Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ligea

system emerytalny

Polecane posty

Według ZUS zarabiając 1 000 PLN netto otrzymam 550 PLN emerytury. Pytanie czy warto oszczędzać na emeryturę? Oczywiście warto nawet nie oszczędzać - policzmy. Z każdego zarobionego tysiąca płacę 700 PLN składki. Gdybym te pieniądze odłożył to fajnie, ale gdybym je przepił, czyli wydał na piwo (Żywiec po 2,49) to po wypiciu zostałoby mi 281 butelek. Po 40 latach pracy miałbym w piwnicy... ...134 880 butelek. Według danych statystycznych na emeryturze pożyję ze 4 lata - czyli mam 2 810 butelek miesięcznie. Zakładając cenę skupu 20 groszy - mam dla siebie 562 PLN, nawet więcej niż w ZUS.

złosnica jesli okreslimy stopien inflacji i to ze za 10 lat butelki bedą droższe na jedno wychodzi :P wiec jak chcesz byc złosliwa to moze bądz mądrzejsza?:O

Hmmm inflacje masz na poziomie 3-5%, także twoje obliczenia są ciągle błędne. 40% a 70% składki to różnica. A ponadto zauważ, że jeśli chcesz liczyć inflację, to policz też wzrost dochodów, zwróc uwagę na inne dobra substytucyjne, na ich ceny. Zaprognozuj, czy za 40 lat piwo Żywiec będzie tak samo ci smakowało, czy cena będzie identyczna, czy będzie jeszcze to piwo istniało. I co teraz? Chciałes być fajny, ale coś nie wyszło. Sorry!

złosnica jakbys była pracownicą ZUS :D:D:D mam nadzieje ze wliczyłas jeszcze to ze za te 10 lat moze ktoś z tym molochem pod tytułem ZUS zrobi porządek i odda nam kase którą tam wpłacamy :O jakby nie było lepiej inwestowac w fajans niz w te panstwowe instytucje pożal się Boże :O mądralo :O

Nie, nie pracuję w ZUSie, ale zajmowałam się II i III filarem i wiem o co kaman. a co do obliczeń to ty się nimi zajmujesz :D Generalnie sama cierpię, że muszę tyle kasy oddawać, ale ZUSu nigdy nie zniosą. On jest zadłużony ponad 2 mld zł! Za same składki które tam wpływają od ludzi! A jak serio ktoś chce inwestować, oszczędzać na emeryturę to polecam fundusze inwestycyjne. Żadne lokaty! Bo na lokatach po obliczeniu podatku belki, inflacji itp wychodzi w najlepszym wypadku około pół procenta w skali roku! masakra!

wiem jedno jakby moi rodzice dokładnie mama inwesowała w fajans ja mogłabym takie sprzedac i coś z tego miec niestety rodzice zmarli razem i 30 lat pracy mojej mamy ZUS zabrał sobie do kieszeni. Ponadto potrącane z 1000 zł jest około 400 natomiast pracodawca dopłaca nastepne wiec rachunek policzony dobrze ;)