Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość racka

MAŁŻEŃSTWO W WIEKU 18 LAT

Polecane posty

Gość racka

Witam! Jakie dokumenty są potrzebne, jeśli chcę zawrzeć związek małżeński kilka dni po moich 18 urodzinach? Normalnie jest to odpis aktu urodzenia, dowód osobisty, ale w tym wypadku załatwiając formalności nie będę jeszcze pełnoletnia, więc?

Gość wszechwiedzacy__czesio
poczekaj ze dwa lata, bo to ci sie ze dwa razy odmieni

Gość racka
własnie chcę się dowiedzieć, bo nie jestem pełnoletnia dziś, ale będę w dniu ślubu.

Gość racka
Czesio, dziękuję za rady. Nie potrzebuję ich, bo wiem, co robię, uwierz. I nie to jest istotne, a strona prawna. W końcu to o nią zapytałam, a nie o to, czy brać ślub, czy nie.

Gość dsasdd
musisz mieć dowód, akt urodzenia. A co do Twojego wieku - dziewczyny nie martwcie isę, za jakieś 3-4 lata dziewczyna będzie się wypłakiwać, że chce rozwodu/ma kochanka/on ma kochankę/zrobiła głupstwo/zakochała się naprawdę..

Formalności przedślubne Potrzebne dokumenty :arrow: aktualne (ważne 3 miesiące) świadectwo chrztu św. z adnotacją "Do ślubu kościelnego" oraz świadectwo bierzmowania :arrow: zaświadczenie o kursie przedmałżeńskim :arrow: zaświadczenie o spotkaniach w poradni rodzinnej (Poradni Metod Naturalnego Planowania Rodziny) 1. Z powyższymi dokumentami, najpóźniej na miesiąc przed ślubem należy zgłosić się do parafii jednej ze stron, w celu spisania protokołu kanonicznego badania narzeczonych. 2. Zapowiedzi są głoszone przez 2 niedziele zarówno w parafii narzeczonej jak i narzeczonego. 3. Zaświadczenie o wygłoszonych zapowiedziach należy dostarczyć do parafii, w której spisywany był protokół przedślubny. 4. Jeżeli ślub jest planowany w innej niż ta, w której spisywany jest protokół wydawana jest licencja upoważniająca do pobłogosławienia sakramentu małżeństwa w innym kościele. 5. W przypadku ślubu konkordatowego: :arrow: Ok. 2 miesiące przed terminem ślubu narzeczeni zgłaszają się do USC, najlepiej w miejscu zameldowania narzeczonej, po dokumenty stwierdzające stan wolny. :arrow: Otrzymane dokumenty dostarczają do parafii, w której odbywa się ślub. :arrow: Odpis aktu ślubu cywilnego należy odebrać w USC parafii ślubu (dla parafii Nawiedzenie NMP jest to USC Warszawa-Śródmieście przy ul. Jezuickiej 1/3), nie wcześniej niż tydzień po ślubie, przedstawiając dokument otrzymany w dniu ślubu. 6. Najpóźniej na tydzień przed ślubem należy zgłosić się do kancelarii parafii, w której odbędzie się ślub, celem spisania aktu ślubu. Potrzebne są: licencja, dokumenty z USC i dane świadków. 7. W parafii Nawiedzenia NMP narzeczeni i świadkowie podpisują księgi parafialne i dokumenty konkordatowe w zakrystii 10 minut przed ślubem. 8. Świadkowie (2 osoby) muszą być pełnoletni (ukończone 18 lat). Dane świadków: imię i nazwisko, wiek, adres zamieszkania, zawód. Ślub młodocianych (o tej sytuacji mówimy wtedy, gdy narzeczona ma więcej niż 16 lat, a mniej niz 18, narzeczony ma skończone 18 lat). Załatwianie zaczyna się od wystąpienia do sądu rodzinnego o wyrażenie zgody na zawarcie małżeństwa. W Archidiecezji Krakowskiej wymagana jest także dwukrotna rozmowa młodocianych z Dekanalnym Duszpasterzem Rodzin. Po tych spotkaniach Dekanalny Duszpasterz Rodzin stwierdza na piśmie, czy młodociani są dojrzali do zawarcia sakramentu małżeństwa. Te dwa dokumenty (decyzję sądu i opinię Dekanalnego Duszpasterza Rodzin) dołącza ks. proboszcz do prośby o dyspensę od wieku skierowaną do kurii diecezjalnej. Katechezy i spotkania w poradni obowiązują młodocianych tak samo, jak wszystkich innych narzeczonych.

