Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ania bania

Patchworkowa kolderka

Polecane posty

Gość ania bania

Wymysłiłam sobie zajęcie na jesienne i zimowe wieczory..uszyje narzutę typu patchwork z różnych kolorowych kwadracikow.Czy dam rady uszyć ją ręcznie? Widzę cxzęsto na amerykańskich filmach jak kobiety zbierają się na plotki i szyją takie kołderki w reku....

Ha ! :) a ogladałaś film p.t. "How to make an American Quilt" z Winona Rider? :) tez mi się marzy taka narzuta, ale chyba za bardzo uposledzona manulanie jestem... ale chętnie poczytam jak się coś takiego szyje :)

Gość ania bania
wiesz technika szycia taka profesjonalna to łatwa nie jest,mozna tworzyc różne wzory i obrazy nawet,ale ja myślę o takim prostym z kolorowych kwadratów,w reku szyć umiem,są pewne szwy ręczne ,które są trwałe i mocne jak maszynowe,tylko że pochłaniają czasu....ale przed telewizorem można taki czas sobie wygospodarować..takie 2 w 1...Mam zamiar polatać po secondhandach i pokupować trochę szmatek w podobnej kolorystyce.Nrazie chce jedna zrobic z kolorem przewodnim niebieskim.Odrysuję kwadraty na lewej stronie,powycinam i bede zszywać bok do boku,potem takie pasy znowu razem zszywac.Potem podszyje takim cienkim ocieplaczem,jest na metry w sklepach z materiałami a spod albo znowu patchwork albo juz cos w jednym kawałku. Brzegi szeroką tasma wykończe..Może ktoś ma doświadzcenie i coś podpowie....

Gość ania bania
aha jedno wiem ,ze przedewszystkim tkaniny powinny być jednakowej grubości..

Gość ania bania
tak, dzięki kiedys znalazłam tą stronę tylko ja jeszcze nie dojrzałam do takiej pracy jak one i nie mam maszyny,wiec szukam najprostszego rozwiązania..moze kiedyś spróbuję trochę bardziej skomplikowanego wzoru..

Gość ania bania
nikt takich nie szyje?

Ja uszyłam, na prezent ślubny. Miała być patchworkowa, ale w końcu z braku czasu wyszła o taka: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bdec10eb97cd339c.html Szyta w całości ręcznie, do pokoju w kolorze wrzosowym i jaśniejszych dodatkach. Super zabawa! Ale czasu z tym zeszło... Kompletnie nie mam żadnej praktyki w szyciu - tyle co na ZPT w podstawówce ;) Teraz chcę uszyć coś dla siebie, bo od wczoraj właśnie mamy docelowe łóżko.

Gość 40-latka
Bardzo ładne cebulko,ja też mam zamiar spróbować tylko musz zastanowić sie nad kolorem.Fakt mozna na uzywany szmatakch kupic bardzo ładne tkaniny za grosze i zupełnie nowe.Na takich narzutach można też naszywać aplikacje,które można wypełnić taka białą włókniną,która ociepla sie kurtki.Wzór bedzie wtedy lekko wypukły i ciekawie wyglądał....

kwestie estetyczne pomijając- jak taką narzutę z wielu kolorow i rodzajów materiału prać? tylko chemicznie chyba

Gość Mam ochotę na bułeczkę
Generalnie- jeśli chcemy łączyć różne tkaniny przy szyciu należy je najpierw wszystkie wyprać. Jeśli któraś farbuje powinno się ją moczyć w jakimś utrwalaczu (nie wiem jakim). I później pierze się po uszyciu w niskiej temperaturze. rozprasowuje szwy i gotowe ;)

Gość 40-latka
moja kolezanka dzieciom poszyła takie kolorowe na łóżka z materiałów zbliżonych do bawełnianej pościelówki,ładnie dobrane kolory i wzory i pierze normalnie w automacie na ok.40 st.Sa praktyczne ,dzieci nanich moga siedzieć nawet jak sie aplami to dobrze sie pierze i zapiera, a poza tym ile koloru w pokoju...