Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomozcieproszeeee

rejestracja auta uzywanego pomozcie pytanie

Polecane posty

Gość pomozcieproszeeee

witam zakupilam auto w lipcu nie bylo mnie w kraju no i dopiero teraz bede go rejestrowala jak wogole tn proces wyglada ile to kosztuje?? czy poniose dodatkowe koszty ze nie zrobilam tego do 30 dni?? aha i mam napisana nba umowie kwote ponizej 1000 zł zeby skarbowki nie placic jest to prawda?? sorki ze tak pytam ale baba jetem heh

Polska to bardzo dziwny kraj - tu nie jest wazne co masz na umowie. Pierwsza sprawa - kupilas taki juz zarejestrowany w PL czy sprowadzany? Jesli zarejestrowany to sprawa jest prosta - lecisz do WK (z rana jesli nie macie systemu wczesniejszej rejestracji) , czekasz pol dnia, dajesz umowe sprzedazy + stary dowod rej, wypelniasz formularze, podpisujesz i juz po sprawie, potem tylko US i zgloszenie zakupu (mimo ze ponizej 1000 na umowie) - bo liczy sie tabelka eurotaxu http://www.eurotax.pl/P/fzgratis/index.php?layout= Sprawdz tam ile bedzie cena wyjsciowa za twoj samochod - i od teg oplacisz PCC (formularz + kasa w kasie/przelewem). PS. Dlatego wlasnie Polacyu sprowadzaja autta z USa do Hamburga a nie do Gdanska/Gdyni - bo tam jest wazne co masz na umowie - a w PL celnik bierze ceny z polskich salonow - i wali takie clo ze placisz kilka razy wiecej niz w Niemczech. A niby % jest taki sam w EU.

Gość raczej nie lykna tego 1000zl
ja kupilam naprawde bryke za 900zl, bo to zlomik byl - moja pierwsza (ale jezdzila!!) wiec nie chcialam nawet US naciagac - ale mi policzyli 1800zl, wg jakihs tam tabelek ichnich... Moglam sie nie zgodzic - ale wtedy wycena na moj koszt i takie tam - a podatku zaplacilam chyba z 40zl wiec mi sie nie chcialo scierac... Dowod rejestracyjny i tablize wowczas ok 150zl i juz. A jak robisz to tak pozno, a nie dostalas za to zadnego mandatu/grzywny to chyba juz nie dostaniesz ale nie znam sie, bo ja w terminie przerejestrowalam samochod ;)

Gość pomozcieproszeeee
to jak juz zarejestruje autko to potem do urzedu skarbowego tak?? bo ja to robie pierwszy raz mam na umowie 500 zł ile moge im zaplacic podatku?

Gość pomozcieproszeeee
na eurotaxie nie mam mojego modelu mm renault 5 z 92 roku

Gość iiiitammm
jak nie ma w eurotaxie, to pani weźmie gazetkę z ogłoszeniami i policzy ci średnią i jeszcze jedno, jeśli nie opłaciłaś w terminie 14 dni podatku od wzbogacenia w US (jeśli był taki obowiązek- bo jeżeli kupiłaś od firmy- masz fakturę vatowską- to jesteś zwolniona), to czeka cię jeszcze mandacik od 200zł do 2000 :P na szczęście najczęściej dają ten najniższy....

Teoretycznie jest nakaz przerejestrowania w ciagu 30 dni - ale nie ma za to zadnej kary (nawet mandatu itp) - bo ustawodawca nie przewidzial - wiec kolejny martwy przepis. Co najwyzej US za PCC moglby probowac scigac (jelsi podpadniesz) o odsetki ustawowe - masz 14 dni na zaplacenie od daty kupna. Link do tabelki eurotaxu podalek wyzej, cena moze byc troche inna (bo nigdy nie wiadomo z jakiego dnia maja dane itp) - ale ogolny poglad bedziesz miala. Jesli samochod z tego samego powiatu to nie musisz zmieniac tablic - bedzie 80 pln taniej. WAZNE!! Sprawdz co z OC - jesli chcesz przedluzyc - to ok, zaplac (wg twoich stawek) - natomiast jesli nie chcesz - to patrz uwaznie na date waznosci - musisz SKUTECZNIE poinformowac oddzial TU najpozniej OSTATNIEGO dnia (choc lepiej najpozniej przedostatniego dnia) umowy OC. Definicja SKUTECZNIE - musisz miec potwierdzenie na pismie z DATA ze zlozylas wypowiedzenie umowy z podpisem i pieczatka firmy Jakie mozesz miec problemy jesli tego nie zrobisz SKUTECZNIE: a) wyslesz faxem - fax oficjalnie przez SN zostal uznany jako nieskuteczna droga poinformowania - niektore firmy to uznaja, np Link4 - ale zawsze po roku moze gdzies zrobic sie burdel w papierach i nie masz nic - i bedziesz placic podwojnie. b) zlozyc u agenta - agent NIE JEST pracownikiem firmy (najczesciej) - i jesli agent nie przesle tego dalej w odpowiednim terminie (wiadome, moze wysylac kuriera np raz w tygodniu, moze gdzies zapodziac papier, moze sie pomylic itd) - to i tak MUSISZ placic - a dopiero pozniej mozesz scigac agenta o zwrot tej kasy - jak nie zechce - to 2-3 lata ciagania po sadach (wygrana pewna, tylko czas i nerwy stracone) - albo strata kasy c) nie zrobisz nic - OC i tak sie przedluzy d) zadzwonisz - nawet jesli by jakas firma t odopuscila - to niezgodne z prawem, juz nie mowiac ze nie masz dowodu na to.

