Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Sweet Dreams II

Schabowe ze szkolnej stołówki...jak zrobić by były tak dobre???

Polecane posty

pamietam, ze zawsze te szkolne schabowe smakowaly mi najbardziej :) no i kupilam ten schab, ale jak to choleka zrobic zeby kotlety byly tak pyszne, jak te ktore pamietam :) niektorzy mowili, ze najpierw moczyli je w mleku, ale ja nie wierze, bo przeciesz nie oszukujmy sie szkolna stolówka to nie restauracja, obiady byly tanie więc i oszczedzano na wszystkim, moze ktos z was wie, albo pracowal w szkole jako kucharka i da mi jakas rade? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 40-latka
to pewnie chodzi ci o taka gruba panierkę, no cóz ja to robie tak...jajko rozbijam z mlekiem...i maka wymieszana zbulką tartą.Tej bulki tak 1/3 ,bo ma tendencje do przypalania sie.Kotlety wczesniej solisz i pieprzysz,niech troche poleża...potem dwa razy jajko - maka,jajko mąka...i to powinno wystraczyć chociaż panierki można robić na kilka sposobow..to jest taki tradycyjny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
albo moze ci chodzi o takie w ciescie jakby nalesnikowym - ze kotlet jest roltluczony na amen zeby byl duzy i plaski, i ulutlany w ciescie nalesnikowych (chyba, bo nie bylo takie jak z bulka tarta). ja te kotlety z kolei pamietam ze stolowki wczasowej, lepiej mi smakowaly niz inne, ale moja mama chyba nie umiala takich robic :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
robilam dzisiaj, wyszly smaczne, ale nie ma co nawet porównywać... no ja w domu tez nie cieszylam sie tak ze schabowych jak w szkole, chyba sie wybiore do jakiejs kucharki szkolnej :P schabowe mojej mamy nigdy mi nie smakowaly tak jak w szkole, uwielbialam je ale za nic nie umiem odtworzyc :( ten sam topik zalozylam jeszcze na ogolnej i tam dziewczyny tez wspomnialy cos o mące i tak zrobilam ;) naprawde dobre wyszly, ale do tego co wtedy jadlam daleko...;) mysle sobie jak mozna zrobic takie dobre kotlety jednoczesnie jak najtaniej, a moze tam w ogole nie bylo bulki tartej ? :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja bym obstawala za tym, ze moze faktycznie nie bylo, bo te stolowkowe co ja pamietam jako magiczne ;) mialy wlasnie ciasto takie maczne, nie bulkowe raczej. i moze byly smazone w glebokim tluszczu, bo to ciasto bylo takie spieczone, ani nie chrupiace, ani nie gumiaste ... troche pomarszczone, ale nie odpadajace. no i nie zapominajmy, ze 'magicznego' smaku dodaje pewna 'przyprawa', ktorej nazwy az boje sie wymawiac ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ....IFKA.....
ja mam restauracje i ci powiem, ze jak robimy na imnpreze wieksza ilosc kotletów, to żeby były wszystkie na raz gorące trzymamy je w ciepłym piekarniku. One po tym smażeniu sie jeszcze jakby dopiekaja i sa dużo smaczniejsze. Ale nie wiem czy w domu sie opłaci podpiekac kilka kotletów....smacznego....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 40-latka
można też zrobić taką mieszankę mąka zwykła i mąka krupczatka lub mąka kukurydziana..wychodzą całkiem inne smaki i każdy dobry............

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mama.muminka
zapewne chodzi Ci o tradycyjne schabowe ze schabu, ale moge Ci napisac jak robie swoje "schabowe" z piersi kurczaka, rozbijam je na dosc grube kotlety, maczam w jajku, potem w pokruszonych platkach kukurydzianych i wychodza naprawde pycha, moja kuzynka natomiast obtacza je w mace wymieszanej z sezamem, tez dobre

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czeronkowo
a ja robie tak: obtaczam najpierw w mące potem roztrzepane jajko bułka tarta Wczesniej doprawiam tylko solą i pieprzem do smażenia dodaje czosnek i cebulkę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ta ze szkoly
schabowe szkolne robi sie identycznie jak w domu, rozbija sie soli, pieprzy(wegeta zamiast soli w szkole) jajko rozbeltane z woda, maka wymieszana z nbulka tarta i na patelnie w szkole maja ogromne ale nie piecze sie je tak jak ktos sugerowal w glebokim oleju ale opieka sie szybciutko wrzuca na blaszke podlewa odrobina rosolku i do piekarnika niech dochodza wkoncu trudno byloby nam robic na biezaco przeszlo np u nas 350 kotletow smazy sie je od rana a w piekarniku ladnie dochadza:) ja za to nie moge odtworzyc smaku mieska pieczonego z przedszkola, bylo to cos ala porozrywane wieprzowo-wolowe podsmazone ale jakie nie mam pojecia a czasami to az mi slinka cieknie na samo wspomnienia za to pamietam jak kazdy rzucal sie pierogami do dzis ich nie trawie pod zadna postacia:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do tej ze szkoły
Dzięki Ci dobra kobieto :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tajemnica tych kotlecików to właśnie trzymanie w piekarnikach od rana.My robiłyśmy wyłącznie z karkówki .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marekpwr
No ja już od dłuższego czasu zastanawiam się dlaczego teraz nie ma takich dobrych schabowych jak kiedyś. Róznych rzeczy prubowałem i dochodze do wniosku, że na to wpływ tłusz prubowałem na dobrym smalcu - były lepsze, a le właśnie chodzi że tanio i prawdopodobnie smażone były na prawdziwej wołowej fryturze - tłuszcz nerkowy, Teraz używa się tzw. frytur ale roślinnych bez smakowych i to chyba to jest sedno tego:))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rosiaktotti djpeja 666
jajlepsze sa schabowe z baraniny moczone w mleku owczym ;] hmmmmm pyszotaaaaaaa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość leszek elektryk
schabowe będą smaczniejsze jesli usmażymy je na smalcu . poza tym nigdy nie używam kupnej bułki tartej do panierki . Suszę bułki i potem trę je na dużych oczkach by nie były miałkie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a może tajemnica tych kotletów, to to, że nie były tak dostępne jak teraz. Kiedyś to i smak czekolady czekoladopodobnej był rarytasem, teraz bym penie tego do ust nie wzięła

