Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Panna czy rozwódka

Po unieważnieniu ślubu

Polecane posty

Gość Panna czy rozwódka

Czy ktoś wie może, jak tj. po unieważnieniu ślubu. Znów panna czy może podciągnięte do miana rozwodnika?

Gość ależ to proste
W dokumentach kościelnych będziesz figurować jako panna [może nawet cnotliwa]:D W dokumentach USC niestety rozwódka.

Gość lala1986
ja słyszałam że masz 3 lub 4 dni od daty ślubu na unieważnienie

Gość Panna czy rozwódka
Oczywiście chodzi wyłącznie o ślub cywilny... no niestety :(

Ale to byłoby unieważnienie ślubu cywilnego, czy rozwód? Jeśli unieważnienie, to tak jakby tego ślubu w ogóle nie było, czyli panna, jak rozwód to rozwódka.

Gość Panna czy rozwódka
UNIEWAŻNIENIE i nie wiem, co wpisać wypisując podanie o nowy dowód?

Gość Panna czy rozwódka
Jedna pani w USC powiedziała tak, druga w UM inaczej!

Gość ktoś wie może jeszcze

Gość gakko50
??

Gość no taaak.....
napij sie kobitko.... zrelaksuj sie i pierdol tego faceta co sie musialas z nim rozwiezc. mysl tylko o sobie i o swojej zemscie..... hihih. zycie to sen wariata.

Gość Do no tak.....
Ja nie myślę, o jakiejkolwiek zemście i nie mam zamiaru Go"pie*dolić"... Wynikły pewne przykre sprawy i ślub został unieważniony, więc jeśli ktoś wie, to co mam wpisać w nowych papierach???

Gość Do no tak.....
We starych formularzach było do wyboru: STAN CYWILNY (zaznacz): Panna Mężatka Rozwódka Wdowa Inne* Teraz tego *INNE* nie ma i co mam zaznaczyć??

Unieważnienie małżeństwa oznacza zniweczenie z mocą wsteczną wszystkich skutków małżeństwa. Wyjątkiem jest status dzieci pochodzących z małżeństwa unieważnionego – zachowują one status dzieci pochodzących z małżeństwa. Wyrok sądu unieważniający małżeństwo powoduje daleko idący skutek, który polega na tym, że związek małżeński traktowany jest tak, jakby nie istniał od początku. Skoro skutek unieważnienia jest taki, jakby małżeństwo nigdy nie istniało, to stan cywilny po unieważnieniu, nie \"inny\" ale PANNA. Już czajka ci napisała, a ty dalej to samo.

Gość Panna czy rozwódka
Tak, ja dalej to samo, ponieważ wydaje mnie się, że urzędniczka miejska (wyrabiam nowe dokumenty) jest osobą kompetentną, a tak wpisała mi rozwódka... Ponieważ stwierdziła, że nawet przy unieważnieniu jestem wg prawa osobą, która miała za sobą związek małżeński i kazała wpisać ROZWÓDKA! Dlatego pytam osoby, która była w takiej sytuacji, a nie takiej, która domniema... Natomiast w USC poradzono mi, aby wpisała panna: argumentując (tak jak napisałaś)... tylko, że dokumenty wyrabiam w UM...?

Oj, nie wierz w kompetencję urzędników państwowych :D Pomyśl logicznie. Nie masz za sobą związku małżeńskiego, bo wg prawa nigdy takiego związku nie zawarłaś. Osoba o stanie cywilnym ROZWIEDZIONA, ma i może przedłożyć na potwierdzenie tego wyrok rozwodowy, a ty nie masz takiego wyroku, bo nie jesteś rozwiedziona. Proste. W sytuacji, kiedy nie możesz się dogadać z \"wielce mądrym\" urzędnikiem państwowym, poproś o przedstawienie przepisu, na który się opiera. Wymięknie od razu. :D

Gość ja z doświadczenia
Ci napiszę PANNA jestem po unieważnieniu i kościelnego i cywilnego - wszędzie jestem PANNĄ, bo według prawa nigdy małżeństwa nie było to tak jakbyś wróciła do stanu poprzedniego a poprzednio byłas panną gdybyś była po rozwodzie - rozwódka jeśli po unieważnieniu - PANNA a kompetencja urzędników - jak ktos już Ci napisał - niezawsze się sprawdza, argument pani, że był ślub i dlatego trzeba wpisać rozwódka - BZDURNY!

Gość ja z doświadczenia
jeszcze jedno - właśnie po to jest unieważnienie, żebys według prawa NIE BYŁA OSOBĄ KTÓRA MIAŁA ZA SOBĄ związek małżeński!!!

Gość Panna czy rozwódka
O to dziękuję Wam obu w takim układzie, wpiszę tak, jak jest... Niech się baba czepia kogoś innego :)

Gość DWK
W takim razie ja mam pytanie do "ja z doświadczenia" ile czasu minęło od zawarcia przez ciebie ślubu cywilnego do wystąpienia o unieważnienie? Gdzie się zgaszałaś o unieważnienie. Czy druga strona musi wyrazić zgodę ? Jestem teraz w tym momencie życia w którym czas się rozstać z mężem i ponieważ małżeństwo zostało zawarte nie z takich pobudek jak powinno uważam ,że lepsze jest unieważnienie niż rozwód/nie mamy ślubu kościelnego/

hej mam pytanie: jakie dokumenty sie sklada do uniewaznienia?, czy trzeba miec konkretne powody? jak dlugo trzeba czekac na rozprawe? jaka to przebiega? no i tak ogolnie jak to wszystko przebiega po kolei...dzieki:*

Gość 5GH6JYT
NIE MA CZEGOS TAKIEGO JAK UNIEWAZNEIJIE SLUBY :D to wymyslili LUDZIE ! w oczach BOGA ZAWSZ EBEDZIEICIE RODZINA I MALZENSTWEM!!!!!!!! I basta! :O