Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tabsyyyyyyyyy

awersja do antykoncepcji

Polecane posty

Gość tabsyyyyyyyyy

mam problem z przekonaniem się do pigułek anty. mam 23 lata, stałego partnera i nigdy nie zabezpieczałam się inaczej niz prezerwatywa, moj lekarz mnie nie namawia, ani tez nie zniechęca, boje sie ze obnizy sie moje libido (i tak jest dosc niskie) i skutkow ubocznych, bole glowy sennosc, ale najbardziej ingerencji hormonow, ktore moga zaszkodzic zdrowiu ( a moga?) czy kiedykolwiek stwierdzono powikłania ciaowe z powdu tabletek? a co jesli zajde w ciaze w czasei brania tabl. i nie bede o tym wiedziała? moze miec to negatywny wpływ na dziecko? czy ktoras z was zaszła w ciaze biorac tabletki? bardzo prosze o wasze rady, za i przeciw zabezpieczania sie pigułkami z gory dzieki

Gość vgs82
masz awersje ale nie brałas zadnych tabletek? moze powinnas sprobowac i stwierdzic czy to wygodniejsze i czy rzezcywiscie zle sie po nich czujesz? ja zrezygnowałam, źle na mnie wpływały brałam 3 rodzaje, po czym stwierdziąłm, ze nie ma tego złego, przynajmniej sie nie truje, a ciazy nie traktuje jako konca swiata

Gość tabsyyyyyyyyy
prymierzam sie do tego ale z wielkim dystansem, nie jestem przekonana, a nawet przeciwko, jednak cos kusi :/ ciaza dla mnie nie bylaby rowniez tragedia, nawet kiedy o niej mysle mam usmiech na twarzy, chcemy jeszcze troszke poczekac ze wzgledu na stabilizacje materialna, choć imiona juz wybrane :)

jak masz tyle obaw to nie zaczynaj - proste, nikt Cie tu nie przekonana... z efektami ubocznymi jak w totolotku, jedni nie dostają nic inni mają kumulacje ja odradzam, predzej czy pozniej cos Ci zacznie dokuczac, tylko swiat bez hormonow jest swiatem zdrowym!

ja bralam 2 rodzaje przez dosc krotki okres, dlatego nie moge stwierdzic, czy czulam sie po nich fatalnie, bo bralam za krotko, czy tak mialoby byc juz zawsze. Tak jak poprzedniczka pisze, z efektami ubocznymi jak w totolotku :) Caly czas stosowalam prezerwatywe i bylam bardzo zadowolona :) Dzidzius byl planowany :)

skoro jesteś zadowolona z dotychczasowej antykoncepcji (gumek), to nie wiem czy powinnaś zeń rezygnować, rzeczywiście tabsy są łatwiejsze w stosowaniu, ale mają wpływ na kobiecy organizm, może nie wychodzi to od razu, ale to jednak tabletki z hormonami, na jedno mogą szkodzić na drugie pomagać, jak to bywa z tabletkami (nie tylko z anty), zgadzam się z przedmówczyniami, nie ma reguły, być może twój organizm zareaguje na nie pozytywnie i będziesz się czuła doskonale :):) ja brałam anty prawie 2 lata, musiałam je odstawić bo w piersi pojawił mi się włókniak i lekarz stwierdził,że duże w tym prawdopodobieństwo anty :(:( ja nie mogłam przekonać się do odstawienia, jednak przez czas ich brania podświadomie się od nich uzależniłam i nie wyobrażałam sobie bym mogła ich nie brać, dużo czasu minęło nim się przekonałam do prezerwatyw, jak się okazało niepotrzebnie się obawiałam, bo nic na ich odstawieniu nie straciłam, wręcz czuję się lepiej i nie muszę szprycować się sztucznymi hormonami decyzja należy do ciebie, nie możemy ci mówić \"bierz\" albo \"nie bierz\"to indywidualna sprawa każdej z nas, najważniejsze byśmy były jednak świadome nie tylko ich zalet ale i wad oraz tego,że łykamy je na własne ryzyko ;) decyzja należy do ciebie :)powodzenia

Gość przekonana
Ja tez czułam niechęć do tabletek. Wydawało mi się, że hormony zrujnują mój organizm, że nie zajdę później w ciążę, że i tak nie dają 100% zabezpieczenia, więc po co je brać. Ale ponieważ marzyłam o ładnej cerze zdecydowałam sie na tabletki i teraz nie żałuję. Bralam tabletki Regulon 8 miesięcy na cerę. Wyleczyłam trądzik i je odstawiłam. Po odstawieniu wszystko dobrze i nie mam problemów z cerą. Czasami więc warto się przełamać, bo moze to przynieść pozytywny efekt!

Gość ddlldldldld
Dziecko, 3/4 zachodniego świata jedzie na antykoncepcji. Tabsy są szerzej stosowane niż aspiryna.