Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ona...82

pytania z CHEMII pomocy !

Polecane posty

czy ktos z Was potrafi rozwiazac te zadanka? 1.Ile cm szesciennych 30% NaOH o gestosci 1,3g/cm szescienny wody destylowanej nalezy odmierzyc aby przygotowac 1 molowy NaOH ?

Gość UK.PL.ITA
ja jestem Biotechnologiem na Queen Mary University of London ;) czemu nie radzisz sobie z tym zadaniem ? ? mozesz chociaz zaczac, i napisac czego nie rozumiesz....

2. Z 230 g 10% roztworu NaCl odparowano 25 cm szesciennych wody.Jakie stezenie ma uzyskany roztwor ?

Gość UK.PL.ITA
dziewczyno, bys sie wstydzila, juz lepiej napisz, ze ich kompletnie nie rozumiesz..

3. Wyprowadz wzor uproszczony i rzeczywisty zwiazku, w ktorym wegiel stanowi 82,8 % a pozostala czesc stanowi wodor. Gestosc tego gazu w warunkach normalnych wynosi 2,59 g/dm szescienny

przerobilam wszystkie zadanka z zeszytu.jak mam przed soba rozwiazania to je w miare rozumiem.ale jesli pojawi sie juz jakis nowy typ to nie wiem jak sie za nie zabrac ! pomozesz mi ?

4. Ile cm szesciennych stezonego 36% HCl o gestosci 1,18 g/cm szescienny nalezy dodac do 2,5 dm szesciennego roztworu tego kwasu o stezeniu 0,2 mol/dm szescienny aby otrzymac roztwor o stezeniu 0,5 mol/dm szescienny ?

5. Gaz utworzony przez dzialanie kwasu siarkowego na 7,45 KCl rozpuszczono w w odzie. Ile g 0,1 molowego NaOH potrzeba do zobojetnienia otrzymanego kwasu ? Gestość roztworu NaOH = 1,1 g/cm szescienny

6.Do zobojetienia 25 cm szesciennych 1M roztworu Al(OH)3 zuzyto 2 M H2SO4 .Podaj objetosc zuzytego kwasu

7. Ile g 25% roztworu H2SO4 i 12 % roztworu H2SO4 nalezy zmieszac aby przygotowac 0,5 dm szesciennego 15 % roztworu .Gestosc otrzymanego roztworu przyjac -1,25 g/cm szescienny

8. Ze sloika zginela nalepka .Wiadomo,ze w sloiku moze byc Na2CO3 lub K2CO3 .Jaka to jest sól jezeli na zobojetnienie próbki o masie 4,14 g zuzyto 30cm szesciennych 2M HCl ?

Gość HOROSCOPE
POMOGE POCZEKAJ AZ WROCE Z PRACY, JA MIESZKAM W LONDYNIE NIE MAM NAWET KALKULATORA. BEDE PO 17 POLSKIEGO CZASU

Gość newsy z wysp
A czego sie chwalisz że w Londynie jesteś, co ma piernik do wiatraka? Ja też jestem w Londynie i co z tego?

Drugie jest na prawdę podstawowe, gdybyś zrobiła do niego obrazek i zastanowiła się nad znaczeniem pojęcia stężenie procentowe to jest szansa, że poradziłabyś sobie sama. Pomyśl, roztwór 10cioprocentowy, to taki, który zawiera 10 g substancji ( w tym wypadku NaCl) w 100 g roztworu. Z proporcji uzyskujesz więc, że w Twoich 230 g roztwory musi być tej soli 23 g. Jak odparujesz 25 g wody, to masa roztworu spadnie do 205 g, ale nadal będą tam 23 g soli. Układasz drugą proporcję: 23 g soli są w 205 g roztworu x g soli będzie w 100 g X * 205 = 23 * 100 x = 11,22g czyli 11,22% Powodzenia z resztą zadań, rób sobie obrazki.

Sposób na 1 zadanie: ZAKŁADAMY, ŻE CHCESZ ZROBIĆ LITR TEGO ROZTWORU. Roztwór 1 molowy, to taki, który zawiera 1 mol substancji w litrze roztworu. Jeden mol NaOH ma masę 40 g, tyle więc jest potrzebne do sporządzenia 1 l roztworu o stężeniu 1 mol/l. Dysponujesz roztworem 30%- oznacza to, że każde 100 g tego roztworuma w sobie 30 g NaOH. Żeby mieć 40 g NaOH musiszwziąć go odpowiednio więcej- proporcja: 30g- 100 g 40g - x g x = 133,33 g roztworu Skoro 1 ml ma masę 1,3 g to x ml ma masę 133,33 g (tyle przecież potrzebujesz) x = 102,56 ml Pamiętaj, że chcesz zrobić litr tego roztworu, tak więc resztę będzie stanowić woda w ilości 1000 - 102,56 czyli 897,44 ml. Zadanie z kwasem siarkowym sporządzanym przez zamieszanie dwu roztworów o róznych stężeniach zrób metodą krzyża- na pewno jest opisana w podręczniku, a jeśli nie to znajdziesz ją w internecie.

probowalam,tylko nie wiem czy dobrze ukaladam proporcje .wolalabym porownac wyniki zeby miec pewnosc