Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

777-X

12-letnie Brytyjki będę mogły same usuwać ciąże.

Polecane posty

12-letnie dziewczynki nie będą musiały prosić rodziców o zgodę na przerwanie ciąży – przewiduje projekt ustawy, nad którym w środę ma debatować Izba Gmin - czytamy w \"Rzeczpospolitej\". Jeśli dziewczynka zajdzie w ciążę, będzie mogła pójść do szpitala, gdzie otrzyma pigułkę poronną. Drugą tabletkę zabierze do domu. 24 godziny później połknie ją bez potrzeby mówienia o tym rodzicom. Pomysł brytyjskiego deputowanego z ramienia Liberalnych Demokratów Evaba Harrisa oburza Brytyjczyków. - Mówimy o małych dziewczynkach, które mają dokonywać aborcji w domu. One doświadczą takiego bólu, o jakim nie myślały, że jest możliwy. Będą krwawić tak, jak sobie tego nie wyobrażają. A potem wyrzucą usunięte zarodki do toalety? – grzmi deputowana konserwatystów Nadine Dorries. W Wielkiej Brytanii dokonuje się najwięcej aborcji w UE. W Europie gorzej jest tylko na Ukrainie. Co roku w Anglii i Walii dokonuje się 200 tysięcy zabiegów. Według Ministerstwa Zdrowia rocznie ciążę przerywa około 15 dziewczynek w wieku 12 lat. Z serwisu Wirtualnej Polski.

Gość dorka222
zeby dzieci nie mialy dzieci to rodzice powinni poswiecac im czas i uczyc jak byc pozadnym czlowiekiem a nie aborcja. czy to nie za wvczesnie uprawiac seks w wieku 12 lat?

Gość cdacdscadca
No za wcześnie. I co z tego że ty czy ja tak stwierdzimy? Dziecko jest w ciąży i co teraz? Na tym polega konkretny problem.

Gość malunia niunia
niestety,żyjemy w epoce małych koorwiszonów,które jeszcze dobrze czytać nie umieją a już doopy dają ...

Brytyjskie prawo pozwala na przerwanie ciąży do 24 tygodni (6 miesięcy) od zapłodnienia. Zwykle wygląda to w ten sposób iż kobiecie podaje się w szpitalu doustnie dawkę mifepristoneu. Dwa dnić później kobieta wraca do szpitala i dostaje dwie dawki prostglandinu - doustnie i dopochwowo. W ciągu kolejnych 12 godzin płód zostaje wydalony. Jeżeli w trakcie tego kobieta czuje ból, podaje się jej środki przeciwbólowe.

Gość cdacdscadca
Cóż... ten projekt jest w jakiś sposób uzasadniony, tak zresztą jak sprzeciwy... Jednak nie sądzę żeby przeszedł choćby dlatego że żaden kraj nie odważy się wziąć na siebie odpowiedzialności za taką decyzje dziewczynki usuwającej ciążę, uprzednio zdejmując odpowiedzialność z rodzica. Na to dziecko też raczej nie mają jak odpowiedzialności zrzucić.

Gość polejka
dla mnie jest to chore :O nie sama aborcja ale traktowanie jej jako sposobu antykoncepcji. to swiadczy tylko o totalnej glupocie wyspiarzy, no, bija w glupocie nawet ograniczona w wielu sferach zycia ameryke !!!

Gość dorka222
jak zaszla w ciaze to niech je teraz wychowuje chciala byc dorosla i uprawiac seks to niech teraz ponosi tego konsekwencje a rodzice plemnikodajcy niech alimenty placa na dziecko jak by tak sie jednej przydarzylo to moze kolejna madrzejsza by juz byla

Gość cdacdscadca
Tam antykoncepcja jest bardzo rozpopularyzowana przez różne instytucje. Tabletki można dostać nawet za darmo. Ale państwo nie wejdzie takiej dziewczynce do łóżka żeby dopilnować co ona robi. A problem ciąży u nastolatek wciąż jest bardzo duży.

Gość dorka222
do 4 miesiaca kobieta moze poronic a od 5 to sie mowi ze porod przedwczesny i dziecko jest wczesniakim

Gość cdacdscadca
A to poczęte dziecko to ma pełnić rolę kary? Niech ma źle, niech matka nie umie się nim zająć ale tak jest słusznie bo "za karę", bo "dobrze jej tak"? Bardzo dziecinnie piszesz, dorko.

Gość dorka222
jestem w 20 tygodniu ciazy i czuje ruchy dziecka. nie wiem jak mozna by zabic zywa osobe ktorej samemu dalo sie zycie

Gość k00py ani d00py sie nie trzyma
i o tym wlasne pisze !!! tabletki antykoncepcyjne sa za darmo a one i tak maja to w doopie bo przeciez aborcja to dla nich to samo, a nawet lepiej bo przeciez nie musza sie przejmowac lykaniem tabletek, sprawdzaniem czy wziely czy nie itp w 'razie czego' usunie sie i juz :O kretynstwo do potegi, uwstecznienie sie totalne

W Polsce jeśli kobieta w poniżej 24 tygodnia ciąży trafi do szpitala ze skurczami bądź plamieniami,lekarze kładą ją na patlogię ciąży i walczą o podtrzymanie ciąży,w Anglii natomiast nie robią nic,bo do 24 tygodnia ciąże można usunąć.Dla mnie to paranoja. Przecież w 20 tygodnu juz czuc ruchy.

