Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jkjkjkjkjkjkjk

Mam 16 lat, czy moge brac tabletki anty?

Polecane posty

Gość letack
Baardzo polecam film 'Dzieciaki' z 95 roku. Niezła lektura, naprawdę.

Gość kjkjkjkjkj
wolne zarty...czemu pytam? Dla pewnosci...widzisz madralo niby zdrowiu szkodza, faktycznie jest tak ,ale co lekarze je przepisuja to przepisuja...i mi lektur tego typu nie trzeba w przeciwienstwie do wrednych bab na tym forum...nie wiem co sie z tym spoleczenstwem dzieje...powtorze jeszcze raz wstyd!!!!

Gość wpisz swoj nick
Ja pierdole...dajcie lasce odetchnac...co wy od niej chcecie....sadzisz ze pusta jest bo sie upewnia? zalosne te wasze sprzeczki bo ona chce sie zabezpieczyc i uprawiac se z tym, ktory dla niej wazny a nie z pierwszym lepszym na imprezie....to sie dopiero nazywaloby kurwiskiem...jestescie pojebani i ponawiam pytanie autorki....co sie do cholery z wami dzieje ludzie co?

Gość ja ponawiam
co sie z wami do cholery dzieje? probojecie zrobic norme z czegos co nie jest norma. i nie wmawiajcie mi 16latka moze uprawiac seks, bo jest odpowiedzialna itd. gowno prawda. tylko ze jak potem zajdzie w ciaze to namawiacie na aborcje, bo ona za mloda na bycie matka.a na seks nie za mloda? co sie z wami dzieje?badzcie konsekwentni.i nikt mi nie wmowi ze tabsy w tym wieku sa nautralne dla organizmu dziewczynki.

Gość kropka kreska
A co Was to wszystko obchodzi? dziewczyna zadała normalne pytanie oczekując odpowiedzi albo jakiejś porady a tu już wszyscy roztrząsają kwestie dojrzałości, moralności i nie wiadomo czego jeszcze. Najłatwiej jest oceniać a ona i tak zrobi jak będzie chciała.

Gość ja ponawiam
tu nie o to chodzi. ona ma 16 lat i pewne rzeczy nie sa dla niej bo jest na to za mloda. niech poczeka, po co ma sie spieszyc?

Gość taka jedna sobie tam
ale chyba laska napisala, ze nigdy by dziecka nie usunela i jest w stanie poniesc wszelkie konsekwencje ciazy tak? kocha go tak? wiec o co wam chodzi? czy wy jestescie jej matka zeby stwierdzac lub umoralniac czy jest gotowa czy nie? to co lepiej jak bedzie trzymala cnote do 25 lat a potem da 1 lepszemu albo po 2 tygodniach byca ze soba? i co? i wtedy bedzie wszystko ok, bo przeciez jest pelnoletnia czy dorosla? JESTESSCIE BEZNADZIJNYMI IDIOTKAMI! autorko----> ty masz olej w glowie, wiesz czego chcesz, glupia nie jestes, wiec olej te babska wstretne;)

Gość nie ma oleju
jest zwykla puszczalska i tyle.teraz da dupy jednemu, niedlugo milosc sie skonczy da drugiemu i tak w kolko. to sie kurestwo nazywa, skoro dziecko lat 16 zaczyna uprawiac seks. a na kartkowke z matematyki sie nauczylas?

Gość denjuWRX
Mężczyźni… wiadomo uwielbiają sex. Dlatego skorzystają z nadarzającej się okazji, czyli sex bez zobowiązań…. Natomiast, jako swoją dziewczynę chcą mieć dziewicę, kobietę czystą nieskazitelną, której nie miał jeszcze nikt… oni o tym marzą na dłuższą metę.

Gość letack
Każdy ma własny sposób na życie. Ja jednak wybrałam inną drogę. Mam wiele powodów, by nie robić tego z przypadkowymi chłopakami. Wymienię kilka. 1. Choroby przenoszone drogą płciową. Ktoś może nawet nie wiedzieć, że jest chory. Nie mówię, że specjalnie ma ukryć, choć i tak się zdarza, ale poprostu może nie wiedzieć. 2. Możliwość zajścia w ciążę. Niby teraz są bardzo dobre środki zabezpieczające, ale nic nie da Ci 100% pewności. Chyba, że potwierdzona bezpłodność ;) 3. Mi nie sprawiają przyjemności kontakty intymne z kimś, z kim nie łączą mnie uczucia. Nawet zwykłe pocałunki przy grze "w butelkę" są zwykłym dotknięciem warg innej osoby. Nic w tym ekscytującego. 4. Jak znajdę faceta, z którym chciałabym być na zawsze to co takiego mu dam, czego nie dostali inni? Niby nie dziewictwo jest najważniejsze, ale uczucia. Tak, ale nie każdy chłopak tak uważa. Może nie powie Ci tego wprost, ale gdzieś w głębi siebie będzie czuł niedosyt, że czegoś jednak brakowało w tym związku. Ja sama czułabym się jakoś źle, gdybym nie oddała siebie temu jednemu jedynemu. Ja chcę miec jednego mężczyznę. Więcej mi nie potrzeba.

