Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chcekolegium

Nauczycielskie Kolegium JEzykow Obcych- kto wie??

Polecane posty

Gość chcekolegium

Witam! Mam pytanie dot. Nauczycielskiego Kolegium Jezykow Obcych. Takie osrodki powstaly, gdy na gwalt zabraklo nauczycieli w szkolach. Nauka trwa 3 lata i uzyskuje sie uprawnienia do nauczania we wszystkich typach szkol od podst do szkl. sred. W zwiazku z tym, chyba to nie jest do konca taka filologia? Chcialabym sie ksztalcic w takim kolegium aby uzyskac uprawnienia do nauczania j. ang ale jesli to jest na rowni z filologia ang to nie wiem czy dam rade.. Wie ktos moze cos na ten temat? Pozdrawiam :)

Gość paulina lenda to nie facet
to są studia :anglistyka .ale lepsze niz filologia bo tam sie nonstop mowi po angielsku i praktyka sie liczy .lepiej kształca w kazdym razie niez filologiczne na uniwerku.

To po prawdzie jest filologia. Nawet lepsze, niż filologia. Po kolegium licencjat. Ja już skończyłam i kolegium i magisterskie uzupełniające. JEstem germanistą. Kolegium sobie chwalę, choć nauki mieliśmy DUUUŻO! polecam, ale TYLKO państwowe!

Gość chcekolegium
ale czy da sie to łatwiej przezyc niz typowa filologie? Bo slyszalam, ze na filologii jest ciezko i latwo wylecie jak sie nie przyklada czy zostaje w tyle..

Gość anglistka xxxx
do autorki topiku : Kolegium Jezykowe i tytul licencjata upowaznia do uczenia TYLKO I WYLACZNIE w szkolach od podstawowej do gimnazjum. Zeby uczyc w liceum musisz miec tytul mgr. Co do Kolegium,dobrze przygotowuje metodycznie(zalezy jakie oczywiscie,jezeli przy dobrym uniwerku,to tak,prywatne to czesto porazka),pozniej mozesz zrobic 2 letnie uzupelniajace).Ja bylam na 3letich studiach w Kolegium nauczycielskim przy Uniwerku Gdanskim,a potem robilam 2-letnie uzupelniajace tez na UG.

Gość chcekolegium
Abbanita- a z jakim poziomem z niemieckiego szłaś do kolegium? Czy znajac angielski na poziomie FCE dam sobie rade w kolegium na anglistyce?...

Gość anglistka xxxx
chce kolegium: na uczelni panstwowej bedziesz miala duzo roboty,Te studia sa prawie takie same jak filologia,tyle,ze mniej nacisku kladzie sie na literature,niz na 5letnich dziennych.Kolegium stawia na przygotowanie do zawodu nauczyciela anglisty.Na UG nie rozni sie to prawie niczym od 5letnich,zapierdziel byl niesamowity.

Gość chcekolegium
anglistkaxxxx- po 3letni kolegium mozna uczyc w szkołach ponadgimnazjalnych. nie tylko w podst i gimn. Ale czy z FCE da sie rade..

Ja powiem tak. To są studia dla pracusiów. Bylo jak w liceum. KArtkówki, odpytywanie, w kółko! Kolokwium goniło kolokwium! MEtodyka BARDZO WYSOKO! NAtomiast sam język - myślę, że porównywalnie z filologią. Mniej literatury. Więcej gramatyki. itd. Jak myślisz o zawodzie nauczyciela, to TYLKO kolegium!Ale przygotuj się na ciężką walkę. Tam nie ma życia studenckiego, tylko autentyczny zapieprz. JA znałam język dobrze, ale nie jakoś superdobrze. Uczyłam się prywatnie i tylko w Polsce. Myślę że poziom ZD (angielski FC) to mniej więcej to. ALe wysoki poziom, nie byle co!

aha. Po licencjacie możnau czyć wszędzie, poza studiami językowymi. Z tym, że większośc LO Cię po licencjacie nie przyjmie. JA uczyłam w technikum teraz skończyłam mgr i ucze w prywatnej szkole. Metodycznie jestem przygotowana bardzo fajnie, ale to zasługa tylko kolegium, nie magisterki!

uczylam sie w kolegium, i nauki bylo duuzo wiecej niz na zaocznych uzpeniajacych na uj. polecam, bo fajna atmosfera jest, malo ludzi , mozna sie naprawde skumplowac, wykladowcy cie znaja, wiec bardziej po ludzku do czlowieka podchodza. moje kolezanki ucza w technikum, liceum, wiec jak widac mozna...

