Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pyt.77

Czy niemowlaka należy KŁAŚĆ NA BRZUSZKU kilka razy dziennie żeby ćwiczył???

Polecane posty

Gość pyt.77

czy wystarczy tylko raz dziennie i jak długo? a co jeśli nei ma ochoty podnosić główki tylko płacze? zmuszać i nie odpuszczać?

Gość schudnac chce
ja klade moja dwumiesieczna corcie na swoim brzuchu. od razu sie podnosi i patrzy na mnie i na boki. klade ja tak czesto, bo taka pozycja dobrze wplywa na rozwoj stawow biodrowych, a urodzila sie z lekka dysplazja. po drugie ponoc redukuje kolki. a po trzecie jest przyjemne i wygodne, bo moge sobie odpoczac.

Gość pyt.77
no tak, ale to co innego:) u mnie na brzuchu to mały tak samo chętnie leży, uśmiecha się, pięknie podnosi głowę i rozgląda się:) natomiast jeśli położę go na łóżku jest krzyk i niezadowolenie:O i najczęściej nie ma ochoty tak leżeć i podnosić główki, bo płacze:(

moze ta pozycja jest po prostu dla niego niewygodna albo jest jeszcze za maly. ile ma tygodni? moze sprobuj polozyc przed nim jakas atrakcyjna zabawke, np. cos grajacego, swiecacego, zeby sie zainteresowal.

Gość pyt.77
no właśnie tak robię, że kładę zabawki, na które wiem, że lubi patrzeć i niestety, na niewiele to się zdaje:O wyraźnie nie znosi tej pozycji na łóżku, bo na moim brzuchu jak wspominałam wcześniej - jak najbardziej:) synek skończy jutro 11 tygodni więc za mały nie jest na pewno

Gość schudnac chce
moze poloz przed nim cos co wydaje jakies dzwieki. moja corcia wlasnie na takie grajace rzeczy zwraca uwage i patrzy co to. albo sama wydawaj smieszne odglosy. powinnno go zaciekawic na tyle zeby spojrzal co to.

Gość pyt.77
kurcze, u mnie nic nie działa, bo próbuję go czymś zaciekawić w tej pozycji i gadaniem, wygłupianiem, pokazywaniem...matę edukacyjną ma przed sobą, muzyczka mu gra, a on w ryk, bo tak nie chce leżeć:O no nic nie działa:( nie wiem czy zmuszać go do takiej pozycji? z tego co mi wiadomo, to ćwiczenie trzeba koniecznie dziecku serwować i wczoraj usłyszałam, że nawet kilka razy dziennie:O to prawda? no a mój synek nie znosi tego ćwiczenia:(

kładz go na brzuszku ,ale go nie zmuszaj bo tylko pogorszysz sytuacje - jak go kladziesz i placze spróbuj polozyc go na sobie (skoro tam lubi) po jakims czasie sprobuj ponownie - ale przy pierwszej oznace niezadowolenia przekladaj go na plecki ... a moze nie lubi bo powierzchnia na której go kladziesz jest zbyt miekka albo zbyt twarda, a moze za bardzo chcesz go zabawic i ma za duzo wrazen i szybko sie meczy ( nie wie na co patrzec) jedna zabawka w zupelnosci wystarczy

sprobuj wieczorem po karmieniu i kapieli polozyc go nago na lozku na brzuszku i wykonuj delikatne masaze dlonmi posmarowanymi oliwka. powinno mu sie spodobac. poza tym to dobre odprezenie przed snem. nie rob nic na sile, moze maluch zostawiony sam na brzuchu na obcej powierzchni (obcej w sensie nie bedacej jego mamusia) czuje sie w jakis sposob przytloczony. a dziecko musi czuc sie bezpiecznie. wiec jesli krzyczy, odpusc sobie i sprobuj ponownie za dwa - trzy dni. wszystko powoli i malymi kroczkami.

Gość grudniowa sama sie poloz po ob
obiedzie na brzuszku

Gość babki
ja kladlam jak mi sie przypomnialo . czasem raz dziennie czasem kilka razy dziennie czasem wcale. syn lubial tak lezec

pyt.77 ja mam ten sam problem z moją córeczką.Nie wytrzymuje na brzuszku dłuzej jak 3 minuty i boję się,ze nie wycwiczy odpowiednio podnoszenia główki.Ale nie potrafię patrzec jak ona się męczy :( Kładłam ją na miękkim,na twardym,wymachuję grzechotką a ona zaraz płacze.

absolutnie nic na siłę. Moja córeczka długo nie znosiła tej pozycji- od razu był wrzask więc odpuściłam. Zaakceptowała leżenie na brzuszku dopiero ok4-5 miesiąca gdy nauczyła się sama przekręcać. Teraz ma 10 miesięcy i dla odmiany nie znosi leżeć na plecach więc przewijanie to gonitwa i wrestling ;)

nie zmuszaj. kladz na chwile i jezeli zaczyna plakac to przekladaj. ale probuj co jakis czas (nawet kilka razy dziennie, nawet na chwilke). jezeli nie bedziesz kladla tez nic sie nie stanie. moj nie lubil i tez sie darl jak go kladlam. kladlam go na chwilke i odwracalam. albo kladalam go sobie na kolanach i tam mu pasowalo. jak skonczyl 4 miesiace chyba to juz mu bardziej ta pozycja pasowala. teraz ma prawie 8 miesiecy i nawet potrafi sie przekrecic i spac na brzuszku. po obiedzie tez bym nie polecala. mojemu sie ulewalo w takiej pozycji jezeli byl po jedzeniu. z masazem dobry pomysl. po kapieli przed jedzeniem. jak nie chce to go nie zmuszaj. przyjdzie czas na niego

Gość a do kiedy w ogóle należy
układać w ten sposób dziecko? do którego miesiąca życia dziecka?