Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gitarzystka

zna sie tu ktos na gitarach basowych?

Polecane posty

Gość gitarzystka

chce kupić gitare basową, ale jest tyle do wyboru, ze nie wiem na ktora sie zdecydowac. funduszy tez nie jest za wiele, zastanawiam sie, czy Bass Dimavery + Wzmacniacz 10W by sie sprawdzily.

Wiesz wszystko poniżej Fender Precision Bass nie jest gitarą basową :) Gitara to jak kobieta, te najlepsze sporo kosztują :D a tak na poważnie wzmacniacz 10W czy 20W będzie okropny bo nie będzie miał tego "brzmienia" grał oczywiście będzie. Gitarę zwłaszcza taką "CHrL" koniecznie trzeba sprawdzić własno-ręcznie ! O prawdziwym drzewie możemy zapomnieć i tak , ale niech przynajmniej będzie miała równe progi (nie brzęczą struny w żadnej pozycji) i prosty gryf !

Gość gitarzystka
Oj tak, niestety fender jest dla mnie marzeniem aktualnie nieosiągalnym ;) Widzę, że chyba czeka mnie podróż do np. Wroclawia. W każdym bądź razie dziękuję za wypowiedź :)

Poprostu uprzedzam abyś się nie zniechęciła :) Może być i coś Chińskiego (o zgrozo mayones ma teraz taaaakie ceny :( ) Jako osoba "początkująca" , nie zauważysz czy "ci pasuje pod rękę..." Jeśli gitara będzie "prosta" z dobrze nabitymi programi i przynajmniej na oko będzie leżała Ci w ręce, to będzie Ci się dobrze grało i uczyło. Ja miałem pożyczony bas "Aria" :) ale już zmęczony z wytartymi programi i ciężko się naprawdę gra "klangiem", praktycznie niemożliwe, dodatkowo wysoko ustawione struny (aby nie brzęczały o progi) i gra się słabo.

Gość gitarzystka
Cieszę się, ze trafiłam na znawce ;) Taka bardzo początkującą niby nie jestem, ale mimo wszystko nie orientuje się w jakości poszczególnych gitar - każdy mówi inaczej, a osobiście nie miałam okazji sprawdzać.Wiem jedynie, ze sky way mi nie pasuje. Aktualnie przeglądam oferty na allegro, bo byłabym skłonna nawet odebrać sprzęt osobiście. Mianowicie zastanawiam się nad gitarą Harley Benton a do tego zestaw Head + kolumna 150W. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia, czy takie połączenie jest korzystne.

Azaliż basistka od lat dwóch zgłasza sie. :0 Autorko - rzecz postawowa: o jakiej kwocie mówimy? Rzecz druga: Nigdy NIGDY nie kupuj czegoś co ma na gryfie Sky Way napisane :O A co do wzmacniacza, radę większy. Ja np. przez pół roku po kupnie gitary gralam podłączona pod kompa (zbierałam kasę) i na początek to wystarczy. Lepiej kupić sobie póxniej, jak już będziesz wiedziała, że to \"to\" i lepszy, żebyś miała od razu na próby, jak znajdziesz kapelę ;) Bo niestety 10W to za mało do grania zespołowego.

Gość gitarzystka
Właśnie mam na oku czterostrunową gitarkę o nie najgorszym brzmieniu. I bardzo zależy mi na tym, aby mieć jakiś wzmacniacz. Tyle, że tu pojawia się kolejny problem: w sprzedaży są comba basowe, wzmacniacze, kolumny itd. I co tu kupić, aby to grało? ;)

"wszystko poniżej Fender Precision Bass nie jest gitarą basową" Absolutnie mylisz się! :P Ja zaczynałam na Washburnie T14, którego kupiłam za niecałe 700zł u Maczosa i uważam, że to bardzo dobra gitara, jak na swoją półkę cenową. Mogę ją z czystym sumieniem polecić każdemu.

