Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gtjugg

Gotyckie podniebienie

Polecane posty

Gość gtjugg

szukam mma majacyc dzieci z gotyckim podniebieniem czy np dziecko nie bylo opoznione w mowie?

Witam. Moj synek ma podniebienie gotyckie . Mowa faktycznie jest u niego opózniona, ma 2 latka i mowi nie wiele, tylko,z e jest on po operacji rozszczepu podniebienia, wiec myśle,że to ma większy wpływ na opóżnienie jego mowy . Jesteśmy pod opieka logopedy A prosze mi powiedziec ile ma Pani maluszek i jak jest z karmieniem? Dla mnie uciażlewe bylo wprowadzanie nowych pokarmow o gęstej konsystencji , ponieważ wszystko przyklejało sie do podniebienia

Gość kurka wodnista hehe
przepraszam....na czym polega ta choroba?

Gość axila
a ja myslalam,ze czarne

Mój synek jak sie urodził to miał faktycznie czarne, teraz ma tylko głębsze wglebienie. Logopeda do ktorej chodziliśmy stwierdzila,z e to podniebienie gotyckie

Gość gtjugg
coreczka ma 9 miesiecy. z karmieniem nie ma problemow.

Gość daliczek
Ja mam 14 lat i to forum trafiłam przypadkowo szukając informacji na temat gotyckiego podniebienia. Z tego co mi wiadomo nie miałam żadnych problemów z wymową. Chciałabym się dowiedzieć co to jest rozszczepienie podniebienia (powiązania jakieś) i jak to poznać...?? Z góry dziękuję xD

Rozszczep podniebienia oznacza występowanie bezpośredniego otworu pomiędzy podniebieniem, czyli sklepieniem jamy ustnej, a dnem jamy nosowej. Podczas ciąży górna szczęka dziecka nie zamyka się tak jak powinna, pozostawiając szczelinę Rozszczep powinien widziec juz lekarz prowadzacy ciaże, u mnie jednak tak sie nie stało, dowiedzieliśmy sie dopiero po porodzie Całe szczescie była to malutka dziurka na podniebieniu miękkim i mamy jaz ją zoperowana :) Pozdrawiam

Gość onatoma
mam 17 lat i podniebienie gotyckie opóźnień w mowie nie miałam natomiast ogromne problemy z tym by mówić wyraźnie przez co około 5 lat chodziłam do logopedy. Teraz mówie płynnie i nikt by nie powiedział , że kiedyś sepleniłam ;D. Problem który pozostał do dziś jest taki, że razem z takim podniebieniem łatwiej o infekcje gardła itp.

Gość agre100
Mam podniebienie gotyckie. Co do problemów długo nie mówiłam głoski 'r' ale w wieku 5-6 lat się nauczyłam. Jeśli się nie pilnuje i spieszę mówię mniej wyraźne, ale z pomocą logopedy można wiele nadrobić. W sumie jedyna rzeczywiście uciążliwa rzecz to będąca wynikiem podniebienia gotyckiego wada zgryzu, noszę stały aparat, efek jest bezdyskusyjny, ale niestety jest to proces długotrwały i drogi. Ogólnie uważam, że są gorsze problemy, z jedzeniem nigdy nie miałam problemów (teraz też jem sporo ;) ), gadam jak najęta więc da się tego nauczyć, poza ustępująco wadą zgryzu nie widać w ogóle, że coś jest nie tak. Ważne żeby pilnować dykcji i wymowy dziecka, ale podniebienie gotyckie niezbyt utrudnia życie, przynajmniej mi. Dla ścisłości mam 18 lat.

Gość Fifi2009
Witam.Mój 4,5 letni synek ma gotyckie podniebienie.Okazało się że jest to wynik wiecznie "zawalonych"zatok przynosowych spowodowanych trzecim migdałkiem.Przez niedrożne zatoki nie rozwijała się górna szczęka i stąd gotyckie podniebienie.Ortodonta poradził nam abyśmy jak najprędzej skonsultowali się z laryngologiem.Ten zlecił usunięcie migdałka(czekamy na zabieg) i jak będą już drożne zatoki przynosowe i będzie mógł swobodnie oddychać przez nosek będziemy nakładać aparat na górną szczękę..mam nadzieję że wszystko nam się uda:-)

Gość Monii36
Mój 11 letni syn ma podniebienie gotyckie. Jak pokazały się kły okazało się, że te zęby nie mają miejsca, a przyczyną jest podniebienie gotyckie. Zastanawiamy się nad usunięciem 4-ki tak aby zmieściła się 3-ka (kieł). Poinformowano nas też o operacji, ale to nie wchodzi w grę ponieważ jest za bardzo inwazyjne. Znalazłam informacje o metodzie rozciągnięcia podniebienia. Czy ktoś nosił taki aparat i czy warto. Rozciągnięcie na pewno zmieni wygląd, a syn ma podłużną twarz. Ortodonta zalecił usunięcie czwórek.