Gość sasasassa
do nie ma oleju a co tak robilas ze wiesz z autopsji?mierzysz ludzi wlasna miara ludzie sa rozni, nie kazda 16 latka daje dupy albo sie ku**wi pomysl zanim napiszesz takie bzdury, boe niektore 16 latka sa madrzejsze od takich jak ty

to ja sie teraz moze wypowiem... uwazam, ze to w gruncie rzeczy smutne, ze dziewczyna w wieku 16 lat juz chce wspolzyc... argument o liberalnym dzisiejszym swiecie nie jest dla mnie zadnym argumentem w tej kwestii, od razu uprzedzam. w wieku 16 lat dopiero poznaje sie swiat, zaczynaja sie ksztaltowac poglady... to wtedy wlasnie powinno sie dopiero poznawac swoja zmyslowosc, wartosciowac uczucia i zasady. w tym wieku powinno sie rozwijac swoje pasje, podrozowac, uczyc sie... wtedy raczej nie mysli sie o dalekiej przyszlosci, konsekwencjach swoich czynow, wiec mam watpliwosci, czy nastolatka w tym wieku potrafi swiadomie i obiektywnie ocenic wszelkie plusy i minusy wynikajace z rozpoczecia wspolzycia... inna sprawa jest dojrzewanie emocjonalne, a inna fizyczne. cialo jest juz gotowe, jednak dusza- niekoniecznie. generalnie, nie rozumiem po co sobie komplikowac zycie emocjonalne seksem w tym wieku. seks to nie zabawa w przerwach pomiedzy matmą a anglikiem... od razu zaznaczam, ze nie twierdze, ze autorka topicu jest niedojrzala emocjonalnie. jednak kazdy wiek ma swoje prawa... w tym wieku dojrzalosc emocjonalna jest zwyczajnie na etapie ksztaltowania sie, dojrzewania... jesli jednak zdecydowalas sie autorko na ten wazny krok, przede wszystkim powinnas pojsc z rodzicem/ opiekunem do ginekologa, ktory z medycznego punktu widzenia bedzie wiedzial, czy zazywanie tabletek nie wplynie znaczaco na Twoja gospodarke hormonalna. o ile wiem, recepta na leki antykoncepcyjne wypisywana jest w Twoim wieku jedynie za zgoda rodzica. przemysl jednak jeszcze raz ta decyzje, bo mozesz wiele stracic robiac cos ot tak, pod wplywem impulsu typowego dla Twojego wieku. pozdrawiam

Gość 22latnia
Popiepszone jestescie;/. ja niewiem co z wami jest ...?;/ nie lepiej niech się kopch z chłopakiem po 30;/w jakich czasch w y żyjecie 16 lt to juz nie dziecko jest w liceum ... jest nastolatka i niesktóre 16 latki maja bardziej poukładane w głowie niz nie jedna 30 i brdzo dobrze ze chce tbletki ! przynajmniej ciza jej zycia nie zmatnuje. a moj mtka sama powiedziła ze mm jej powiedziec jak bede chciała topojdziemy po tabletki i powiedziałam ! powiedziała zecieszy się ze mam doniej zaufanie . wiesz czemu?! to powiedziała! Bo wie ze ma dobry kontakt z córka i wiedziała ze jak bd chciala to jej zdanie tu nic nie bd znaczyło ze zobię co bede chciała .! a jak t0o mowi"zakazany owoc smakuję najlepiej"a pozatym to t cała dyskusja jest nie do tematu;/ lska pyta sie tylko czy jej przepisza ci masz prawo uprwić seks od 15 lat od tego wieku nie jest to przestępstwem! .Pozdrawiam.

Gość 22letnia
wybaczcie za błędy le się podirytowałam

Gość 22lata
ZABILI MI ŻÓŁWIA Staromodnych bo nie popierają puszczania sie małolat? Ciekawe jakby wasze 15 letnie córeczki uprawiały seks czy byłybyście takie cwane Przepraszam, że żyję, to się już nigdy nie powtórzy wiesz co ?! jestes dla wredną opryskliw baba i pewnie brzydka bo takie kobiety co zycia nie znaaja to zazwyczaj takie;/! i wiesz co !?j tez swoj pierwszy raz miałam w wieku 16 lat ! z chłopkiem z którym byłam 3 lata jezeli seks po 3 lat jest puszczenien toja ci gratuluje wiec sdzisz ze 30 latk kochająca sie codziennie z innycm fcetem nie puszcza się a 16 latka majaca od kilku lat stałego partnera i uprawijc seks puszcza się... GRATULUJE! to co jaki wiek jest odpowiedni?! 18? 18 a 16 to tylkoi dwa lta różnicy ...a co możw po menopauzie ma się kochać?!śmieszna jestes echh..

