezbolesny i mi pomógł. Jeśli to nie pomaga to wtedy należy sięgnąc po bardziej inwazyjne metody jak wymrażanie czy wypalanie. Oczywiście nie mówie tu o już zmienionych rakowo tkankach. Acha, i nadżerka nie jest groźna puki się ją kontroluje. Zdecydowana większość kobiet ma nadżerki przynajmniej raz w swoim życiu. Należy kontrolować i robić regularnie badania. I ja wolałam ją wyleczyć ponieważ u mnie powodowała co chwile jakieś nieprzyjemne infekcje. Pozdrawiam :-)

Acha, w ciąży nie byłam:-) I nie dokońca wiem co sie robi z nadżerką jeśli planuje się mieć teraz dziecko. Gdzieś słyszałam że należy ją wyleczyć przed planowaną ciążą ale informacje te są niesprawdzone...:-)

Gość lena1985
wiec poki co i tak musze czekac na wynik cytologii, ale najbardziej mnie zastanawia to czy przyczyna nadzerki moga byc u mnie tabletki anty?

ja też nabawiłam się nadżerki jak biorę tabletki anty - wsześniej nigdy nie miałam - a mam juzrochę lat i 2 dzieci

Gość boni666
jesli moja nadzerka okaze sie czyms strasznym to chyba nie wybacze sobie ze zaczełam brac tabletki anty