Gość chcekolegium
dzieki Wam wszystkim za odp. Ehh juz sama nie wiem czy dam rade.. Teraz studiuje edukacje elementarna i za rok jak dobrze pojdzie uzyskam uprawnienia do uczenia dzieci w przedwszkolu i klasach 1-3, ale nie wydaje mi sie, zebym mogla do konca kariery zawodowej zatrzymac sie na pozniomie "My name is..." , "kolorkow, zwierzatek i cyferek"..

Gość anglistka xxxx
co wy mowicie,nie uprawnia do uczenia w szkoalch ponadgimnazjalnych!!! przynajmniej w trojmiescie z licencjatem uczyc w liceum i technikum nie mozna.Dopiero z mgr

Gość anglistka xxxx
moze u Was wyjatki jakies,nie wiem

Gość chcekolegium
anglistka xxxx nie uzywaj az tylu wykrzyknikow bo my tu rozmawiamy spokojnie ;) http://www.staff.amu.edu.pl/~kjo/xoops/modules/news/article.php?storyid=1 na tej stronie sa wypisane uprawnienia absolwenta

Gość dldldldld
"Kolegium Jezykowe i tytul licencjata upowaznia do uczenia TYLKO I WYLACZNIE w szkolach od podstawowej do gimnazjum. Zeby uczyc w liceum musisz miec tytul mgr." Co za brednia!!!

Gość dldldldld
Po licencjacie uczą nauczyciele w najlepszych liceach nawet. To są tzw "pełne uprawnienia pedagigiczne", tak to działa, choćby sfrustrowane panienki z z tytułem magistra wymyślały nie wiem jakie bzdury.

Gość anglistka xxxx
dldldl: przeciez wiem,co mam mam napisane na dyplomie,w suplemencie.Nie mozna uczyc w technikum i liceum bez magistra,kazdy dyr liceum i techikum Ci to powie. Nie jest to brednia wiec.

Gość anglistka xxxx
wlasnie,jak uczylam jeszcze z licencjatem,robiac uzupelniajace,mialam wrazenie,ze nie majac jeszcze magistra,traktowana jestem z gory.Tu masz racje.Cos w tym jest

Gość dldldldld
Mało tego, tak się składa, że prowadziłam rekrutację dla wiodących ogólnopolskich szkół językowych i naprawdę żadnej różnicy nie czyniło czy ktoś miał magistra czy licencjata, ważniejsze było doświadcznenie.

Gość dldldldld
Dziecko, w liceum w koziej wólce to możesz nawet jeszcze uczyć z certyfikatem i uprawnieniami pedagigicznymi.

Gość anglistka xxxx
ja nie mowie o szkolach jezykowych :) wiadomo,ze tam starcza licencjat,ale co do panstwowki malo jakie liceum i technikum po licencjacie przyjmuje,wiem,bo nie majac jeszcze uzupelniajacych zrobionych,szukalam i mowili,ze absolutnie musi byc tytul.

Gość dldldldld
I zaiste dzifny masz ten dyplom jakiś.

ja do kolegium poszlam praktycznie bez zadnej wiedzy. w liceum byly takie lajty ze masakra. na poczatku w kolegium bylam przerazona, ale w sumie wszyscy tak mieli:) jakos sie nadgonilo. mowie serio, ja polecam kolegium:)

Gość dldldldld
Ja mówię również o szkołach państowych. Przepisy prawa oświatowego mówią jasno, że licencjat to pełne uprawniania do nauczania. Bredzisz, dziewczę.

Gość anglistka xxxx
dldldld: dlaczego mowisz do mnie "dziecko" :o zalosny czlowieczku,zaczyasz mnie wkurzac :o Czy do Ciebie nie dociera,pusta idiotko/pusty idioto,ze w suplemencie napisane jest,ze uprawnia do nauczania w szkolach podstawowych,gimnazjach i placowkach opiekunczych,ale nie liceach i technikach,mam Ci skan z uniwerku przeslac? Boze... co za ludzie... kultury sie naucz dobranoc

Gość anglistka xxxx
kiedys tak bylo ze starczal jakis certyfikat teraz do szkoly PANSTWOWEJ (przeczytalas uwaznie? :o) trzeba miec tytul magistra(mowie o tych ponad gimnazjum),takie sa wymagania kuratoryjne. dobranoc :o

Gość dldldldld
Dziewczę naprawdę nie wiem, gdzie ty mieszkasz, na księżycu chyba. Znam dziesiątki liceów zaludnionych gęsto przez osoby po licencjacie, znam nawet osoby z proficiency i kursem pedagogicznym uczące, bo tak wolno, jeśli dyrektor nie ma lepszego kandydata.

Gość dldldldld
Dziewczę piszę o szkole PANSTWOWEJ. Gdyby dyrektorzy przyjmowali tylko z magistrem, połowa etatów byłaby nieobsadzona, proste. Ktoś cię kiedyś wpuścił w niezłe maliny, a ty w to wierzysz.