Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość W stronę Słońca... lecę

PRZELOT SAMOLOTEM!

Polecane posty

Witajcie! Mam pytanie, które mnie gnębi i nie wiem, jak się zachować w przyszłej sytuacji... Otóż niedługo lecę robić reportaż, ale tym razem w miejscu, gdzie stopień bezpieczeństwa jest powiedźmy o jeden stopień wyższy niż zazwyczaj... I czy mógłby mi ktoś z doświadczenia powiedzieć, co wolno zabrać ze sobą, jako bagaż podręczny? Czy mogę mieć przy sobie "narzędzia pracy": - laptop - telefon - aparat oraz - NOŚNIKI DANYCH USB (parę sztuk)??? Bardzo proszę, o pomoc!

Gość lalallaal
Witam ! Ja mieszkam w USA i czesto latam po swiecie. Do podrecznego mozesz zabrac laptopa, komorke, usb, oczywiscie wylaczone musi byc , dopiero potem mozna wlaczyc. Nie wolno zabierac liquits tzn plynow, kremow, pasty do zebow, jedzenia typu kanapki. Wszystko zalezy do jakiego kraju lecisz i jak sprawdzaja. Do Mexyku np tak nie sprawdzaja, nawet butow nie sciagalam ostatnio i przewiozlam paste do zebow i male perfumy w podrecznym. Zycze Ci szczesliwego lotu i pobytu!

Bardzo dziękuję za odpowiedź :)! Trzeba ściągać buty? Ja nigdy się z takim wymogiem nie spotkałam?

Gość buty przewaznie sciagasz
takze zegarek, lancuszki. Laptopa i komorki oczywuicie nie uzywasz w czase startu i ladowania

Ale kiedy te buty się ściąga oraz zegarek? Bo przecież nie na płycie lotniska? Tak, tak sprzęt wyłączony, ale z powodów jego delikatności muszę mieć przy sobie.

Gość matris
Chyba juz wszyscy pozwalaja przewozic plyny pod warunkiem ze sa w opakowaniach do 100 ml. trzeba tylko wsadzic do odpowiedzniego woreczka i luz. ja ostatnio bralam mase kosmetykow w ten sposob i zarowno na lotnisku w polsce jak i zagranica nie bylo problemu

Gość buty zazwyczaj jak sie
ma szpilki lub tzw. glany (ze wzgledu na metalowe elementy, ozdobne blaszki itp... ale ja w sportowych jeszcze nigdy nie sciagalam a latam kilka razy w miesiacu do pani z USA...mieszkasz tam i nie wiesz ze pisze sie liquids???

Ach, o to chodzi. To tak, bo ja mam buty wojskowe ;) i zawsze przechodząc przez bramkę muszę o tym ich poinformować. Myślałam, że jest dodatkowe sprawdzanie. Chusteczki i co najważniejsze - papiery chyba też mogę mieć prawda?

Loty UE zawsze mi się udawały, a tutaj lecę w miejsce bardziej chronione i panikuję, ale dzięki Wam za te odpowiedz :)!!!

Gość marianka89
Buty sciaga sie przed kontrola, nie na plycie lotniska. Do poprzednika : moze dziewczyna sie pomylila ? literki inne ? chyba dobrze ze pomoga, a ty sie czepiasz! Co za ludzie!!!!!!

Gość marasssssssssss
Trampki i adidasy tez sie sciaga. Nawet klapki laski sciagaly

Kosmetyków, płynów, jedzenia na pewno nie będę miała w bagażu podręcznym. Tylko te sprzęty w/w i dużo materiału w postaci papierów - dokumenty, notesy etc.

nie sadze aby sie "przeliterowala" poniewaz Meksyk napisala zajebista "angielszczyzna" przez x wiec chciala bardzo pokazac jak to jezyk umie a wyszedl klops ja jeszcze nigdy nie sciagalam butow jak powtarzam, ani tzw. bokserek ani adisasow ani innych sportowych w calej europie, chociaz kiedys mialam nawet adidasy z metalowym usztywniaczem i rowniez nie sciagalam, wiec marasssss prosze, wypoiadaj sie o konkretnym jednym przypadku

