Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zatroskana_zona

guz w jamie brzusznej

Polecane posty

Gość zatroskana_zona

mam pytanie apropos guzka w jamie brzusznej odkrytego wczoraj u mojego meza. mizialam moja polowice po brzuchu i wyczulam pod skora niepokojace zgrubienie znajdujace sie po lewej stronie jamy brzusznej, ok 10-15 cm. pod ostatnim zebrem laczacym sie z mostkiem. Nie jestem biegla w sprawach anatomii, to moze byc jelito grube czy jeszcze zoladek? a moze jeszcze cos innego. jakie badania powinnam wykonac by dokladnie ustalic polozenie a takze zdiagnozowac co to dokladnie jest. guzek miesci sie pod opuszkiem palca wskazujacego. moze miec srednice centymetra. blagam o rade. czy ktos spotkal sie z czyms podobnym u siebie lub kogos bliskiego? czy powinnam zaczac panikowac? dodam ze maz ma 31 lat i popala papierosy, znaczy popalal do wczoraj (ok.4 dziennie czasami wiecej). Prosze o odpowiedz bede niezmioernie wdzieczna.

Po pierwsze - lekarz. po drugie - lekarz. my ci raczej nie pomozemy, tym bardziej ze nie wiemy jak wysoki jest twoj facet i jak wyglada jego brzuch, zeby powiedziec ci czy to jelito cz jeszcze żołądek.

Gość zatroskana_zona
ja wiem ze lekarz i dlatego pytam jakie badania dadza odpowiedz na pytanie gdzie to jest i co to jest. mieszkamy w irlandii i maz specjalnie poleci do polski na badania bo tu sa one strasznie drogioe i nas nie stac, a ja przed jego wylotem musze podzwonic po lekarzach i zarezerwowac prywatne wizyty jak najszybciej bo inaczej caly wyjazd pojdzie na marne. problem w tym ze nie wiem na jakie badania musze zalatwic wizyty i dlatego prosze o pomoc. czy ktos sie orientuje w tym temacie?

Gość a ja powiem tobie tak
napewno usg, poza tym lekarz wewnetrzny i chirurg chyba nie? badania laboratoryjne

Gość zatroskana_zona
myslalam o usg ale on nie odpowie mi na pytanie co i jak jesli okaze sie ze guz jest w jelicie. zbyt geste otoczenie czy cos takiego. slyszalam ze mri czyli rezonans magnetyczny moglby pomoc ale jak szukam informacji to wszedzie pisza tylko o rezonansie magnetycznym mozgu a nic o jamie brzusznej.

Gość Yocca
Rezonans? Najpierw badanie usg. Lekarz zobaczy czy rzeczywiście jest tam jakiś guz i jaki jest duży itp. Nie panikuj. Moja mama ma tętniaka na aorcie brzusznej i lekarz tez najpierw go odkrył poprzez badanie usg. Potem skierował do chirurga naczyniowego. No ale jego nie mozna wykryć poprzez dotyk. Rezerwuj lekarza rodzinnego a potem on skieruje dalej. I nie czytaj tak duzo o tym na necie bo tylko się nastraszysz niepotrzebnie.

Gość cfaddddddddddddddd
Wytłumacz mi, jaki jest sens mieszkania zagranicą, skoro nie stać was na badania lekarskie. Czyli macie poziom życia niższy niż w Polsce.

Gość cfaddddddddddddddd
A tak w ogóle, kobieto, niechże ten mąż idzie do GP żeby lekarz na to spojrzał chociaż, nim polecicie do Polski, co?

Gość cfaddddddddddddddd
Coś, co ma 1 cm i daje się wyczuć pod skórą prawdopodobnie jest umiejscowione w połowkach brzusznych, nie w organach, bo byś po prostu czegoś tak małego, umiejscowionego tak głęboko nie wyczuła. Co oczywiście nie brzmi bardziej uspokajająco, ale może się chociaż dowiecie, do jakiego lekarza z tym dalej.