Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość blerbi

roczne dziecko - jak się zajmować

Polecane posty

Gość blerbi

mam pomagac znajomym kilka godzin co pare dni zajmowac sie ich rocznym dzieckiem. ale ja nie wiem, co z tym dzieckiem robic, jak sie nim zajmowac. Moze moga doswiadczeni rodzice cos podpowiedziec, np jak sie bawic? czego nie robic? ona jeszcze nie chodzi ale ma taki etap dotykania wszystkiego, wyjmowania z szuflad... co je takie dziecko? jak czesto zmienia sie pieluchy? bede wdzieczna za wszystkie madre odpowiedzi

Gość miaaa...23
Hmmm ... trudno powiedzieć, bo każde dziecko jest inne i ma swój charakter. Kiedy moja córcia miała roczek to bardzo lubiła (nadal lubi) bawić się : piłką (kulanie po pdłodze), wszelkimi garnkami, oglądała gazety i książeczki i ogólnie uwielbiała np.wysypywać z wiaderka pełno małych zabawek i potem wkładała je spowrotem :) Co do jedzenia to moja mała jadła już prawie wszystko co my czyli: na śniadanie kaszkę, mleko,kromkę chlebka z szynką lub serkiem, wszelkie serki typu Danio czy Danonki; na drugie śniadanie płatki z mlekiem, budyń, parówkę cielęcą; na obiad np. ziemniaczki/kluski z mięskiem (np.mielonym), makaron z sosem, gołąbki (tylko środek), naleśniki, itp.; na kolację podobne potrawy co na drugie śniadanie lub śniadanie. Oczywiście między tymi głównymi posiłkami jadła jeszcze owoce (jabłka, banany, mandarynki,itd.), chrupki kukurydziane, herbatniki (np.Petitki) Jeśli chodzi o zmianę pieluchy to zależy jak dużo dziecko pije w ciągu dnia. Np. mojej córci zmieniam co 4-5godz no chyba że ma kupkę to wtedy oczywiście zmieniam od razu :)

Gość blerbi
dziekuje Ci bardzo. Oni na pewno mi to wszystko wyjasnia, ale lepiej miec juz taki obraz. A np. jesli ona jeszcze nie chodzi i biore ja na rece, czy powinnam na cos szczegolnie uwazac? Troche sie boje, ze jej cos zrobie... a co zrobic, zeby ona mnie polubila?

Gość miaaa...23
Dziecko roczne już jest na tyle rozwinięte, że nie musisz szczególnie na nic uważac kiedy chcesz je wziąć na ręce ... Wiadomo żeby nie ścisnąć go za mocno :) A co zrobić żeby Cię polubiła ??? .... Hmmm... na pewno nikt nie lubi jak się na niego krzyczy ale wiadomo, że jak dziecko robi coś czego nie powinno to trzeba zwrócić mu uwagę (stanowczym głosem powiedzieć np. "nie wolno"). Ja jestem pewna, że jak będziesz się bawić z maluszkiem to Cię polubi :)

Gość miaaa...23
Właśnie ... pewnie rodzice dziecka wyjaśnią Ci wszystko, bo wiadomo, że każde dziecko ma swoje przyzwyczajenia np. pory posiłków czy pora popołudniowej drzemki :) Nie martw się .... na pewno sobie poradzisz :)

Gość gość
Na pewno jeśli chcesz aby dziecko cię polubiło to musisz z nim spędzać wiele czasu ale nie nad nim siedzieć tylko po prostu musisz np. co do ciebie mówi nie zawsze to zrozumiesz bo to jeszcze małe dziecko ale udawać, że rozumiesz. Jeśli chodzi o karmienie to raczej nie za dużo ci powiem ale wiem, że musisz dziecku dawać jeść np. wieczorem i rano mleczko w butelce jeśli jest przystosowane jeśli nie możesz dawać mu raczej normalne posiłki ale nie zawsze wiadomo co jest w jedzeniu i trzeba to sprawdzać a jeżeli masz zaufane produkty to raczej nie trzeba tego sprawdzać. Zmienianie pieluch trudna sprawa samo po urodzeniu dziecka gorączkowałam się jak mu tu zmienić pieluchę żeby nic mu nie zrobić pieluchy zmieniam co jakieś 6-7 godź w zależności ile mój maluch zje lub wypije a ze zrobisz krzywdę dziecku nie martw się bo jeśli radziłaś sobie do tej pory to poradzisz sobie i teraz. Jasne coś się zmieniło wcześniej dziecko się nie wierciło a teraz jest jak robak w ziemi. Ale nich to cię nie zmyli życzę powodzenia.

Gość gość
po co odpisujesz na posta sprzed 6 lat?