Gość karoolek...
sex jest dla ludzi , jesli ktos czuje ze juz musi uprawiac ten rodzaj rozkoszy to oki , ale stosowanie zabezpieczen typu tabletki anty to bardzo grozna sparwa !! kto wiec stosuje metode hormonalną niech ma swiadomosc wystapienie w puzniejszym okresie swego zycia powaznych problemów zdrowotnych , bowiem tylko nieliczne ich nie maja albo mają jakies tam , cala reszta miwea kłopoty i to duze.

Gość haha usmialam sie
''wtedy raczej nie mysli sie o dalekiej przyszlosci, konsekwencjach swoich czynow'' kochana mam prawie 20 lat nie uwazam ze to jest strasznie duzo ale w wieku 16 lat bardzo powaznie myslalam o przyszlosci. pierwszy raz mialam 3 miesiace przed 17stka i o kurna zobacz dostalam sie na medycyne :O no patrz a podobno jest k*** i dupcze sie pewnie gdzies na imprezach :O zalosne jestescie jednym slowem.. nastolatki ktore uprawiaja seks juz nie moga sie dobrze uczyc ? od kiedy to nie idzie w parze? :O owszem jest duzo takich co imprezuja i puszczaja sie w toalecie ale nie wszystkie :O no i z reguly sa to tez osobki po 20tym roku zycia ;)

Gość haha usmialam sie
powino byc jestem* a nie jest

Gość haha usmialam sie
a moze mnie tez wyslecie do ksiazek ?? no bo przeciez ja tez sie ciagle ucze.... ;)

Gość Zdradzieckieee
Te dinozaury to tak naprawdę paszczaki których nikt w wieku +16lat nawet kijem nie chciał dotknąć! Z racji tego ze nie miały okazji zacząć życia sexualnego w tym wieku przez swoj ochydny wygląd mszczą się na Bogu winnej dziewczynie.

Gość taaaak
a potem powstają topiki takie jak "Moja dziewczyna zaszła w ciążę bez mojej zgody", bo się okazuje, że jednak można być w tym 1% który mimo prawidłowego stosowania tabletek jednak zachodzi...

Skonczcie :|| Ja tez mam 16 lat i wlasnie zaczelam brac tabletki antykoncepcyjne . Sama dobrze wiem ze jestem jeszcze mloda ale jestem na to w pelni gotowa . Moim zdaniem lepiej jak mloda dziewczyna bierze tabletki niz ma pozniej chodzic z brzuchem i zniszczyc sobie cale zycie.. Pozatym jakos nie puszczam sie na lewo i prawo tylko jestem ze swoim chlopakiem ponad rok , na dodatek mam normalne wyniki w nauce a ucze sie w technikum :||

Jeżeli jest gotowa psychicznie, to niech robi co chce :) Najlepiej gdybys poczekala z tabletkami, bo Twoj organizm sie jeszcze rozwija, ale lekarz przepisze. NIE MA REGULY, że od 18 LAT! Bzdura..

Gość szczęściara jak nic
Powiem tak, dobrze robi, niech się zabezpieczy, będzie lepiej tak niż ma mieć potem dylemat urodzić czy usunąć. A jeżeli chodzi o wiek to powiem tak co kraj to obyczaj. Mieszkam w Danii i jak jakaś szesnastolatka nie bierze tabletek to budzi oburzenie wokół siebie a zwłaszcza u lekarza.

Gość czemu tak uogólniacie
Wszystkie kochane dorosłe i najmądrzejsze 20l+ latki !!! Wytłumaczcie mi, do jasnej cholery czemu twierdzicie, że wszystkie 16latki, które mają pierwszy raz za sobą to puszczalskie panny które dają du..y na prawo i lewo? Uświadomie was, że też mam 16 lat a mam chłopaka , który jest w moim wieku i jestem z nim już ponad rok. I co? Ja też sie puszczam? Puszczam się, nawet jeśli dużo o rozpoczęciu współżycia z moim chłopakiem rozmawiam- na powaznie i normalnie. Jeżeli interesuje mnie ten temat i naprawdę poświęcam dużo czasu żeby się dowiedzieć o wszystkim, czego jeszcze nie wiem. Jestem ciekawa po jakim czasie bycia razem wy wskoczyłyście swoim facetom do łóżka- i czy tak długo i dużo się do tego przygotowywałyście. Jeżeli 16sto letnia dziewczyna chce iśc do ginekologa, żeby uprawiać bezpieczny seks żeby potem nie spaprać sobie życia to chyba dobrze o niej świadczy. To, że wam nie przytrafił się żaden dlugi związek w takim wieku, to nie znaczy że inni nie mają takiego szczęścia. A puszcza, to sie dziewczyna która daje dupy na każdej imprezie i na pierwszej randce. A przemyślana decyzja? Noo wybaczcie, ale to chyba co innego

