Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oliboooga

pytanie do osób wierzących

Polecane posty

"Poszukaj strony naszego kosciaola na necie..." Poszukam, ale tak szczerze trochę się boję ryzyka, bo co jeśli mi się spodoba i zagrozi mi konwersja to mój ojciec chyba by tego nie przeżył ;-)

Gość całkowicie czarny kot
Komiczne - uważałam Cie za inteligentną osobę, ale im więcej czytam Twoich postów, tym oczy otwierają mi się szerzej i szerzej masz braki w wiedzy - i ok, nie każdy jest omnibusem, ale człowieka na poziomie poznać po tym, że potrafi dyskutować, nie narzucać swoich fałszywych definicji i... potrafi się przyznać, że czegoś nie wie nie ma nic bardziej smutnego niż rozmówca, który udawadnienia na siłę swoje przekonania wiesz - nie zawsze musisz mieć rację i wszystko wiedzieć - przyznanie się do błędu ci w niczym nie umniejszy

"a jaki jest sens dyskusji " podaj jakies argumenty - obal to co napisalem.... napisz skad czerpiesz wiedze o Bogu, skoro nie dowiadujesz sie o nim od kk :D

czarny kocie - a konkretnie... bo to co napisalas, to stek frazesow.. takie pisanie na zasadzie "jestes głupi bo nie przytakujesz temu co napisalam" nie porafisz odpowiedziec na jedno banalne pytanie.... powtorze je po raz 10 skoro oddzielasz calkowicie nauke kk i Boga jao takiego, to skad czerpiesz wiedze o tym, jak postepiowac zgodnie z jego wola? :D

Komiczne ma rację, albo się człowiek utożsamia z religią albo nie a kościół jest potrzebny, juz nie raz o tym tutaj pisałam

"skad pewnosc ze ci co sie glowia tyle wiekow maja racje? " moze i nie maja, ale wtedy stawiasz siebie ponad 242 oficjalnie zliczonych nastepcow Sw Piotra... Przekreslasz tym samym wszelkie podstawy religii katolickiej i tworzysz wlasna religie.... mozesz wierzyc w takiego Boga, ale nie jest to juz Bog katolicki :D

Gość Wywrotowiec z Galilei
W odpowiedzi na wpis rozpoczynający ten wątek: - Jezus, Maria Podobno Dziewica oraz wszyscy apostołowie tez nie chodzili do kościoła - jeśli to oznacza, że żyli w grzechu ciężkim to kilka fundamentalnych dogmatów poszło się ...zrelaksować z a jednym zamachem. :)

Gość i z tym sie zgodzę
polaola.🖐️

Ludzie, którzy krytykują KK mają komfortową sytuację, bo moga sobie patrzeć na błędy tej instytucji z perspektywy czasu a nie wiedzą jak by postrzegali sprawy załóżmy 500 lat temu

Gość no w zasadzie jak można
sie określać katolikiem skoro akceptuje sie tylko te przykazania, ktore mi odpowiadają a te niewygodne nie? i najsmieszniejsze jest szukanie róznych "usprawiedliwień" na to.

nie stawiam siebie ponad nikogo, nie wierze w boga ani katolickiego ani niekatolickiego (o ile to jakies rozroznienie) , wiec spor jako taki mnie nie dotyczy. Uwazam tylko ze nawet te 242 tys moze sie mylic ot co.

akurat kwestie teologiczne mam przecwiczone i uargmentowane.... spieralem sie juz wielokrotnie z ksiezami i zaginalem ich wtedy :D tutaj przedstawiam tylko maly wycinek swoich pogladow....

Gość u6j6j
komiczne ty sie ciesz ze zyjesz bo ja na miejscu Boga dawno bym cie wywaliła z tego swiata

wkurzona - ale to tych 242 TWORZY KK rozumiesz to? to ich twor.... jesli je odrzucisz, odrzucisz cale zalozenie jakimi sie kk kieruje i cala wizje Boga, jaka przedstawia...

ale nie można się zachowywać tak jakby KK miał jako jedyny prawo do interpretacji dorobku filozoficznego Jezusa z Nazaretu. Jeśli nie jestem katolikiem to wciąż mogę postępować wg 10 przykazań, byc zafascynowany Jezusem a biblie traktować jako źródło wiedzy (wprawdzie niezbyt precyzyjne) na jego temat oraz czasów w których żył i kontekstu historycznego, a jednocześnie odrzucać katolickie dogmaty.

Gość u6j6j
dlatego módlmy sie za księży bo tacy jak komiczne sprowadzaja ich na złą droge

spierałeś się z KSIĘŻMI

"komiczne ty sie ciesz ze zyjesz bo ja na miejscu Boga dawno bym cie wywaliła z tego swiata" moge sobie mowic i robic co chce... religia katolicka jest tak elastyczna, ze wystarczy iz w ostatnim mym tchnieniu wyraze żal za grzechy i bede traktowany identycznie jak wszystkie owieczki uczciwie klepiace zdrowaśki :D

komiczne no ja nie wierze i do tej pory nie przekonalo mnie nic zeby wierzyc moze nawet nie to zeby przekonalo, ale nie mam potrzeby sie przekonywac ja nie odzucilam wiary przez KK tylko odzucilam wiare jako taka wiec w konsekwencji tez odzucilam Kosciol a to ze 242 tys ma swoja wiare.. ok, niech ma :)

komiczne, z mojego doświadczenia księża w znacznej części mają niewielkie pojęcie o teologii katolickiej :). Brzmi zabawnie ale takie mam wnioski z autopsji :)

do Wywrotowiec z Galilei masz rację, ale wtedy wypadałoby się wypisac z KK

moge sobie mowic i robic co chce... religia katolicka jest tak elastyczna, ze wystarczy iz w ostatnim mym tchnieniu wyraze żal za grzechy i bede traktowany identycznie jak wszystkie owieczki uczciwie klepiace zdrowaśki czyli na temat wiary wiesz jednak niewiele:-) tyle ile na temat deklinacji słowa ksiądz :-)

"Jeśli nie jestem katolikiem to wciąż mogę postępować wg 10 przykazań, byc zafascynowany Jezusem a biblie traktować jako źródło wiedzy (wprawdzie niezbyt precyzyjne) na jego temat oraz czasów w których żył i kontekstu historycznego, a jednocześnie odrzucać katolickie dogmaty." jasne - ale nie bedziesz wtedy wyznawca Boga katolickiego... 9 przykazan, bo nie oszukujmy sie - jest ich 9, jedno zostalo usuniete, przedstawia uniwersalne wartosci, blisie kazdemu swiatopogladowi Ps zaczyna sie czepianie literowek :D to tak w kwestii merytoryki dyskusji :D:D

Gość u6j6j
hehe no zobaczymy tylko ze będziesz siedział wieki w czyśćcu i rozpamiętywał to co gadałeś na kafe i co robiłeś ale liczy się tylko szczere nawrócenie a nie takie och zaraz umre to sie nawróce, tak na wszelki wypadek, jak tak myslisz to sie przejedziesz...

kot wiele wnosi do dyskusji... pisze, ze wiem niewiele, ze nic nie wiem, ze jestem glupi i ze sie nie znam... cene merytoryczne uwagi :D