Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość głupia niemiądra.....

Pierwsza tabletka anty w piątym dniu cyklu. Od kiedy będę zabezpieczona?

Polecane posty

Mam już dość prezerwatyw, stosunków przerywanych i tego ciągłego strachu: jestem a może nie jestem w ciąży. Chciałabym w końcu zacząć brać tabletki anty, ale do ginekologa po tabsy idę dopiero jutro a miesiączkę dostałam w niedzielę. Jeżeli zacznę brać tabletki w czwartek (5 dzień cyklu), to od kiedy będę zabezpieczona? Dopiero po tygodniu- tak czytałam w necie czy przez cały cykl będę się musiała dodatkowo zabezpieczać?

proponowałabym przy pierwszym opakowaniu dodatkowo stosować prezerwatywę od drugiego już bez strachu :)

dzięki za odpowiedź. Czyli jednak przez cały miesiąc? A miałam nadzieję, że tylko tydzień.:(

Gość chatynka
Pierwsza tabletke powinnas wziasc pierwszego dnia miesiaczki!

Wiem, że powinnam, ale w necie można znaleźć informację, że w wyjątkowej sytuacji pierwszą tabletkę można wziąć 5 dnia cyklu. Najpewniej będzie jak zapytam o to lekarza.

Gość chatynka
Lepiej zapytaj zeby nie bylo wpadki

Byłam u ginekologa i przez cały cykl mam się dodatkowo zabezpieczać.

Biorąc pierwszą pigułkę piątego dnia cyklu i tak musisz sie dodatkowo zabezpieczać przez cały cykl, to może lepiej poczekaj do następnego cyklu i zacznij brać od pierwszego dnia? Byłaś u ginekologa, dostałaś receptę, wykup tabletki i poczekaj. Ja tak właśnie bym zrobiła.

Ja w sumie wolę zacząć brać tabletki już teraz, żeby jakoś przyzwyczaić organizm do dawki hormonów. Poza tym ginekolog powiedziała, że radziłaby uważać, więc te tabletki już w jakimś stopniu zaczną działać. Będę spokojniejsza, bo nigdy szczególnie nie ufałam prezerwatywom.