Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaszkakaszka

kasza manna pomóżcie proszę

Polecane posty

Gość kaszkakaszka

chodzi mi o to, moj synek ma pół roczku i zagęszczam mu zupke lub mleko kasza manna - ta niby ekspozycja na gluten czy możecie mi powoedzieć jak to ma dokłądnie wyglądac, czy raz dziennie zagęszcać na przykłąd mleko kaszą manną - 2 płaskie łyżeczki na 100 ml (to znaczy ze mam wziąśc 100 ml wody zagotowac wsypać dwie łyżeczki i potem do tego dodać 3 miarki mleka czy zrobic osobno mleko na 100 ml i do tego dodać ta zagotowaną kaszę, i czy jeśli robię mleko na 210 to czy wtedy mam wsypać 4 łyżeczki, bo nie bardzo się w tym łapię;/

a jak zalecił ci lekarz? z tego co ja wiem, to najlepiej dodawac ową kaszkę do zupki, deserku itd. ale ja małej nie robiłam espozycji na gluten , bo i po co? skoro to zalecenie jest dopiero od tego roku :O jakoś miałam obawy ! a co jesli za 5 lat znowu ogłoszą, ze jednak czekac do 10 m-ca? ehh mała skonczyła teraz 9 m-cy i nadal nie robię żadnej ekspozycji :P raz na kilka dni podaję jej biszkopcik, lub bułkę, lub makaron do zupki - ot taka jestem, ale ja tak robię po konsultacji z lekarzem prowadzącym - moja jest alergczką .

Gość kjkjs
a nie łatwiej byłoby do mleka dosypywac kaszkę pszenna?

dosypujesz 2-3g kaszki do gotowej potrawy. Z tym że jeśli chcesz dodawać kaszkę mannę zwykłą to musisz liczyć 2-3 g ale już po ugotowaniu kaszki a nie waga na surowo. :)

Nie musi być manna, może być każda inna kaszka glutenowa. Czytałam mnóstwo publikacji naukowych na ten temat, ekspozycja musi być. Nie ważne, czy się wprowadza w 5, czy w 10 miesiącu, ma być powoli. Najwięcej jazd jest po nagłym wprowadzeniu glutenu w 10 miesiącu.

Podaję mojej małej już tydzień kaszkę glutenową - łyżeczkę płaską na 60ml (nie na 100 bo to sama woda) - nic jej nie jest. Jeśli manna jest na mleku modyfikowanym, to zrób na wodzie - tak nam radziła nasza koleżanka z forum majówek pediatra, bo to zbyt obciąża brzuszek maluszka

Gość mamaMacia
Ja też słyszałam, że najlepiej na pierwszy raz dodać mannę do zupki jarzynowej albo przecieru. Ja dodaję do rosołku domowego, albo kupuję gotową jarzynową z kurczakiem i manną Gerbera

Gość zelda_t
a od którego miesiąca można podawać tą jarzynową z manną gerbera? Moja córka ma 7 m-cy i według nowego schematu to w zasadzie mogłabym jej zacząć podawać gluten.

Gość mamaMacia
Ta zupka jest po 6 miesiacu więc już zdecydowanie możesz