Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zakopane/Dublin

Co po wychowawczym?

Polecane posty

Gość Zakopane/Dublin

Za jakis czas konczy mi sie urlop wychowawczy. Czy któras z mam moze moglaby mi doradzic co mozna zrobic? Do pracy ciezko mi wrócic, bo prace jaka mialam, to byly nocki. I zastanawiam sie nad zasilkiem. Tylko, czy mi go przyznaja? Od czego to zalezy? Prosze o pomoc! Pozdrawiam.

zależy od stażu pracy... i sposobu rozwiążania umowy... jezeli rozwiążesz za porozumieneim stron, albo że ty chcesz rozwiąza to nic nie dostaniesz... a jak Cię zwolnią to masz na pół roku kase... tylko też zalezy od rodzaju umowy i czy pełen etat itp.... ja jestem w poodbnej sytuacji, tylko mi zamknęli firme po roku wych... :O i musiałam isc na bezrobocie... albo inny sposób - następna ciąża ;) 🌻 Powodzenia ;)

Gość mam pytanie dlaczego
zdecydowalyscie sie na wych? Przeciez macie za to marne grosze? No chyba, ze mąż wasz zarobi?

Gość Zakopane/Dublin
Dlaczego wychowawcze? Bo np. nie które z nas, jak np. ja nie moglam wrócic do pracy, jak i teraz nie moge, bo mój syn ma 8m-cy i nie mam go przy kim zostawic. Pomimo tego, ze prace mam na nocki, to w dzien w ogole bym nie mogla sie przy niemu wyspac. A na wynajecie nani sie po prostu mnie nie oplaca. A wracajac do wychowawczego, to nie sa marne pieniadze, ich po prostu nie ma... Za wychowawcze w ogóle niestety nie placa! Magda.r - to czyli, jezeli sie sama zwolnie to nie dostane zasilku? A tes staz pracy, jaki musi byc? A moze któras z was slyszala o depresji poporodowej? Podobno mozna na to dostac chorobowe. Zaden lekarz nie jest w stanie udowodnic, ze sie na to nie choruje. Tzn. mam namysli, ze tak naprawde sie jej nie ma, tylko sie idzie do lekarza i mówi, ze sie ma takie dolegliwosci. I po prostu byc na chorobowym.

Gość w czym problemmm
Hej.Ale wychowawczy trwa 3 lata(moze trwac), a syn ma 8 miesięcy,nie rozumię:-O

Gość Zakopane/Dublin
W Irlandii trwa tylko 4m-ce :(

wydaje mi sie, ze powinnas skierowac pytanie do tych osob, ktore mialy z tym stycznosc w Irlandii, bo zasady tamtejsze z naszymi - polskimi moga byc calkowicie rozne.

Gość gdgdgfgfdgf
poza tym wychowawczy jest platny jesli przysługuje ci zasilek na urlopie wychowawczym (400zł plus 48 rodzinnego) zakaldam ze w irlandii Twoj maz dobrze zarabia

Gość Zakopane/Dublin
A co ma do tego, czy mój maz dobrze zarabia? Ja nie wnikam kto ile zarabia, tylko prosilam o pomoc te kobiet, które sa w Dublinie i maja (mialy) podobna sytuacje...

Gość fdbghkjfhkl.jhng
jak sie ma wysokie dochody to nie ma dodatkowej kasy

Gość Zakopane/Dublin
To nie Polska i tutaj zawsze jest zapomoga dla kobiet, które nie moga wrócic doo pracy, bo maja male dzieci. Nawet jezeli kobieta straci prace (nie ma dziecka), a ciezko jest jej prace znalezc, to i wtedy pomoc socialna. Bo tylko maz pracuje. Tylko tutaj chodzi o to, ze potrzebny jest staz przepracowany... Ile go potrzeba?

Gość eva83
Witam!Czy moglaby mi ktoras z pan doradzic?co mam zrobic po tym jak mi sie skonczyla umowa w pracy a nie przedluzyli mi?mam 8 miesieczna coreczka i nie moge podjac teraz zadnej pracy bo nie mam jej z kim zostawic.a chodzi mi np o to zeby miec ubezpieczenie i normalnie isc do lekarza,czy to ja czy z dzieckiem.co w takiej sytuacji sie robi?prodze o rade.

Gość eva83
Bylam.Tyle tylko ze gdy pani zapytala czy jestem aktywna do pracy to niestety ale nie jestem bo mam male dziecko i brak opieki nad nim w czasie gdybym chciala isc do pracy.I w takim wypadku oni nie rejestruja takich osob,ktore nie sa aktywne