Gość racka
Na pewno tak będzie i dlatego biorę ten ślub, by później się samoumartwiać.

dsasdd A co do Twojego wieku - dziewczyny nie martwcie isę, za jakieś 3-4 lata dziewczyna będzie się wypłakiwać, że chce rozwodu/ma kochanka/on ma kochankę/zrobiła głupstwo/zakochała się naprawdę.. Zgadzam się z tym w 100%....

Gość racka
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź, ale ślub kościelny jest ostatnim, co chciałabym w życiu zrobić. Interesuje mnie tylko cywilny.

Ślub cywilny jest prawnym usankcjonowaniem związku małżeńskiego wystarczy jednak dopełnić kilku formalności, aby związek kanoniczny był uznany przez Polskie prawo (tzw. ślub konkordatowy). Nie wyklucza to jednak możliwości brania obu ślubów (kościelnego i cywilnego) oddzielnie. Formalności: Najpóźniej na 31 dni przed planowanym terminem ślubu narzeczeni osobiście zgłaszają się do Urzędu Stanu Cywilnego. Oczywiście jeśli planujemy ślub w popularnym okresie (np. okolice świąt lub wakacje), warto wcześniej zarezerwować termin. W USC należy wnieść opłatę skarbową w wysokości 80 PLN, okazać dowody tożsamości oraz złożyć następujące dokumenty: Obydwoje przyszłych nowożeńców: odpis skrócony aktu urodzenia pisemne zapewnienie o nieistnieniu okoliczności wykluczających zawarcie małżeństwa Kobieta pomiędzy szesnastym a osiemnastym rokiem życia: odpis skrócony aktu urodzenia pisemne zapewnienie o nieistnieniu okoliczności wykluczających zawarcie małżeństwa postanowienie sądu rodzinnego zezwalające na zawarcie małżeństwa Osoba rozwiedziona: odpis skrócony aktu urodzenia pisemne zapewnienie o nieistnieniu okoliczności wykluczających zawarcie małżeństwa odpis skrócony aktu małżeństwa z adnotacją o rozwodzie, ewentualnie prawomocny wyrok sądu orzekający o rozwodzie Osoba owdowiała: odpis skrócony aktu urodzenia pisemne zapewnienie o nieistnieniu okoliczności wykluczających zawarcie małżeństwa odpis skrócony aktu zgonu współmałżonka Obcokrajowiec: odpis aktu urodzenia wraz z tłumaczeniem dokonanym przez tłumacza przysięgłego zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia małżeństwa wydane przez właściwy organ w kraju cudzoziemca lub przedstawicielstwo dyplomatyczne albo postanowienie sądu rejonowego zwalniające od obowiązku przedłożenia zaświadczenia o zdolności prawnej Świadkami ślubu cywilnego muszą być dwie osoby mające ukończone osiemnaście lat dowolnej płci (mogą to być dwie kobiety lub dwóch mężczyzn). W dniu ślubu zgłaszają się one 15 minut przed ceremonią w USC z dowodami osobistymi i obrączkami. Przebieg ceremonii: Zawarcie małżeństwa następuje publicznie, w obecności kierownika USC i dwóch pełnoletnich świadków po sprawdzeniu tożsamości ich i narzeczonych na podstawie dowodów osobistych.. Najpierw urzędnik wygłasza mowę o roli małżeństwa jako podstawowej komórki społeczeństwa po czym zapytuje narzeczonych czy zamierzają zawrzeć małżeństwo i czy uczynią wszystko, by ich małżeństwo było trwałe i szczęśliwe. Jako symbol zawartego związku małżonkowie zakładają sobie nawzajem obrączki. Ta pierwsza i najważniejsza część uroczystości trawa około 10-15 minut Kolejnym etapem ceremonii jest podpisanie aktu małżeństwa, najpierw przez Państwa Młodych, a następnie przez świadków oraz urzędnika U.S.C. Uroczystość kończą życzenia dla nowo zaślubionych, które jako pierwszy składa urzędnik, a następnie świadkowie, rodzice pary młodej i pozostali uczestnicy ceremonii. Tradycyjnie po głównej części uroczystości uczestnicy przechodzą do innej, bardziej kameralnej sali, w której wznoszony jest toast za pomyślność nowo poślubionych małżonków. Podstawa prawna: Zasady rejestracji stanu cywilnego określa ustawa z dnia 29 września 1986r. Prawo o aktach stanu cywilnego (Dz. U. nr 36 poz. 180 z późn. zm.) oraz rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 26 października 1998r w sprawie szczegółowych zasad sporządzania aktów stanu cywilnego, sposobu prowadzenia ksiąg stanu cywilnego, ich kontroli, przechowywania i zabezpieczania oraz wzorów aktów stanu cywilnego, ich odpisów, zaświadczeń i protokółów (Dz. U. nr 136, poz. 884 z późn. zm.). Wskazana ustawa reguluje sprawy związane z rejestracją urodzeń, małżeństw oraz zgonów, a także sprawy dotyczące innych zdarzeń, które mają wpływ na stan cywilny osób. Ponadto sprawy związane z zawieraniem małżeństw, pokrewieństwem, przysposobieniem, opieką i kuratelą , reguluje ustawa z dnia 25 lutego 1964 r kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz. U. nr 9 poz. 59 z późn. zm.).

