Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość li li la lu na

dzecko samo w domu

Polecane posty

Gość li li la lu na

w jakim wieku można zaczynać zostawiać dziecko samo w domu. Najpierw oczywiście na 5 minut wychodząc do sklepu na przeciwko a później na 30 minut dalej i tak na 2 h jadąc np do super marketu na drugi koniec miasta. Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie.

Gość jak sie wogole uczylam
samo to ja bym sie troche bala, zawsze to razniej dla dziecka jak ma towarzystwo-rodzenstwo, ale tak patrzac z perspektywy czasu to moze lepiej zeby nie mialo rodzenstwa, bo jak sobie przypomne jakie "genialne" pomysly mialam z bratem to biedni moi rodzice, ze takie swiry w domu mieli :) ps. zostawalismy sami odkad mam wrocila do pracy i brat poszedl do przedszkola/zerowki czyli on mial 6 lat ja 10, dodam tylko ze wtedy juz gotowalam obiady i np. prasowalam (z mama oczywiscie) pranie :) bylam bardzo samodzielna smarkula ale tez niestety lekko nienormalna :)

Gość li li la lu na
ale to w wieku 6 lat zostawaliście już na dłużej a mi chodzi o to by zacząć kiedy zacząć

Gość vitalijko a jakies
absolutnie,żebys wiedziała co 8-latkowi moze przyjsc do głowy gdy jest sam w domu,pomimo upomnien matki

Gość jakas tam babka
moja maly zostawal sam na 5 min. w wieku 4 lat - schodzilam tylko na dol do sklepu po bulki balam sie jak cholera, ale pomyslalam, ze w koncu przeciez czasem dluzej siedze w lazience i brzdac tez jest wtedy jakby sam teraz mlody ma 8 lat, zostawiam go samego czasem na godzine, swietnie to znosi, jest bardzo madry, wiele rozumie, czasem zadzwonie do niego w tym czasie i pytam czy wszystko ok ale przyznam, ze mialabym problem zostawic go samego na dluzej, balabym sie, dlatego nadal siedze w domu jako niepracujaca :-O moze za rok wroce do pracy... nie wiem czy jestem przewrazliwiona i nadopiekuncza, ale jesli sytuacja mnie nie zmusza na razie do zostawienia go samego na pol dnia to raczej jeszcze troche z mlodym spedze czasu w domu

w wieku 6 lat zaczelismy i to "z grubej rury" i nie bylo zadnych wstepow :) ale pamietam tez ze jeszcze nie chodzilam do zerowki a juz mama posylala mnie na zakupy do pobliskiego sklepiku i bylam z siebie strasznie dumna ze mama mi na to pozwala, doceniam to teraz po latach ze rodzice nauczyli mnie samodzielnosci, nie wiem czy jest jakas granica - to chyba jest indywidualne, zalezne od charakteru dziecka... do poprzedniczki, ktora mowila ze 8 latkowi przychodza rozne pomysly do glowy--- a myslisz ze 15-latkowi nie??? :) i co, przez to ma nigdy nie zostawac sam w domu...no prosze cie, potem rosna takie niedojdy zyciowe...

dodam ze era telefonii komorkowej przyszla prawie epoke pozniej niz moje dziecinstwo :) i mieszkalam w blokowisku, nie na wsi, gdzie wszyscy wiedzieli ze to to o to od kazika a tamto, co lezie srodkiem ulicy to od staska nowaka :)

Gość jakas tam babka
hehe... to byly czasy! ;-)

jaks tam babka---oj tak tak :)