Gość marasssssssssss
Wrzuc na luz dziewczyno, bo sie rozchorujesz! Jak sie boisz, to nie jedz ! Gdzie lecisz ? Bliski Wschod ?

papiery mozna miec (zgodnie z instrukcja na lotnisku chociazby) wszelkie mp3, laptopy, aparaty, kamery, inne nosniki (do przeswietlenia czasem kaza wylozyc, lub tylko pytaja czy takich urzadzen nie ma bo beda widzieli kable i jak powiesz ze masz kamere na przeyklad to bedzie ok) no chyba ze jedziesz do jakiegos pakistanu, albo do afrykanskiego panstwa typu czad...to wiesz, czesto tam mundurowi rzadza sie swoimi prawami

Nie rozumiem, czemu miałaby wrzucić na luz - ja po prostu kulturalnie pytam. Nie boję się lecieć, wręcz przeciwnie. Wolę się jednak upewnić i poznać opinie innych osób, które latały. Twój komentarz nic tutaj nie wniósł. Ja też butów nigdy nie ściągałam, ani na przeloty międzykontynetalne ani po UE, po prostu zawsze informowałam przed kontrolą. I to była moja wola :). Do papierów, dokumentów nie powinni mieć żadnych zastrzeżeń , prawda?

Gość marasssssssssss
Ty od butow, widac ze zazdrosna, niedoruchana kurwa jestes ! Buty sie sciaga do ameryki , wiec zamknij morde suko !

Dziękuję za pomoc :) "buty zazwyczaj jak sie". Naprawdę miło, że ktoś mi to wyjaśnił. no właśnie gorzej, że ja sama jestem z tych mundurowych :P... ale nie, aż do tak "ciężkiego" państwa nie jadę

hahaaha marasss, wrzuc na luz ze tak zacytuje pewnego debila powyzej ;)

Mam nadzieję, że tego niewychowanego MARASSSSA ktoś zablokuje, bo żal czytać. Do USA nie ściągałam butów, nie gadaj bzdur!!!

Gość marasssssssssss
To po co sie pytasz o lot samolotem jak lecialas ? Zreszta brednie piszesz, dziewczyno. Na pewno przelozony by ci wszystko wyjasnil, wiedzialabys co zabrac a co nie. Juz wiemy ze lecisz, super. Moze sie zajmij czyms innym. Dziwne ze kolezanka od butow ci nie zazdrosci, hahahahha

ale zazdroszcze Ci autorko ;) idac tokiem rozumowania wiadomego pana x bardzo zazdroszcze Ci papierow i wojskowych butow :) a tak na powaznie zycze udanego i owocnego wyjazdu, moze tam gdzie jedziesz spotkasz mojego kuzyna, ktory jest na misji (ale to tylko moje domniemania o celu Twej podrozy)

Wiesz, żal mi takich żałosnych ludzi, jak Ty... Zabolała Cię Twoja własna głupota, to Twoja sprawa nie musisz innych oceniać. Może ja nie mam przełożonego, może nigdy nie leciałam w specjalny stan? Nawet nie wiesz, że każda część świata rządzi się innymi prawami?Ale po co się tyle wysilać i pomyśleć? Lepiej obrażać patrząc samym sobą, nie? W dodatku nie masz pojęcia o lataniu, ani o przepisach. Wpadasz tylko po to, żeby kogoś obrażać? Rób to w swoim domowym zaciszu, a nie przynoś wstydu! Mimo wszystko dzięki za pomoc, tym, którzy byli na tyle życzliwi, aby podzielić się ze mną swoimi przemyśleniami :). Myślę, że spotka wiele osób będących "tam" na misji...