Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poradziłam sobie z tym jakoś

Radzenie sobie z toksycznymi ludźmi

Polecane posty

Niezależnie od tego czy to wredna koleżanka z pracy, zazdrosny chłopak czy złośliwy sąsiad trzeba sobie jakoś z tym poradzić. Opiszę wam pewną historię której doświadczyłam. W mojej byłej pracy miałam toksyczną koleżankę z jednego pokoju. Złośliwości na temat mojego ubioru, wagi, pensji (ona zarabiała więcej), obgadywanie przed innymi ludźmi, nastawianie szefa przeciwko mnie. Zrobiłam bardzo prostą rzecz. Kiedy zmieniałam pracę powiedziałam jej w twarz co o niej myślę i przy większości współpracowników wymieniłam wszystko co ona o nich powiedziała. Widać że było jej glupio. Nie wiem jak tam teraz jest ale mam nadzieję że ludzie odwrócili się od niej... A wasze sposoby?

Eliminowanie takich ludzi z otoczenia... Nie ma wokół mnie toksycznych ludzi :)

Ja miałam takie szczęście że mogłam zmienić pracę, ale inaczej nie miałabym raczej możliwości wyeliminowania koleżanki z pracy z mojego życia

Gość bluuue
witam! właśnie miałam zamiar założyć podobny temat,także pozwólcie że odkopie ten. Jestem bardzo ciekawa czy macie może swoje teorie na ten temat a może sami jesteście albo byliście w podobnej sytuacji. Otóż dwa miesiące temu dostałam nową pracę. Dzielę pokój z jedną "koleżanką". Nie mam pojęcia z jakiego powodu, ale jak tylko rozmawiamy na tematy związane z pracą jest normalna, tzn wytłumaczy mi wszystko opowie itp (no cóż, bo musi, mam ją zastępować kiedy pójdzie na urlop). Ale w momencie kiedy próbuję zagadać ją na jakiekolwiek tematy niezwiązane z pracą, ucina rozmowę jakąś krótką odpowiedzią dając do zrozumienia ze nie ma ochoty ze mną rozmawiać.Nawet nie chciała powiedzieć gdzie na wakacje jedzie.... Po prostu ręce mi opadły... Potrafi siedzieć i się do mnie kompletnie nie odzywać a za chwilę idzie do swoich "starych" koleżanek i prowadzi z nimi normalne rozmowy śmieje się itp. Generalnie przestałam się do niej odzywać i momentami meczę się bardzo w tej ciszy ... :/ Ewidentnie o coś jej chodzi, bo bez powodu chyba nie traktuje się kogoś w ten sposób. Na prawdę nie było nawet okazji żebym mogła ją czymś urazić czy coś w tym stylu. Jedno co zauwazylam to to ze ona lubi być w centrum zainteresowania. Mam ochotę jej coś powiedzieć na ten temat ale podejrzewam ze i tak się wszystkiego wyprze, i wyjdę na głupią, że może wymyślam. Może ktoś z was ma podobne doświadczenia albo sami stosujecie takie techniki :p jak moja ulubiona koleżanka z pracy :p

Gość mgddfgfg
blueee...> Twoja koleżanka w pracy na pewno nie jest toksyczna. Zastanów się, czy nie mylisz otwartości z bezmyślnym paplaniem i wypytywaniem osobę, którą mało znasz o dość prywatne sprawy. Wiem chcesz być miła, więc okazujesz otwartość, tylko ludzie nie wiedzą, co to jest otwartość, bo otwartość, to nie paplanie o sobie, opowiadanie historii swego życia osobie ledwo poznanej, co dla osób słuchających tego, a raczej przymuszonych do słuchania często jest niezręczne. Otwartość, to powiedzenie wprost do osoby, którą się zna mało, czy dużo pewnych rzeczy, które ci nie leżą, poproszenie o pomoc. Więc zastanów się, czy nie zamęczasz pytaniami koleżankę, bo wiele jest takich osób, że musi się do drugiej osoby przekonać zanim cokolwiek o sobie jej powie.

Gość bluuue
mgddfgfg, tu sie oczywiscie zgodze, "koleżanka" nie jest toksyczna ale temat w jakiś sposób nawiązywał do pierwszej wypowiedzi w tym temacie także postanowiłam się podłączyć. Sama nie należę do osób bardzo wygadanych, tym bardziej jeśli wszyscy z pracy się znają - ja nie znam nikogo.Też potzrebuje czasu żeby się "rozkręcić". Ale siedząc z kimś w jednym pomieszczeniu przez prawie dwa miesiące i odzywać się tylko i wyłącznie w sprawach zawodowych? Bo muszę? Absolutnie o nic ją nie wypytuje i nie zadręczam jej swoimi historiami. To jest zwykła rozmowa... Z nią nie jestem w stanie choćby najprostszej rozmowy o pogodzie chyba odbyć. To nie jest normalne. Np zapytanie gdzie wyjeżdża na wakacje, no to chyba nie jest jakaś wielka tajemnica, tym bardziej ze wszystkim wkoło trąbi ze wtedy i wtedy ma urlop.

Gość ameeeliaa
Pracuję z dziewczynami już 8 lat. Od soboty mam 3 tygodniowy urlop. Też pytały, jak go spędzę. A co to ich obchodzi? Żadnej nie powiedziałam. To są koleżanki z pracy, a nie przyjaciółki. :O