Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nocci

czy noszenie aparatu ortodont. pozwala zmienić kształt szczęki?

Polecane posty

Gość nocci

mam krzywe zęby, ale chodzi o to, że rzuchwa jest nieco cofnięta i nie ma u mnie brody :/ chcialem zrobić sobie sztuczny podbrodek ale to koszt ok 4000 zl. Czy przy noszeniu aparatu rzuchwa wysunie się wzgledem szczeki?

Gość hgfdhgfdhgfdjhgfd
a ja mam tak ze rzuchwe mam do przodu. Dolne zeby mam równe z górnymi a dolne przeciez powinny byc do tylu. Czy aparat taki wiecie zdejmowany cos pomoze???

Gość koravunia
Ja mam problem jak nocci i ciekawa jestem czy ktos coś wie na ten temat

Gość do nocci
Niestety na ten temat musisz porozmawiać z lekarzem. Wszystko zależy od stawu żuchwowego. Go nie można dowolnie przesuwać tak aby nie zwichnąć, nie naruszyć stawu, więc ma to jakieś ograniczenia. Czasami przy niewielkich zmianach nosi się dodatkowo taką maskę na noc jak miał Hanibal z milczenia owiec. Czasami jednak pomóc może tylko operacja. Zęby przy aparacie samym mogą być wysuwane lub wsuwane, ale to też zależy od układu kostnego w szczękach. Ja sama miałam na dole przesuwane do przodu bo miałam miejsce w kości - możesz sama obmacać czy od razu za zębami jeszcze nie masz miejsce. Poza tym ja miałam zęby trochę skulone do środka i po wyprostowaniu ich mam bardziej pociągłą twarz co mi się podoba. Z brodą nie mam pojęcia co można by zrobić.

Gość ustaaaa
a co z ustami?? ja mam krzywy zgryz i to powoduje u mnie skrzywienie ust i wysunięcie dolnej wargi z jednej strony:O nie jest tak źle, ale nawet zauważalne, trochę szpeci:O

ty po prostu urodziles sie z taka rzuchwa, ksztalt nosa czy jak w twoim przypadku ksztalt rzuchwy jest iwarunkowany genetycznie i nie wydaje mi sie zeby po okresie nosze nia aparatu rzuchwa wysunela ci sie do przodu :O nie licz na to

Gość do nocci
co z ustami - trochę nie rozumiem pytania. Jeśli masz krzywe zęby i przez to usta układają się inaczej, to jak będziesz mieć proste to ułożą się też inaczej. O to chodziło?

Gość ustaaaa
tak, tak o to chodziło. skrzywienie jest w tą samą stronę co z zębami, dlatego zastanawiam się czy to miało by wpływ. kiedy byłam mniejsza miałam proste usta. to zmieniło się z czasem wraz ze stałymi zębami

Gość do nocci
fju fju - dokładnie masz rację. Żuchwa zostanie na swoim miejscu w stawie, bo tak jest nasz układ kostny zaprogramowany. Stawy są skomplikowaną, ruchomą maszynerią. Można wysunąć trochę zęby, ale to zależy ile jest miejsca w kości. Poważne zmiany to tylko operacja.

Gość do nocci
usta - ale trochę nie rozumiem tego skrzywienia. Ja miałam tak, że z jednej strony zęby mi wychodziły do przodu i przez to tam usta mi się trochę inaczej zamykały, bo miały więcej do zakrycia z jednej strony. Po aparacie jest ok.

Gość upekkk
z tego co piszesz myślę, ze u mnie też by się poprawiło. jest tak. z prawej strony dolne zęby wychodzą z tyłu poza górne a powinny się nachodzić. lewy kącik opada nieco na dół a dolna warga jest lekko wysunięta.