Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Catarinka71

Kiedy dziecko zaczyna chwytac

Polecane posty

?? Tak jak w tytule. Wiem że dzieci są rożne ale jak to było u was? I jak przebiegała taka nauka. Moja ma 7 tyg. często podaje jej coś do rączki i nawet nie zastanawiałam się wcześniej czy powinna już umieć to trzymać czy jeszcze jest czas. Dopiero dzisiaj zauważyłam że jak dałam jej podczas przewijania grzechotkę to ona mocno ją trzymała machając sobie rączką. Później jak jej wypadła podałam ją jej znowu i młoda ładnie ją chwyciła. Następna próba była już nie udana

Między piętnastym a siedemnastym tygodniem życia u malucha pojawiają się dwie nowe umiejętności. Przede wszystkim dziecko potrafi chwycić w dłoń dotykany przez siebie wcześniej przedmiot. Po uchwyceniu go maluszek potrafi utrzymać go w ręku przez kilka lub kilkanaście sekund, nawet gdy osoba podająca wypuści przedmiot z dłoni. Pierwsze chwyty dziecka są jeszcze bardzo nieudolne. Maluch rozkłada szeroko palce i trzyma zabawkę niezdarnie. Nie przeszkadza mu nawet podwinięty mały palec lub kciuk wsadzony w otwór razem z palcem wskazującym. Dziecko chwyta przedmioty tak zwanym chwytem małpim, który charakteryzuje się przypadkowym ułożeniem dłoni na przedmiocie, bez przeciwstawiania wielkiego palca pozostałym. Jak możesz zaobserwować, ruchy rączek malucha, choć jeszcze mało precyzyjne, są coraz bardziej celowe. Pod koniec czwartego miesiąca Twój maluch będzie potrafił już sam się podrapać, gdy zaswędzi go nosek lub czoło. Niektóre maluchy w tym wieku, gdy są w dobrym nastroju, wykonują niezwykłe ćwiczenia, zwane mostkiem. Dziecko położone na plecach wygina kręgosłup do góry, opierając się z jednej strony na pośladkach lub na stopach a z drugiej na łopatkach lub na głowie. Unosi przy tym wysoko biodra, i obserwuje świat za sobą.