Gość iiiitammm
ps "Dlatego wlasnie Polacyu sprowadzaja autta z USa do Hamburga" - ale to też już nie jest takie cacy, bo terz w PL celnik przy sprowadzeniu auta z Niemiec, też nie bierze już wartości z umowy (zmiana przepisów od 18 wrzesnia), tylko tzw "średnią wartość rynkową"- co ciekawe auta OPŁACONEGO!!! choć przecież wiadomo, że większość ludzi sprowadza te samochody dla zarobku- więc średnia cena w PL, zawiera już ich marżę... DLACZEGO MUSZĄ PŁĄCIĆ PODWÓJNY PODATEK OD SWOJEGO ZYSKU, nie potrawią zrozumieć? ...takie rzeczy to tylko w PL :O aha i jak jest dosyć drogi model auta- a np. lekko uszkodzony, to warto zrobić opinię rzeczoznawcy, bo wtedy UC uzna cenę niższą od tej rynkowej, tyle że taka opinia kosztuje ok 200zł...

Gość pomozcieproszeeee
hmm a czytam na stronach ze moga wogole nie policzyc mi podatku bo np auto jest stare dziekuje wam bardzo za odp wlasnie nie rozumiem tego ze oplata jest zwolniona powyzej 1000 zł

Gość iiiitammm
u nas 1000zł by nie przeszło, u nas ustalają na podstawie autogiełdy dolnośląskiej : renault 5 z '92 http://tiny.pl/s9vv u nas min 1200zł na umowie...

Po pierwsze - to nie podatek od wzbogacenia (tego nie ma juz ze 30 lat) tylko PCC - podatek od czynnosci cywilno-prawnych. Placisz go jesli zakup przekroczy 1000 pln. CO ciekawe to nawet kupujac np notebooka czy lodowke trzeba zglosic to do US i zaplacic podatek - teoria :D , ale tylko w przypadku samochodow moga to sprawdzic bez jakiegos przeszukania mieszkania - wiec tylko dla samochodow ludzie placa (bo musza) Wynosi on zawsze 2% od wartosci przedmiot (-ow) - ale od wartosci rynkowej, a nie na umowie - wiec sprawdz np allegro. Jesli np samochod jest uszkodzony to mozna (trzeba) wpisac to w umowie, zrobic zdjecia itd, - mozna wtedy wnioskowac o nizsza podstawe PCC (np wg umowy) - co jest dla mnie idiotyzmem - ale tak to jest jak Panstwo nie szanuje nic a nic obywatela i umow.

Gość iiiitammm
PONIŻEJ 1000zł, lub jeśli kupiłaś w tzw "komisie"- czyli od firmy, która jest podatnikiem VAT (zamiast umowy kupna sprzedaży, otrzymujesz wtedy od sprzedającego fakturę vat- marża)

Gość iiiitammm
Mav2007>>> potocznie wszyscy mówią "podatek od wzbogacenia" :D

Gość a teeeee
a nie wydaje sie wam ze ona nie zaplaci tego podatku renault 5 z 92 roku moze i skladak i na umowie 500 zł

Gość pomozcieproszeeee
no to ja juz jestem calkiem glupia hhe nic nie wiem

Gość iiiitammm
chyb i tak musisz iść do swojego US i po prostu zapytać, jak oni to wyceniają.... innej drogi nie ma...

Gość pomozcieproszeeee
chyba tak najpierw tam zadzwonie i popytam