Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ona_życie

potrzebna pomoc prawnika!!odpowiedzialnosc sp zoo

Polecane posty

jaka jest odpowiedzialność sp. z o.o. za długi? jak można sprawdzić,zanim wytoczy się sprawę,czy spółka ma majątek,którym może spłacić dług? bo jeśli się okaże,że ma np jedną firmę pod zastaw drugiej itd? co robic w takiej sytuacji?

Gość kat - pomoc fachowa
prawnikiem nie jestem, jak widać z nicka ;), ale co wiem to powiem. Moim zdaniem odpowiedzialność jest do wysokości wkładów. Każda spółka zoo jest zarejestrowana w krajowym rejestrze sądowym. Tam powinny być takie informacje jak zastawy, wysokość wkładów itp.

Gość glupia koza
w tym przypadku nie odpowiada się majątkiem osobistym co jest istotne i ważne .

Gość a wiec
wlasnie po to zaklda sie sp z o o , zeby nie odpowiadac wlasnym majatkiem

Gość ggkkgkgkgk
Boooosh, panna, ty jesteś naprawdę durna. Wiesz co to z. o.o. oznacza? To nie jeste, wyobraź sobie, żadne zoo z małpami tylko z ograniczoną odpowiedzialnością. Opowiedzialność jest ograniczona do wyskości kapitału zakładowego. Ile tego jest -w dowiesz się w Krajowym Rejestrze Sądowym.

Dane w KRSie są jawne i są gromadzone z myślą o takich właśnie sytuacjach - aby kontahenci mieli wgląd w najistotniejsze dane spółki. W spółce z o.o. w pierwszej kolejności na jakieś zobowiązania idzie kapitał zakładowy, potem sięga się do kieszeni właścicieli.

metafora pocieszylas mnie. przyznam,nie mam zielonego pojecia o spolkach zoo.... kat - pomoc fachowa i dziekuje za liiiink :P wiem,ze odpowiadaja z kapitalu zakladowego,ale jesli okazuje sie,ze np wszystko jest pod zastaw? to nie jest firma - to sa 3 firmy ze soba polaczone wiec moglobyc tak,ze dawali inne pod zastaw i nie maja innego kapitalu. A jesli do kapitalu zakladowego najpierw beda mialy banki z racji tego,ze np nie splacili jakiegos kredytu?