Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zielona...

zupki domowe

Polecane posty

Gość zielona...

chcialabym zrobione przez siebie zupki zakonserwowac w malych sloiczkach tych po zupkach kupnych dla niemowlat, zebym miala na zapas. ale nie wiem jak? czy po napelnieniu ich i zakreceniu musze jeszcze wygotowac w wodzie te sloiczki?? czy wystarczy jak zupka bedzie sama w sobie goraca i takim sposobem sama sie zakonserwuje???

ja gotowalam jak sloiki na zime po kilka w duzym garze przez kilkanascie minut ale nie w sloiczkach po zupkach bo maja beznadziejne zakretki tylko w sloiczkach po przecierach pomidorowych

Gość zielona...
acha, ale ze co?? nie nadaja sie takie???

Gość zakrętki od słoiczków po
kupnych obiadkach podczas zagotowywania poprostu odkręcają się same-tylko wkładać zupkę do tych po przecierze. ja zagotowywałam przez ok 15 min, teraz zamrażam-sposób lepszy bo nie giną witaminy.

te od gotowych zupek nie zassaja tak jak normalne zakretki,jak moje dziecko bylo juz wieksze i zjadalo wiecej to zagotowywalam w sloikach po sosie tatarskim winiary bo czesto go jemy a jest w takich nieduzych sloikach ze w sam raz

Gość ahah
mozesz zupki zamrozic w sloiczkach po zupkach kupnych.Ja tak robilam.

A żółtko do zupki dajecie przy gotowaniu i potem zamrażacie/ gotujecie słoiki czy później dodajecie do odmrożonych słoiczków?

Gość ahah
lepiej dac do odmrozonej i tak ja musisz przegotowac.

jezeli zamrozicie w szkle to wam nie pęka????, normalnie szklo rozsadza gdy ciecz zamarznie bo zwieksza sie jej objetosc, czy nie lepiej w plastikowych pojemniczkach?????

Gość ahah
zamrazam w sloikach ,nie nalewam pod sama nakretke i nie peka.

Gość Binas
potwierdzam - również zamrażałam zupki. Nie nalewaj do końca słoika, wtedy zwiększająca objętość ciecz nie rozsadzi słoika. Ja rozmrażałam w mikrofali, ale można tez w gorącej wodzie lub dużo wcześniej zostawić w temp. pokojowej.

A dodajecie ziemniaki przed mrożeniem czy po rozmrożeniu? Bo ziemniaki ugotowane zamrożone są ohydne.

Gość pierwsze slysze o zoltku
w zupie... Po co?

Ja robiłam na początku tak: -gotowałam zupkę, po ostudzeniu dodawałam masła, miksowałam na papkę i ponownie zagotowywałam-i taką gorącą papkę wkładałam do słoiczków po kupionych obiadkach, zamykałam i ostudzony słoik wkładałam do lodówki.Robiłam od razu porcje na trzy obiadki. Tylko po jakimś czasie słoiczki przestały dobrze trzymać, a moja mała jadła coraz więcej i teraz robię w ten sposób: -gotuję zupkę i przelewam do dwóch pojemniczków. Jeden z nich mam na dzień bieżący, a drugi wkładam do lodówki na następny dzień. Już teraz miksuję małej tylko część warzyw i mięsa, a resztę gniotę widelcem, żeby uczyła się jeść też warzywka w małych kawałeczkach.