Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niriti

Krzywa przegroda nosowa - zwolnienie z wfu

Polecane posty

Gość niriti

Hej! Wie ktoś może czy na krzywą przegrode nosową można dostać zwolnienie z wfu? Czy lekarz wypisze je bez problemu ( w sensie czy się nalezy ) Czy operacje można wykonywać przed 18rokiem życia? Zabieg jest bolesny? Z góry dzięki za odp.

Gość uhahahahahahaha
ćwicz, moze dostaniesz piłką i ci sie wyprostuje:PP

Gość zielony soczek
a co ma przegroda do zwolnienia z wf-u?...wymyśl jakąś inną ''chorobę''...poza tym na zwolnieniu nie będzie pisało z jakiego dokładnie powodu masz zwolnienie...

Gość duporyj
myslę że..........

Gość niriti
jak nie wiesz to się nie wypowiadaj. Przez krzywą przegrode ma się trudności z oddychaniem i oddycha się głównie buzią. Dlatego?

Gość duporyj
tu najlepsze lekarstwo to baran o ściane dwa razy

Gość duporyj
to akurat do paszczy mozesz brać

Gość całe zycie z krzywą przegrodą
nie robiłam żadnych operacji puknij się jak nie będziesz ćwiczyć to nie tylko będziesz mieć krzywą przegrodę, ale na dodatek krzywy kręgosłup ruszaj się człowieku dla własnego zdrowia :-O

Gość całe zycie z krzywą przegrodą
to dziedziczne moja matka też ma krzywą przegrodę - jej prostowali :-O to tak jej laryngolog zrobił, że jej wykrzywił na drugąstronę i miała naciek na płuco, bo nie chciał wierzyć, że ona czuje lecącą krew po gardle :-O nie polecam operacji :-O

Gość zielony soczek
właśnie wiem i dlatego się wypowiadam...też mam krzywą przegrodę

Gość lopi
krzywa przegroda dziedziczna :D:D...dobre :D

Gość mialam krzywa przegrode
wbrew pozorom ma duzo wspolnego. ja mialam dosc silne skrzywienie. Zwolnienie dostałam z biegów na długie dystanse bo strasznie sie po nich czułam, tak jakbym miala w ustach krew. i to nie byla zadna sciema przez lekarzem, zawsze lubiłam wf i chciałam cwiczyc. dlatego tylko nie biegałam długich, reszta normalnie. w koncu zdecydowałam sie na operacje, mialam 15 lat. teraz jestem dwa lata po i jest całkiem ok. jestes tu jeszcze, napisac wiecej o samym zabiegu?

skrzywienie przegrody faktycznie jest w pewnym stopniu dziedziczne.

Gość niriti
Jestem ;) Jakbyś mogła to napisz bliżej o tym zabiegu.

Gość zielony soczek
no z biegów to uwierzę że miałaś zwolnienie...bo jak się długo biegnie i się oddycha przez nos to takie uczucie jest jakby chciałby się rozsadzić...ale z całego wf-u to pewnie nie dostanie...chyba że trafi na ''fajnego''lekarza ;)

Gość niriti
Mam 16lat, więc myśle że mogłabym już mieć przeprowadzoną tą operacje. Choć jak byłam u lekarza w wieku 12lat(?) to kazał mi czekać do 18 czy coś.

Gość zielony soczek
ja nie miałam operacji bo podobno jest straszna...

to opowiadam:) poniedzialek rano na czczo do szpitala z badaniami. zaraz głupi jasiu i do zabiegowego. Posadzili mnie na czyms podobnym do fotela dentystycznego i przywiazali rece:D znieczulenie miejsce polegało na popsikaniu nosa i gardla takim aerozolem. Głupi jasiu działą tak, ze nie spisz, ale wszystko jest Ci obojetne. ja mniej wiecej wszystko pamietam, słyszałam łamanie własnych kosci:P ale WCALE mnie to wtedy nie ruszyło:P dopiero jak teraz pomysle o tym to brrr. W moim przypadku było tak, ze przegroda byla wyjeta, sprasowana pozaustrojoweo i wlozona na nowo. zabieg NIE BOLAŁ ani troche jesli chodzi o sama przegrode, ja mialam jeszcze usuwany trzeci migdał i to było trochę bolesne, ale da sie wytrzymac. u dentysty boli bardziej:P Do wieczora praktycznie cały czas spałam, ale wtedy był juz odczywalny bol nosa, a tabletki moglam dostac okolo poludnia. Drugi dzien całkiem niezle, nos jak bokser, w srodku mialam opatrunki, ale nie bolał mnie juz za bardzo. Trzeci dzien zdjecie opatrunków. Znowu głupi jasio. trwalo to bardzo krótko, ale bolało dosc mocno. miałam w kazdej dziurce od nosa po dwie gąbki wymiary gdzies tak 6 * 3 *1 cm:P dopiero jak mi to wyjeli to byłam w cizkim szoku gdzie to sie wszystko zmiscilo:P czwart i piaty dzen cały czas nosiłam taka zawizana pod nosem opaska bo cały czas cos z tych dziurek wylatywało, taki sluz. Ale bólu juz nie było. Dodam, ze w czasie kiedy z nosie byly opatrrunki nie czułam w ogole smaku tego co jadłam:P I wiadomo, ze trudno sie oddychało z zatkanym nosem. sprobujcie zatkac nos na piec minut i juz sie czuje jakis tam dyskomfort. a jednak tak trzeba przez trzy dni. po operacji lekarz zabronil mi przed trzy tygodnie JAKIEGOKOLWIEK wysiłku, a pozniej powoli wracac do normalnego trybu zycia, pozniej jakies spacery i powoli wlaczanie sportu. po trzech miesiacach juz biegałam, grałam w kosza, no zapomniałam o zabiegu:) jesli macie jakies pytania to piszccie, bede jeszcze przez jakies 30 minut,