Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Martii_k

soczewki kontaktowe pierwszy zakup

Polecane posty

cze:) postanowiłam zacząc nosic soczewki, okulista u ktorego byłam pokazał mi tylko jak sie zakłada i zdejmuje soczewki. Dostałam jednodniowe soczewki i to na tyle. Teraz chciałabym sama je kupic tylko ze nie wiem jakie i jesli mam na obu oczach różną wade czy musze kupic pakowania soczewek podwojnie czy moge kupic na jedno oko -0,75 a na drugie - 1,0. Proszę o pomoc:) pozdrawiam

Gość dadzą ci po jednej z róznych
opakowań.Jak to nie wiesz jakie?przecież lekarz musial ci powiedzieć z jaką mocą musisz nosić

moc wiem jaka i nic poza tym, ten okulista była raczej malo skory do rozmowy...moc wiem jaka i nic poza tym, ten okulista była raczej malo skory do rozmowy...

musialas dostac moc i krzywizne a jakie to sobie sama mzesz wybrac czy ednodniowe,dwutygodniowe czy np miesieczne :)

generalnie to chodze w olularach a soczewki chcialam tylko do jazdy konnej i takich tam... a czy moc okularów jest adekwatna do mocy soczewek?

Gość ciemniutkaa
Najczęściej soczewki są słabsze niż okulary, zazwyczaj o 0,5 dioptrii, ale tu nie ma zasady. Krzywiznę i moc znasz tak? Więc teraz zastanów się, jakie soczewki chciałabyś-miesięczne, dwutygodniowe czy jednodniowe, wybierz firmę i idź do optyka. Ja noszę jednodniowe soczewki Focus Dailies. Jeśli chcesz nosić soczewki sporadycznie, jednodniowe będą dla ciebie dobre, ponieważ są one pakowane pojedyńczo, zakładasz, a potem wyrzucasz. miesięczne i dwutygodniowe trzeba czyścić, na noc do płynu, no i po miesiącu trzeba już nową parę. A jednodniowe-jest ich 30 sztuk, zakładasz kiedy ci pasuje. Ale jesli masz rózne moce, to akurat jednodniowych musisz kupić 2 opakowania-2 razy po 30 sztuk, po jednym z każdej mocy. Jeśli chodzi o np miesięczne, to nie wiem jak jest, chyba zalezy od optyka-mojej koleżance nie chcieli sprzedać. Pozdro :)