Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość guz po zuchwa

guz po zuchwa - co to moze byc?

Polecane posty

Gość guz po zuchwa

W ciagu jednego dnia (wiem ze wczesniej tego tam nie bylo) urosla mi jakas gula / guz na szyi, minimnalnie po lewej stronie od srodka szyi, pod zuchwa.boli jak maksymalnie odchylam szyje do tylu. Kiedys mialam owiekszone to miejsce jak zaczynaly mi rosnac wszytskie 4 osoemki. Jestem zalamana, co to moze byc?

Gość guz po zuchwa
Nie wiem :( Ale wiem ze jak keidys bylam z jakas alergia u lekarza, to mi lekarka powiedziala ze mam jakeis wieksze wezly chlonne, ale byc moze taka moja "uroda"

Gość myślimy że czas dorosnąć
jeżeli guz jest niewielki to może robi ci się syf tylko głęboko w skórze (zwłaszcza jeśli pojawił się nagle) ja czasem tak miewam

ja bym na twoim miejscu poszła do lekarza rodzinnego zbadać te węzły chłonne, mozesz zrobic tez morfologię bo ona wykaze nieprawidłowości

Gość guz po zuchwa
ok, dziekuje za porade, tak zrobie :(

\"Węzły chłonne szyjne i pachwinowe, znajdują się dość powierzchownie pod skórą, w pobliżu narządów, które często mają kontakt z obcymi mikroorganizmami (drogi oddechowe, drogi moczowe, drogi rodne). W związku z tym ulegają stałej stymulacji i w zależności od indywidualnej skłonności organizmu mogą mieć różną wielkość. Niepokój może budzić przede wszystkim znaczne zwiększenie rozmiarów węzłów, zmiana ich konsystencji, tworzenie pakietów i zrośnięcie ze skórą lub tkanką podskórną (węzły nieruchome). W takiej sytuacji ważnym elementem postępowania lekarskiego jest przeprowadzenie dokładnego wywiadu, czyli zadanie pytań dotyczących obecnego stanu pacjenta, czy przechodził ostatnią jakąś infekcję oraz czy choruje na jakieś choroby przewlekłe. W przypadku podejrzenia ukrytej infekcji lekarz zleca antybiotyk, a następnie podczas wizyty kontrolnej ocenia ponownie stan pacjenta oraz wielkość węzłów chłonne. Jeżeli węzły nadal są powiększone i budzą obawę onkologiczną, najczęściej proponuje się pobranie węzła do badania histopatologicznego. Zabieg taki przeważnie można wykonać ambulatoryjnie, w znieczuleniu miejscowym, chociaż czasami wymaga przyjęcia na oddział i operacji wykonanej w znieczuleniu ogólnym.\"