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bo w tych szkolnych kotletach
... najmniej było mięsa:) Schab rozbity na "zero". Same prześwity :) Zeby nie było w nim dziur posolony, popieprzony, i 2 razy obtoczony w jajku i bułce tartej. Jajko, bułka, jajko, bułka. Więcej panierki niż kotleta. Usmażony na smalcu a potem parowany pod pokrywką. Ot i cała tajemnica :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 666 djpeja rosiaktotti 997 777
żryjcie warzywa i owoce a nie rozleniwiacie d00pska na slodyczach sie pasiecie i na wieprzach! zady tluste i oblesne hi hie hie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja też pamiętam szkolne schabowe :) Miały właśnie taką "puszystą" panierkę i taką jakby było w niej powietrze, trochę odstawała od mięsa :p Pyszne były ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ARA196
Jeśli te kotlety miały taką pomarszczoną skórkę i trochę odstającą to musiały być panierowane tylko w mące i w jajku. Panierka z bułką tartą jest zwarta i płaska. Ja smażę schabowe na smalcu, natomiast w ten sam sposób robione kotlety z piersi kurczaka na oleju lub oliwie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bulka tarta
ja zawsze dodaje duzo przypraw do schabowych, maczam je w jajku i bulce tartej 2 razy i smaze na malutkim ogniu pod przykryciem, sprobuj... a kotlety mielone rowniez, duzo przypraw, w jajku i bulce i na malutkim ogniu...zobaczysz jakie wyjda super

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jajko z odrobina wegety
a bulka tarta z maka.. mieso troche mozna w mleku wymoczyc i git :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość GTP 18-latek^^
Elo powiem jak zrobić Schabowego, oczyszczamy laskę schabu z błony odcinamy jakaś grubość schabu i rozbijamy go doprawiamy (sól,pieprz ) panierujemy (mąka,jajko,Bułka tarta!!) i smażymy go na smalcu ! życzę smacznego nie przesadzajcie z solą ^^ :D I nie spalcie schabowego ;p Pzdro GTP.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość podchodze z humorem
wydaje mi sie, ze te szkolne/stolowkowe schabowe z zamierzchlych czasow mogly byc robione raczej z tanszego miesa, np. karkowki, anizeli schabu. w gruncie rzeczy karkowka ma konkretniejszy smak, moze dlagego byly smakowitsze :) ja lubilam takie w ciescie jak ryba nad morzem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość skąd ja to znam
to ja stara dupa 30 letnia :P do dziś pamiętam z przedszkola smak pieczeni po rzymsku. Za cholerę nigdy nie udało mi się zrobić takiej samej, więc doskonale Cię Sweet rozumiem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość schaboszczak
Słuchajcie schabowy na dobrym smalcu i smażony na kuchni węglowej smakuje jak ten za dawnych lat, mniam , mniam. Ja schabowe robie tak: rozbijam, pieprzę, solę, trochę leżą, potem jajko+bułka, obsmażam i do garnuszka przekładam. Następnie trochę masła i dochodzą pod przykryciem na małym ogniu, lub w piekarniku. Piersi z kurczaka robię w ten sam sposób tylko panierka to ciasto naleśnikowe(jajko i mąka)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ło kurna...
Zeby schabowe mialy taka puszysta panierke to najlepiej najpierw obtoczyc je w mace, pozniej w jajku a pozniej w tartej bulce. Smazyc na dosc glebokim tluszczu, na patelni. Po usmazeniu wlozyc wszystkie do naczynia zaroodpornego, przykryc i na chwile wstawic do cieplego piekarnika. A mozna tez wstawic je do garnka i przykryc pokrywka. Pod wplywem pary panierka nie bedzie sucha i chrupiaca ale wlasnie taka puszysta i nie przyklejona do miesa. Podejrzewam, ze kotlety w stolowce byly upieczone wczesniej i "przytrzymywane", zeby nie stracily ciepla.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do jajka dodaje sie troche piw
a

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość anette11111
może na smalcu usmażyć?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maly kolnierzyk
a ja mam takie pytanie. Czy moze pamietacie z przedszkola taki makaron chyba z twarogiem i ze smietana nie wiem ja tylko pamietam ten smak. Wie moze ktoras jak to sie robi??uwielbialam to :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×