Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jdfiagaafg

czy ktos jest w miare dobry z mamtmy?prosze, pomozcie mi to zrozumiec, III klasa

Polecane posty

Gość jdfiagaafg

tak jak na gorze, czy znajdzie sie ktos kto nie ma problemu z matma i ma chwilke czasu ?

Gość jdfiagaafg
no to zaczynam, dzisiaj mialam taki temat "czworokaty wypukle- wlasnosci" :o :D i dostalam dwa zadania, ktorych kompletnie nie umiem:( gdybym mialam troszke lepsza nauczycielke to wszytsko byloby okej, al ona jest po prostu koszmarnaa, pomozesz?

Gość hhtp
napisz zadania to i ja je przejrzę :)

Gość dawaj
o niee z tego bylo kiepsko, niestety nie dam rady ci pomoc

Gość jdfiagaafg
juz pisze :) tez nie nawidze geometrii

Gość jdfiagaafg
Dane sa boki rownolegloboku a=4 b=8. Wysokosc opuszczona na bok a wynosi 6. Znajdz druga wysokosc. Oblicz pole rownolegloboku o przekatnych 8 i 9 jezeli wiadomo, ze jeden bok tworzy z przekatnymi katy 50stopni oraz 70stopni kurde jak dla mnie to czarna magia

Gość hhtp
Dane sa boki rownolegloboku a=4 b=8. Wysokosc opuszczona na bok a wynosi 6. Znajdz druga wysokosc. Pole równoległoboku to P=a*h (bok razy wysokość opuszczona na ten bok) u nas mamy dwa boki i dwie wysokości (z czego jedna nieznana) ale pole jest zawsze takie same zatem H - nieznana wysokość a=4 b=8 h=6 a*h=b*H 4*6=8*H 24=8H /: 8 3=H szukana wysokość ma długość 3

Gość szukana wysokość 3

Gość jdfiagaafg
kocham cie!!!!! dziekuje sloicznie :)) teraz jak na to patrze to wydaje sie takie banalne, ale w zyciu bym tego nie zrobila:) dzieki wielkie, ona by mnie zabila gdybym nie miala pracy domowej

Gość hhtp
nad drugim pomyślę potem, bo muszę na chwilkę wyjść :P

Gość jdfiagaafg
okej dziekuuje ;) bede czekac :D

Gość jdfiagaafg
to pierwsze juz mam, a to drugie wie ktos ?

Gość hhtp
Oblicz pole rownolegloboku o przekatnych 8 i 9 jezeli wiadomo, ze jeden bok tworzy z przekatnymi katy 50stopni oraz 70stopni Narysuj sobie rysunek niech nasz równoległobok będzie miał wierzchołki ABCD O - punkt przecięcia przekątnych wtedy |AO|=4,5 |OC|=4,5 |BO|=4 |OD|=4 kąt OAB = 50 kąt OBA = 70 łatwo obliczymy kąt AOB 180-50-70=60 stopni czyli kąt AOB = 60 stopni z kątów wierzchołkowych wynika, że kąt DOC = 60 z kątów półpełnych wynika, że kąt COB = 120 i że kąt AOD = 120 jak widać przekątne podzieliły nasz równoległobok na cztery trójkąty a jest taki wzór na pole trójkąta, gdzie wystarczy znać dwa boki i kąt zawarty pomiędzy nimi P=1/2 ab sin(alfa) pole tego równoległoboku można zapisać jako sumę czterech pół trójkątów P=1/2 * 4 * 4,5 * sin60 + 1/2 * 4 * 4,5 * sin120 + 1/2 * 4 * 4,5 * sin60 + 1/2 * 4 * 4,5 * sin120= =9 * sin60+ 9 * sin120 + 9 * sin60 + 9 * sin120= =18 sin60 + 18sin 120 sin60=(pierwiastek z 3)/2 sin120=(pierwiastek z 3)/2 =18 * pierw(3) / 2 + 18 * pierw(3) /2= 9pierw(3) + 9pierw(3)=18pierw(3) więc pole to 18 pierwiastków z 3

Gość hhtp
to pierwsze było banalne, to drugie zdecydowanie trudniejsze, przepisuj sobie to na jakąś kartkę pokolei starając się wszystko zrozumieć jakby co to pisz :)

Gość jdfiagaafg
jestes boski/a normalnie dziekuje Ci slicznie, zaraz sobie przepisze na brudno i sprobuje zrozumiec, :*:**::*:* :D uratowales/alas mi zycie :p dzieki

Gość nauczycielka jdfiagaafg
pracę domową powinnas zrobic SAMA,tępa dziewucho 😡

Gość jdfiagaafg
no to powiem Ci ze niezla jestes, moja nauczycielka by Cie kochala, juz przepisalam i teraz jakos bede sie uczyc, jeszcze raz dzieki nie komentuj :o