Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tabletka a biegunka

Tabletka anty a BIEGUNKA proszę o poradę

Polecane posty

Gość tabletka a biegunka

Witam! Tabletkę łykam zawsze na noc, około godziny 24tej. Dziś w nocy bolał mnie brzuch, a ok. 10rano dostałam biegunkę. Zastanawiam się, czy to wpłynie na skuteczność tabletki? W ulotce (Yasminelle) pisze, że biegunka ma wpływ, jeżeli wystąpiła do 3-4 godzin po zażyciu. Zastanawiam się jednak, czy ta zasada dotyczy tabletek przyjmowanych na noc, kiedy praca układu trawiennego jest mocno spowolniona (wg niektórych źródeł w ogóle ustaje). Mój ginekolog siedzi obecnie na wakacjach w Afryce :( Bardzo proszę o opinie, co powinnam zrobić??? Czy zabezpieczać sie dodatkowo? A może zażyć kolejną pigułkę? Bardzo proszę o pomoc! 🌼

Rob tak jak pisze w ulotce. Albo dla swietego spokoju zabezpieczaj sie dodatkowo gumka. Mysle ze minelo tyle czasu od zazycia tej pigulki do biegunki ze nie bedzie mialo to wplywu na dzialanie.

Gość tabletka a biegunka
Bardzo Ci dziękuję, Malinko ❤️ Tak właśnie robię, jak w ulotce (czyli nic nie robię poza tym, że mnie cholernie boli brzuch, więc się zwijam). Niepokoi mnie tylko to, że być może to się nie zdążyło wchłonąć... nie wiem, jak układ pokarmowy funkcjonuje w nocy...

Gość tabletka a biegunka
Amaleta, najpierw przeczytaj posta, to nie trudniejsze, niż czytanie Pudelka. Jeszcze jedna rzecz - nie martwię się o stosunki PRZYSZŁE, to jest w tej chwili ostatnia rzecz, o jakiej myślę, bardziej martwią mnie stosunki PRZESZŁE. 3 dnie temu kochałam się z mężem, wiem, że plemniki mają parę dni przeżywalności w organizmie kobiety, i teraz nie wiem, co robić. W ulotce pisze, że jeżeli biegunka wystąpiła do 3-4 godzin od zażycia tabletki, należy zażyć następną. U mnie wystąpiła po 9 godzinach, ale nie wiem, ile w tym godzin aktywnych miał układ trawienny. Wiem, że to skomplikowane, dlatego proszę o pomoc...

Gość tabletka a biegunka
Amaleta, wiesz, co to jest cykl okołodobowy..? Problem w tym, że 3-4 godziny w ciągu dnia to nie to samo, co 3-4 godziny w nocy.

Gość tabletka a biegunka
Znalazłam taką informację w piśmie naukowym: http://www.innowator.org.pl/RI/antydepresja/czynnik_oswietlenia_w_uk%B3adzie_hormonalnym_czlowieka.pdf w przeciętnym rytmie okłodobowym zahamowanie perystaltyki jelit następuję ok. godziny 22.30, a jej wzmożenie ok. godziny 9.30. Z tego wynika,że tabletka nie miała szansy się wchłonąć!

Gość tabletka a biegunka
Amaleta, ile ty masz lat..? Naprawdę nie rozumiesz, czy tylko udajesz tępotę..? Przy normalnej, zdrowej gospodarce żywieniowej poranne wypróżnianie jest efektem długotrwałego procesu trawienia i wchłaniania. Stolec jest praktycznie pozbawiony substancji odżywczych, które zdążyły się wchłonąć podczas całodziennej pracy jelit. Jeżeli masz biegunkę, treść żołądkowa jest przepuszczana przez jelito bez wchłaniania. Biegunkowy stolec zawiera duży procent wody (woda to pierwsze, co wchłania się z treści jelitowej przy normalnej pracy jelit). No ale to są wiadomości z poziomu dopiero ósmej klasy podstawówki.

Gość tabletka a biegunka
W mojej ulotce nie zaleca się brania tabletki przez sen. Udało mi się skontaktować z innym ginekologiem z mojej poradni. Kobieta powiedziała, że w takim przypadku sprawę należy traktować tak, jakby tabletka została pominięta. W moim przypadku (trzeci tydzień) mam zażyć natychmiast kolejną tabletkę, albo przejść bezpośrednio do przerwy 7 - dniowej. W przypadku zatrucia pokarmowego sugerowane jest oczywiście rozwiązanie drugie. Zostawiam topik, może się komuś przyda. Amaleto, dziecko, do książek... nie kompromituj się więcej...

Gość tabletka a biegunka
Ani Haris, tylko że babka dopiero co przyszła, jest od 14.30 :) A mój, którego mam komórkę, siedzi w Dahabie - dobrze mu...

Gość tabletka a biegunka
A, jeszcze uzupełnienie dla osób, które będą szukać tej informacji - to jest droga postępowania przy CIĘŻKIEJ biegunce. babka pytała mnie, ile razy byłam od rana w toalecie, a nawet o klarowność wody, która ze mnie wypływa :P Jak ktoś ma lżejszy przypadek, może trzeba będzie postąpić inaczej. pozdrawiam

Gość jeżu amaleta
przeciez pisze, ze Yasminelle... dzieki za info, juz kiedys mialam taki problem, ale lzejszy i biore tabletke o 18.

Gość jeżu amaleta
no bo mozna, przeciez nikt nie mowi, ze nie mozna. Wiekszosc ludzi chyba bierze przed snem. Ale jak w nocy ci sie zaczyna cos dziac i od rana masz sraczke to jest inaczej.

Gość tabletka a biegunka
Amaleta, nie kłóć się z ginekolożką. Dla twojej informacji - nic dzisiaj nie jadłam. Żadnego śniadania. To, co ze mnie wyleciało, to była DOKŁADNIE wczorajsza treść. Nic nowego nie wniosę, chyba, że wypowie się jakiś ginekolog

Gość tabletka a biegunka
..a mój organizm przez całą noc pracował NIENORMALNIE, brzuch zaczął mnie boleć ok.1-2 w nocy i nie spałam parę godzin. Jejku, no ale po co ja dyskutuję

Gość Olabonga
hej , ja mialam podobną sytuacje. Oddałam tylko jeden luźny stolec. JEdnak nie przyjelam drugiej tabletki i teraz się trochę obawiam.Może mi ktoś powiedzieć co można rozumieć przez,, ciężka biegunka" ?

Jak prawie nie wychodzisz z toalety, jeden luźny stolec to nie ciężka biegunka

Gość hanka77
Mozesz w takim wypadku wziąc enterol.Probiotyk zawiera drożdże probiotyczne,które doskonale sprawdzają się w przypadku biegunek poantybiotykowych, a także biegunek wywołanych zakażeniami czy biegunek podróżnych.