Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jelitko drazliweeeee

Zespół Drażliwego Jelita a stres

Polecane posty

Otoz cierpie na ibs, raz jest gorzej raz lepiej ale zaczelo sie kiedy zylam w duzym stresie i teraz za kazdym razem kiedy mam jakis klopot i stres wszystko sie pogarsza, a juz najbardziej pogarsza sytuacje moj obawa i myslenie o chorobie czy Wy tez tak macie? Kiedy sie czyms zajme, mam wazne sprawy na glowie to zapoinam ze cos mi jest i jest lepiej, ale kiedy zaczynam o tym myslec to rano budze sie zdenerwowana, mam czasem rano rozwolnienie, potem po poludniu zaczynaja sie albo wzdecia, albo bol w prawym boku (macie tez taki bol? ja mam wrazenie jakby w tym miejscu gromadzily sie gazy i kiedy oddam gazy to ten bol lekko lagodnieje), przelewanie sie takie w brzuchu, skurcze w zoladku takie dziwne uczucie przewracania sie w zoladku i nadmierna ilosc gazow wiec ogolnie masakra, jak sobie z tym radzic? lekarz powiedzial mi ze nie moge o tym myslec i sie zamartwiac bo bedzie tylko gorzej a za mloda jestem na takie problemy...problem w tym ze nie umiem o tym nie myslec :(:(:( jestem teraz za granica i zyje w stresie mam nadzieje ze jak wroce do polsku to sie troche uspokoje...pocieszcie mnie ze nie tylko ja jestem takim dziwolągiem i mam takie problemy :(:( Przepraszam za taka doslownosc wypowiedzi ale w koncu to sa normalne, ludzkie sprawy chyba :)

Gość nerka to ja
kochana...jakbym siebie czytała :) wszystko mam co piszesz i tak jak mówisz. Tylko u mnie raczej zaparciowo. Te wzdęcia i w ogóle... wiadomo :o najgorszy jest jednak ból - w prawym boku dolnym. Casem boli mnie tak że nie mogę wytrzymać.. Robię różne badania ale nic z nich nie wynika. Chcą mnie wysłać na kolonoskopię ale ja sie nie zgadzam :/ a jak często masz te bóle po prawej, z jakim nasileniem i w jakich okolicznościach? Bo to ważne dla mnie jest... pozdrawiam ciepło

hmm roznie najczesciej wieczorem ale czasem tez rano po wyproznieniu, troche lagodnieja po oddaniu gazow czasem mijaja po tabletce NE NERWY!? ja juz sama nie wiem o co chodzi, lekarz rozmawial ze mna ponad godzine, gastrolog wszystko mi tlumaczyl na spokojnie, pomoglo na kilka tyg. uspokoilo sie ale potem znow wpadlam w panike i mam :(

gdzies czytalam ze prz ibs taki bol jest normalny, co prawda czesciej w lwym boku niz w prawym ale w prawym tez moze byc, lekarz tez mi mowil ze to typowe dla zjd a od jak dawna masz te objawy? wszystkie badania masz w normie wiec sie nie powinnas chyba martwic...latwo sie mowi

ogolnie mam tez cos takiego np. ze siedze sobie wieczorem w domu , nudze sie i zaczynam myslec o tym, i wtedy zaczyna mnie bolec ten bok :(:( ale kiedy gdziej wyjde cos zrobie albo jestem w pracy i o tym nie mysle to jest ok .... tylko te wzdecia i gazy mnie naprawde mecza

aaa a masz czasem tak ze ten bol tak jakby promieniuje na plecy?

Gość nerka to ja
właśnie... lekarz mówił że przy ibs to jest ból raczej w lewym boku... Ja mam ten ból z różną częstotliwością. Kilka razy do roku łapie mnie taki atak (nazywam to kolką jelitową) że nie moge się ruszać :/ A tak na codzień to czasem mnie pobolewa , czasem nie. Jest miesiąc kiedy w ogóle tego nie odczuwam ( i też rzadziej o tym myslę), a następnego miesiące boli mnie codziennie. Przez to boję się wychodzić z domu, bo martwię się że ból mnie dopadnie gdzieś na ulicy... Nie wiem jak u Ciebie, ale mnie to wykańcza już psychicznie :( Moja jakość życia jest przez to znacznie obniżona. A ibs to choroba czynnościowa, nie ma żadnych zmian w narządach więc żeby ją zdiagnozować trzeba najpierw wykluczyć inne choroby typu rak, polipy czy coś tam. Dlatego chcą mi zrobic kolonosk. Ale jestem prawie pewna ze to ibs bo mam wszystkie objawy, a wtedy kolon. i tak nic nie wykaże, a to podobno strasznie boli... Miałaś to robione?? Miałaś w ogóle jakieś badania?

Gość nerka to ja
na plecy raczej mi nie promieniuje...

nie mialam tego badania, mialam tylko badanie wziernikiem chyba rektoskopie no i wiadomo usg itd. a po kolonoskopii od razu idzie sie do domu? ile trwa to badanie?

Gość nerka to ja
nie wiem dokładnie, ale raczej idzie się do domu. ide teraz robic obiad. będziesz jeszcze później??

Gość nerka to ja
chyba w ogólejuz nie bedziesz :( no trudno.

Gość podnosimyyyyyyyy

Gość jakie leki bierzecie

Gość podnosimyyyyyyyy
ja bralam tribux i wczesniej debridad i ten pierwszy byl chyba lepszy....ale musze przyznac ze jak o tym mysle to i tak mam te gazy, wzdecia i boli mnie przy tym brzuch, tak mi sie jakby rzewraca cos w zoladku potem w jelitach i..gazy :( w sumi im mniej o tym mysle i im bardziej sie czyms zajmuje tym czuje sie lepiej

Gość czy ktos ma podobne doswiadcze
nie z ta choroba?

Gość upupupupupuppuuuu

Gość Aniaa21
Ja miałam podobne objawy (szczególnie ból podbrzusza) przez kilka lat. Zawsze byłam leczona na zapalenie pęcherza. Ostatnio znowu coś takiego mnie spotkało. Byłam u ginekologów i chirurgów.. Zarzywałam antybiotyk. Pomógł, ale na niecały tydz. Od niedzieli znowu mam te bóle.. Dzisiaj moja gin powiedziała, że to może być ZJD.. Też mnie boli wtedy, kiedy o tym myślę lub kiedy się czymś denerwuje.. I to najbradziej w lewym boku.. Najczęściej wieczorem. Czy te wszystkie badania (kolonoskopia, rektoskopia itp) bolą?? Ma się wtedy znieczulenie czy coś..?? Z góry dzięki za odpowiedź :*

Gość tribux
Sprzedam tabletki tribux! 20 zł za opakowanie. Kontakt na emiala

Gość upssss
chłopa ci trza i wszystko przejdzie

Gość anghela3
no niestety, oprócz wizyty u gastrologa polecam też psychologa/psychiatrę :) jakkolwiek to brzmi to w dużej części problem zaczyna się w głowie i jest związany ze stresem. Jeśli jesteś z Warszawy mogę Ci dać namiar na mojego lekarza dr Kierzkiewicza, najlepszy w sowim fachu :)

Gość darkaa11
dobry gastrolog. Dr Krzysztof Lorens cieszy się bardzo dobrą opinią, wybierzcie się do niego, a wykona wszystkie badania i odpowiednio przeprowadzi leczenie.