Ja ostatnio czytałam że tabsy nie zaleca się dziewczętom poniżej 18 roku życia ze względu na ich niedojrzały układ hormonalny. Także jeżeli lekarz nie chce przepisać to pewnie trzyma się tej właśnie zasady. Mieszkam zagranicą i tu lekarze wogóle olewają ten temat i przepisują tabletki dziewczynkom które dopiero co zaczęły miesiączkować (w celu zabezpieczenia przed ciążą) gdyż z góry się zakłada że takie odrazu współżyją płciowo:/ i chodzą po tych tabsach takie małe nie do końca rozwinięte jeszcze otyłki z rozchwianą gospodarką hormonalną. Bardzo się to tutaj krytykuje ale lekarze i tak robią swoje.

Jeżeli 16 latka jest na tyle dojrzała emocjonalnie żeby spróbować seksu to niech próbuje i niech się porządnie zabezpiecza, efekty jakie po latach dają tabletki to już zupełnie inna sprawa. W tym wieku ważniejszy jest seks, wrażenia, uczucie i solidne zabezpieczenie (dla odpowiedzialnych) a starsze które mają te doświadczenia już za sobą myślą już zupełnie inaczej, traktują 16 latków jak dzieci. Dla mnie osobiście to też są dzieci , wybaczcie nastolatki ale nie umiem na to inaczej spojrzeć:) jednak nie należy tym samym mniej poważnie traktować ich problemów. Jak to się mówi każdy wiek ma problemy na swoją miarę. Dla mnie kwestia wybrania tabletek nie jest już życiowym celem więc może jestem już trochę za stara;D

Gość Daria2213
Sama mam 16 lat i stałego chłopaka. Znamy się już od 3 lat i wiem, że on mnie nie zawiedzie. Współżyjemy i nie robimy z tego żadnej poważnej afery. Dziewczyny, które miały już swój pierwszy raz, nie mają 18 lat, a mają stałego chłopaka wcale nie są k**wami. Dobrze, że autorka postu myśli o zabezpieczeniu się, bo lepsze to, niż niechciana ciąża. Nie wszystkie dziewczyny, które zaczęły współżycie jako nastolatki są nieodpowiedzialne ect. Uczę się dobrze, jestem w czołówce klasowej, nawet z przedmiotów zawodowych, które mam w technikum (technik ekonomista). To brednie, że nauka i seks nie idą w parze. Kocham się ze swoim chłopakiem i dzięki temu jeszcze lepiej się uczę. Nikt mi nie powie, że dziewczyny w moim wieku, która są po pierwszym razie to same puszczalskie.

Gość Caroline777
Ja mam 25 lat i w wieku lat 16 uprawiałam regularnie seks z moim wtedy 35 letnim partnerem. Jesteśmy ze sobą do dnia dzisiejszego i bardzo się kochamy.

Gość 16l
Odczepcie się od niej, ja sama mam obecnie 16 lat i myślę o rozpoczęciu współżycia. Jestem z moim chłopakiem już ponad rok i bardzo się kochamy. PONAD ROK. Czy nie możecie zrozumieć, że w tym wieku naprawdę nie trzeba się puszczać na lewo i prawo, żeby o tym myśleć? Chyba dobrze, że dziewczyna chce się tego dowiedzieć, tylko szkoda, że tutaj.. bo to oczywiste, że spotka się z komentarzami takiego typu jak wasze. Trafiłam tu bo szukam najlepszego sposobu antykoncepcji dla mnie. Wiem, że prezerwatywy nie dają 100 % ochrony, ale tabletek nie chcę jeszcze brać. W moim przypadku zostaje poczekać, aż będę się czuć pewniej i bardziej zaufam prezerwatywom i obserwacjom mojego cyklu, bo wiadomo - niektóre dni są bardziej, niektóre mniej płodne. Dla mnie ważne jest też to, czy ten związek jeszcze długo przetrwa, czy nie będę żałować i czy jestem odpowiednio gotowa. Ty dziewczyno idź śmiało do ginekologa, bardzo możliwe, że Ci przepisze te tabletki, tylko mu nie ściemniaj - powiedz szczerze o co chodzi. Życzę Ci powodzenia :)