Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mysia321

zastrzyki ze słowacji?/

Polecane posty

od kilku miesięcy staram sie o dziecko i jak narazie nic z tego co miesiac prubowalam innego sposobu . teraz moja pani ginekolog radzi mi jechac po zastrzyki na słowacje nazywaja się "meridol"(chyba bo nie mogę sie doczytać) jesli miałyscie te zastrzyki napiszcie opinie!!! a moze znacie inne dobre sposoby??czekam na opinie

nie meridol tylko merional - mi pomogły - jestem w ciąży:) I nie musisz jechać do słowacji tylko wystarczy do Czech - zresztą zależy w której części Polski mieszkasz. Są chyba o połowę tańsze niż polski menopur.

acha - przeważnie apteki nie mają ich na stanie, bo to drogi lek, więc ja jeździłam 2 razy - jednego dnia zamawiałam odpowiednią ilość, a na drugi dzień odbierałam. I nie tylko merional ale również inne leki stosowane przy leczeniu niepłodności są tam dużo tańsze:)

ale w sumie i tak się opłaca - my zaoszczędziliśmy dzięki temu ok.1600zł:) Powodzenia!

wcześniej to całą gamę leków - chyba już wszystko - staraliśmy się 7 lat. Dopiero jak trafiliśmy do kliniki i zdecydowaliśmy się na IVF - w końcu ktoś się nami zajął na poważnie:)

a czy Twoja Pani doktor przed zaproponowaniem Ci tych leków skierowała Cię na jakiekolwiek badania hormonalne?

Coś Ci powiem - tych leków (zresztą żadnych leków hormonalnych) nie można stosować ot tak sobie... Wcześniej powinnaś zrobić badanie hormonów płciowych i tarczycowych w odpowiednich dniach cyklu, a poza tym monitoring, badanie drożności jajowodów, wrogość śluzu, bo być może przyczyna tkwi gdzie indziej i takie leki wcale nie są Ci potrzebne. Jeżeli jednak okaże się, że będziesz musiała brać te zastrzyki wówczas zanim weźmiesz pierwszy z nich również powinno być to poprzedzone badaniami - przynajmniej estradiolu, progesteronu i LH, w przeciwnym wypadku może Ci grozić przestymulowanie itp. Mam nadzieję, że Twoja Pani Ginekolog o tym wszystkim Cię poinformowała... Ok. muszę uciekać - postaram się zajrzeć wieczorem - jeżeli masz jakieś pytania - pisz na maila albo GG (nr pod nickiem). Pa! 🖐️

szereg badan przeszlam !!!rózne sposoby rozne juz zastrzyki tabletki badania , usg itd

jeżeli masz za sobą te wszystkie badania, o których wspomniałam wcześniej, to proponuję wybór dobrej kliniki specjalistycznej. Zaoszczędzisz wiele czasu, łez, rozczarowań no i pieniędzy. A leki hormonalne - owszem, ale tak jak mówiłam - nie można ich brać w ciemno - dawka, czas brania, moment rozpoczęcia przyjmowania - wszystko to powinno być poprzedzone szczegółowymi badaniami. Zanim zaczęłam merional - 5 dni pod rząd jeździłam badać LH, bo nie chciało spadać. Przedwczesne podanie zastrzyku nie przyniosłoby zamierzonego rezultatu, a mogło by wręcz zaszkodzić.