Osobiście mam combo i jestem zadowolona, jest bardzo poręczne, nie waży dużo, więc mogę nieść je sama jakby co ;)

Gość gitarzystka
Byłoby fajnie znaleźć coś w granicach 1000zl. Co do sky way'a to już chyba nie muszę nic więcej dopisywać ;) Właśnie co do tego komputera to jest różnie, bo nie mogę się podłączyć. Tak czy siak nie gra. Dlatego zależy mi na wzmacniaczu (zwłaszcza, że w grudniu mam jakiś występ). Bo tu leży problem: w praktyce jestem dobra, ale odnośnie sprzętu to masakra...

dobra przyznam się ale ciii nikomu nie mów ! Ja jestem elektronikiem z wykształcenia , gitarę basową miałem okazjonalnie w domu , można grać i na starej pace estradowej, nie jest to może szczyt mażeń ale jakoś to gra. zwłaszcza jak się ma coś jak VAMP2-BASS czy POD-BASS. Lepsze piece, heady , comba mają np compresor, limiter, equalizer że można jakoś kreować to "swoje brzmienie" te tanie mają tylko regulację barwy i głośność inaczej będzie brzmiało combo a inaczej head + paka , zwłaszcza, że mogą to być głośniki np 2x12" 1x15" + gwizdek lub np paczka 4x10" wskocz sobie na stronę np www.line6.com tam można "osłuchać" symulacje brzmień basowych

Gość gitarzystka
Niestety mialam nieprzyjemność grać na sky way'u. Jak najszybciej się tego pozbylam. Następny byl sounder'a. Sądzac, iż prawdziwymi gitarami są wlaśnie fenderowskie, trafilam na epiphone'a. Niestety pożyczony. I musze przyznać,że na tym gralo mi się najlepiej. No a tydzień temu zapoznalam się z Ibanezem - gdyby mnie bylo stać, nie zastanawialabym się ani chwili dlużej ;)

Ibanez... to jest cacko. Kocham te gitary :) Choć przyznam ze skruchą, że na oryginalnym Fenderze nigdy nie grałam. Ogólnie jakoś nie mogę się przekonać do precli... Niby bas jak bas, ale całkiem inczej się go trzyma, inaczej gra... Ale to chyba kwestia przyzwyczajenia.

>Absolutnie mylisz się! to taki żart ;), w każdym razie "drogie wiosło": 1, jest z drewna 2. ma dobrą elektronikę "przetworniki , gniazda" czasem aktywne pre wbudowane w korpus 3. ma dobre klucze i most 4. ma dobre progi :D jeszcze apropos brzmienia całkiem ciekawie wyglądał film z FLEA z RHCP może jest na youtube

Teraz się zgodzę :P Choć krzywo ponaijane progi widziałam tylko... na sky way'u :P Okropność :O

Miałem taką fajną książkę o gitarach elektrycznych polskiego autora , widać było co z czego i dla czego od sezonowania drewna i wyboru materiału na gryf :P ....do elektroniki i materiału na drut progowy :D

Gość gitarzystka
Muszę się jutro przejsć w poszukiwaniu tej książki, bo teoria mi się przyda. I teraz już totalnie nie wiem co kupić, a przydaloby się już mieć sprzęt :)

Trudno doradzać konkretnie, zwłaszcza, że masz już jakieś doświadczenie, więc powinnaś wiedzieć, co Ci pasuje. ;) Życze powodzenia! :) www.basoofka.net - to największy portal basistów, może oni Ci pomogą.

Gość gitarzystka
Davelight - dzięki Tobie mnie olśnilo ;) Dziękuję. I dziękuję wszystkim za pomoc :)

to może zabrzmi głupio ale teraz trudno "zgadnąć" co tak naprawdę kupujemy więc zostaje raczej metoda "optyczna" , nikt nam nie powie ani nie udowodni że gitara jest z drewna , a jeśli jest to czy jest np z klonu i czy był sezonowany (tak aby gryf się nie wypaczył po roku czy dwóch etc) jak mówiłem kupiłbym względnie "ubogą wersję" gitary zwracając uwage na jakosć wykonania i brzmienie , przetwornik zawsze można wymienić a gryf to już ciężko (znaczy drogo )

Gość gość
Witam jakiś czas temu miałem problem ze wzmacniacze basowym. Na facebooku znalazłem firmę lampowiec.pl. Zawiozłem wzmacniacz i byłem mega rozczarowany. Panowie znają się na rzeczy. Na miejscu porządny sprzęt do naprawy a ze wzmacniaczem obchodzili się jak z jajkiem. Lampy ze wzmacniacza wyciągają w rękawiczka. Jeszcze im tylko maski i fartucha brakowało . NAPRAWDĘ POLECAM!!!