Gość dorka222
ja zaszlam w ciaze przez przypadek ze tak powiem. balam sie tego ze nie dam rady byc matka bo jestem za mloda ale kazda kobieta ma cis takiego jak instynkt maciezynski i na pewno pokochalaby swoje dziecko a rodzice takiej 12latki by pomagali a byc moze nawet to oni by glownie to dziecko wychowywali

Gość cdacdscadca
Może powinny być kary na rodziców takich dzieci uprawiających seks, że zaniedbali wychowanie dziecka i kontrolę nad nim. Uważam też że nie wszystko powinno się wydawać dowolnie, mam na myśli ogłupiające pisemka adresowane dla dzieci itp...

Gość cdacdscadca
Dorka, ty pokochałaś a inna do beczki po kapuście wkłada. Mało to jest przypadków gdzie dziecko zasikane, poodparzane ryczy a rodzica nie ma lub nawet... katuje takiego malucha? Dlatego każda która chce powinna móc ciążę usunąć bo ciąża i dziecko nie powinny być karą za złe prowadzenie się czy jakieś błędy.

Gość k00py ani d00py sie nie trzyma
tylko i wylacznie jezeli to byla wpadka, przy braniu tabsow (zwlaszcza jak sa darmowe), bo sie wyrzygalo, bo antybiotyk sie wzielo i oslabla itp. a nie dlatego ze sie puszcza a potem usuwa byleby problem z glowy miec :O

Gość dorka222
ale to dziecko nawet gdy jest plodem jeszcze to ma serduszko i czuje.dlaczego mam zabijc bezbronnego czlowieczka? taki 2 centymetrowy plod odczuwa prawdopodobnie strach i bol. to tak jakby twoja matka cie teraz zabila bo cos przeskrobala i ty ponosisz tego konsekwencje.

Gość cdacdscadca
Czyli co, jeśli tabletki nie zadziałały lub wkradł się niezamierzony błąd przy zastosowaniu, pomimo starań, to usunąć może ale jeśli nie chciało jej się stosować antykoncepcji tylko puściła się tak po prostu to musi urodzić, tak? A któremu dziecku byłoby lepiej, temu którego matka dołożyła starań żeby wszystko było prawidłowo czy temu którego matka jest głupia/zła/podatna na wpływy i co tam jeszcze?

Gość ptysia87
a ja myślę że to dobry pomysł... lepiej tak niż żeby miały popełniać samobójstwa albo znęcać sie potem nad tymi niechcianymi dziećmi

Gość cdacdscadca
"ale to dziecko nawet gdy jest plodem jeszcze to ma serduszko i czuje.dlaczego mam zabijc bezbronnego czlowieczka? taki 2 centymetrowy plod odczuwa prawdopodobnie strach i bol. to tak jakby twoja matka cie teraz zabila bo cos przeskrobala i ty ponosisz tego konsekwencje." Dorko, twoja wiedza o rozwoju płodu, twoje wnioskowania i rozumienie kto co napisał są na tak niskim poziomie że dyskusja z tobą obrażałaby mój intelekt.

Gość dorka222
tak w ogole to powinno sie zapobiegac ciazy u takich dzieci a nie likwidowac skutki seksu bez zabezpieczenia. niech daja dzieciom w szkolach pigulki anty tak jak mleko

Gość cdacdscadca
"a ja myślę że to dobry pomysł... lepiej tak niż żeby miały popełniać samobójstwa albo znęcać sie potem nad tymi niechcianymi dziećmi" Też sądzę że on jest dobry pod pewnymi względami, choć pod innymi względami zły ale nie oszukujmy się, DOBREGO I JEDYNEGO SŁUSZNEGO wyjścia z sytuacji gdy dziewczynka 12-letnia jest w ciąży PO PROSTU NIE MA. W każdym razie pomysł jest dobry dlatego że taka 12-letnia dziewczynka nie musi wziąć na siebie odpowiedzialności za innego człowieka, który się właśnie tworzy i nikt, w tym rodzice, do tej odpowiedzialności jej nie przymuszają. (Nie każde dziecko rodzące dziecko jest w stanie odpowiedzialność na siebie wziąć, z różnych względów a przywołane ryzyko samobójstw czy znęcania się nad niechcianym dzieckiem jest na pewno duże.)

Gość dorka222
do cdacdscadca ty w ogole masz intelekt? ja sie zastanawialam nad aborcja i obejrzalam film jak wyglada skrobanka i to malenstwo w macicy na prawde sie broni i chce zyc i mimo ze moja ciaza zburzyla mi 3/4 swiata i calkowicie zmienila moj styl zycia to i tak bym nigdy sie nie zdecydowala na aborcje