Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

majstrowa

Ile trwa cesarka?

Polecane posty

Gość prosze o tak.....
jest bardzo duzo powiklan po cc np - krwotok wymagający podwiązania tętnic macicznych lub wycięcia macicy, - wtórne krwawienie lub krwiaki wymagające przetoczenia krwi i/lub ponownej interwencji operacyjnej (otwarcia jamy brzusznej), - śródoperacyjne uszkodzenie jelit, - niedrożność pooperacyjna jelit, - powstanie przetoki dróg moczowych (np. pęcherzowo-macicznej), - powikłania zakrzepowo-zatorowe, - zapalenie otrzewnej, - zakażenie rany pooperacyjnej, - zapalenie pęcherza moczowego, - powstanie urazów u noworodka podczas otwierania macicy lub wydobywania płodu.

Dżołana - cesarska to nie jest zabieg kosmetyczny. A w przypadku dużych noworodków lekarze wykonują cesarkę i to nie na życzenie.

cesarka- trwa krótko :D zwłaszcza jak przez kilka godzin kobieta ma tą watpliwa przyjemnosc cierpieć - to zabieg jest mega szybkim ukojeniem bólu- później boli oj boli :D:D + dziecko nie jest wymiętoszone nie jest niedotlenionenie nie jest połamane, nie ma wyrwanego barku itd kobieta nie ma problemów z kroczem, z popekaną pochwą itd - jeden minus cc - to ból po zabiegu - najgorszy jest przez I dobe- ale ja porównując go do bóli partych krzyżowych wspominam go jak \"natrętnego komara\" co co chwila rządli :D:D bo bóle porodowe dla mnie to trauma do dzisiaj - a mineło już 10 m-cy .

No ale dlaczego nie traktowac CC jako zabiegu kosmetycznego...? Co w tym zlego jesli ktos chce i ma taka mozliwosc? Oto chodzi,ze naszym krajem rzadza ludzie kierujacy sie jakimis staromodnymi pogladami i dlatego akcje typu \"rodzic po ludzku\" maja racje bytu u nas w kraju... Bo do tej pory porod traktowany byl z nienalezyta obojetnoscia. 5 kobiet na sali porodowej dracych sie z bolu jedna przez druga. Bardzo to cywilizowane i przyjemne... Skoro kogos stac to niech rodzi tak jak mu wygodniej i dziekowac Bogu, ze wreszcie kobiety maja cos do powiedzenia w kwestii badz co badz wlasnego tyłka... Nie mozemy decydowac za innych a tym bardziej karcic go za to , ze ma prawo wyboru z ktorego korzysta!!

I szczerze zazdroszcze kobietom, ktore stac na polepszenie sobie warunkow podczas porodu. Obojetnie czy jest to cesarka na zyczenie czy porod w wodzie czy jakikolwiek inny porod. Byle tylko potem ta kobieta tego dziecka nie wyrzucala na smietnik, a z drugiej strony jesli piszecie o wygodnictwie mamusi... niewystarczajaco nacierpiala sie przez 9 m-cy ... a zceka ja kolejnych pare... wiec blagam nie piszcie mi tu takich glupot bo krew sie scina w zylach. Jesli kogos stac na bycie wygodnickim to nie widze w tym nic zlego!!!!

Gość migotkaaaaaaaaaaaaa
kazdy porod jest indywidualny i kazda kobieta roznie odczuwa bol i znosi porod zarowno fizjologiczny jak i naturalny i prosze brac to pod uwage. ja rodzilam naturalnie - ten porod trwal 22 h i nigdy w zyciu nic mnie tak nie bolalo i wiecej nie chce przez to przechodzic, oraz rodzilam przez cesarskie ciecie - mialam znieczulenie zo, moglam zobaczyc sy nka po narodzinach, po zwazeniu i ubraniu go przyniesli mi go i wtedy moglam go pocalowac , a on mogl pocalowac mnie (caly mnie zreszta obslinil ;)) i ten porod wspominam super, nic mnie nie bolalo, ani w trakcie ani po, po 6 h od cesarki dostalam dzidziusia do pokoju, po 8 h wstalam i poszlam pod prysznic i jak wyszlam spod prysznica bylam juz na tyle "orzezwiona" i rozchodzona, ze sama zajmowalam sie malym. Po 3 dniach od porodu wyszlam ze szpitala i chodzilam z 5 h po miescie, zeby pozalatwiac sprawy urzedowe i zwiazane z moja praca (musialam robic i zalatwiac wszystko sama, bo mąż przebywal za granica i nie zdazyl wrocic na porod) i czulam sie naprawde rewelacyjnie. Ze swej strony polecam cc bo mam porownanie, ale rozumiem tez ze sa kobiety, ktore po cc nie najlepiej sie czuja i odczuwaja bol, ja nic takiego nie czulam, dla mnie trauma byl porod sn

Nie sądziłam,że temat się tak rozwinie. Ja nie jestem zadowolona z cesarki z tego względu,ze zawsze chciałam rodzić naturalnie a poza tym dużo się nasłuchałam o powikłaniach po cesarce. Niestety mam przegrodę w macicy i w pochwie i choć jestem dopiero w 14tc to już lekarz uświadomił mnie jak będę rodzić

Gość Krećik
Dla jednych cesarka jest dobra, dla innych zła, dla jednych boleśnie się goi dla innych wręcz przeciwnie. Tak naprawdę to nie ma znaczenia kiedy cesarka jest jedynym wyjściem. Ani poród naturalny ani przez cesarkę nie jest przyjemny (nie robimy tego dla przyjemności) :) Najważniejsze żeby maluch urodził się zdrowy, a My wszystkie przecież ( i te po cesarce i te po naturalnym) musimy dochodzić do siebie:)