Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zadanie zm matematyki

Zadanie z matmy

Polecane posty

mam takie zadanie |x - 1| - 2 | : [2|x| - 1] Tam gdzie dałam podzielenie jest kreska ułamkowa, ale to bez znaczenia. No więc mam do tego narysowac wykres. wiem, ze trzeba zrobic to przedziałam, ale nie wiem jakie te przediały obrac. czy systarczy od 0 do nieskonczoności, i od minus nieskonczonosci do zera, czy trzeba zrobic trzema przedziałami ( od minus nieskonczonosci do o, od zera do jedynki i od jedynki do niesonczoności. Po prostu nie wiem, czy do przedziałów brac pod uwage, tylko minaownik, tylko licznik, czy jedno i drugiej. jak biore jedno i drugie i poźniej sprawdzam ( po prostu pod x podstawim liczbe) to y wychodzą mi inne niż na wykresie. Miał to ktoś:D?

Gość ja moje drogie dziecko
jak chadzalam do szkoly to nie bylo netu, i jak myslisz jak lekcje odrabialam?

ale kobito, o co Ci chodzi? skoro robilas takie zadanie to napisz jak, a jak nie umiesz to sie zwyczajnie nie wypowiadaj:P Bo głowę daję, że sama nie potrafisz go wykonac. i zauwaz, ze ja nie prosze o podanie całego rozwiazania, chce tylko zeby rozwiano moje wątpliwości, dalej mam zamiar robic sama

naprawde nikt tego nie umie? nikt z kafe nie skonczył liceum:D?

chcialam pomoc bo konczylam mat-info ale nie mam jednak pojecia jak to ruszyc:( zbyt dawno temu to bylo...

Gość jfhjghetiugte
"naprawde nikt tego nie umie? nikt z kafe nie skonczył liceum" Ty gówniaro nie bądź taak mądra tylko bierz się za zadanie a nie cwaniakowac tu będziesz a sama ciemna jak nie wiem co :o

więc przedziały się biorą z dziedziny, tak? dobra, robie, zobaczymy co z tego wyjdzie:D Nie próbuje cwaniakowac, po prostu stwierdzam fakt, tak już jest, że niektórzy na kafe lubią pokazywac jacy są mądrzy, ale jak przychodzi co do czego to się pojawia wielki problem. stwierdzenia typu "jak ja chodzilam do szkoły to nternetu nie było". tak jakby to mialo jakies znaczenie. grzecznie pytam i prosze o odpowiedz.

Gość ta największa moralista
to jest zadanie z wartością bezwzględną ale mam pytanie co do pierwszego rówanania czy tam ma być |x-1| razy |-2| ??

Gość jfhjghetiugte
O przepraszamy Cię, ze nie pamietamy pierdól których uczyli nas 10 lat temu i które są absolutnie do niczego nie potrzebne w normalnym życiu :o

dałam ciała :)

nie, nie, tam jest po prostu odjąć:D dziękuję tym, którzy mi tutaj piszą na temat, już wiem o co tu chodzi:D jfhjghetiugte sam przyznajesz, ze to trudne zadania, ze sam nie potrafisz ich zrobic. wiec po prostu sie nie udzielaj i juz.

a ja myślałam ,że to będzie tak jak kolezanka wyzej pisała ale troszkę inaczej ....x>0 x=0 i x,0

i pożniej do tego 3 analizy :)

dobra, ja lece rozwiązywac reszte:D pewnie za moment i tak pojawia sie tu posty ?zyczliwych? wez sie do nauki i takie tam:D dziękuję za pomoc i życzcie mi jutro powodzenia bo jutro chyba będę z tego odpowiadac.

szybko pisze i stad powtórzenia. Nie, ciągi bede miała dopiero w przyszłym miesiacu, ten przykład, który napisałam to całość. mam jeszcze taki |( 2|x| - 5) : (|x| - 2)| Zwróć uwagę, że całość to wartosc bezwzgledna (bo słabo to widac, jak jest zapisane w ten sposób). Z tym juz sie uporałam, na wykresie wyszło taki jakby wielkie "M"

no dobra zboki idxcie już gallopować małego

Gość ja skonczylam
hehe :) ale nie pamietam niestety a, chociaz jak ja "chadzalam" do szkoly rowniez nie bylo netu to chetnie bym ci pomogla, niestety nie potrafie, a madrala z poprzedniej epoki (z reszta tej samej co ja - ale jakze zamkniety umysl posiada) faktycznie albo niech pomoze albo niech sie nie wypowiada, bo ja rowniez uwazam ze lepiej zapytac (tym bardziej ze nie prosi o rozwiazanie a o rade) niz odpisac na kolanie na przerwie

w tym drugim nie robiłam przedziałami, a przesunęłam wykres po prostu. Ominełam wartosc bezwzgledna, podzieliłam licznik przez minaownik. i pozzniej, po narysowaniu tego w przesuniętym wykresie odbijałam względem osi y lub x. ( w zaleznosci, którą część wykresu). Nie wiem, czy kojarzysz o jakmi sposobnie mówię, nasza matematyczka nam go przedstawiła, jako jeden z tych "ułatwiających':D ale przedziałami oczywiscie tez mozna.

Gość praptak
faktycznie, nie skojarzyłam tego sposobu... Racja, będzie odbicie względem osi Y :)

Gość tez to zrobilam
wyszły mi czttery niepolaczone fragmenty wykresu. robuilam przedzialamz pol i minus pół. tez tak macie?