nie lepiej poczekac z rok? po skonczeniu szkoly sredniej ludzie sie zmieniaja o 180'

ale oni sa zakochani i nie sluchaja madrych lat a za dwa lata tu beda wypisywac, jaki on jest zl, jaka ona beznadziejna

Gość dupastefana
wez czesio wypierdalaj ty kocmoluchu pierdolny w dupe przez zmutowanego jeza.

Gość racka
nie moge sie zaczernic: dzięki za pomoc. Reszcie też mogę podziękować, choć z rad nie skorzystam. Jestem zbyt wielką fanką samoumartwiania się, by to zrobić. Pozdrawiam, wacki.

Gość flflflflfllllllllll
Głupia szczeniara pożałuje szybciej niż myśli.

Gość jak mnie to wkurwia
Nie no dziewczyna zadala proste pytanie, a Wy prowadzicie dyskusje o jej mlodym wieku ;/ Jakos dawniej dziewczyny wychodzily za maz mlodo i wielu rozwodow nie bylo (stare panny uwazano kobitki od 22 lat wzwyz). Poza tym nie bylo to jakas wielka sensacja ;/ a teraz stare kozy wychodza w wieku 26lat za maz bo sa niby dojrzale ;/

Gość racka
Wielu ludzi ocenia mnie po prostu jak innych i nieważne, co tu napiszę, oni i tak będą mierzyć mnie według swoich wartości. Ja mogę tylko współczuć im braku wiary w miłość. Coś takiego się naprawdę zdarza, nie tylko idiotkom, które nie zauważają nawet, że to ich wina, gdy facet je zdradza. Wiek nie ma tu nic do rzeczy, raczej chodzi o dojrzałość. Patrzycie na mnie przez pryzmat innych, jakiejś nieogarniętej bandy idiotów. Zapewne każdy z was powołuje się na racjonalizm i mądrość. Ja widzę w was tylko śmieszny vox populi, który do moich uszu nie dochodzi. Trzeba umieć wybrać z gnoju diamenty.

Gość malio12
a jesli chodzi o dziecko?

Gość inmymind
Racka, popieram! Ludzie Cię nie znają a pieprzą jakby znali Cię lepiej od samej Ciebie... To zblazowane, zle doswiadczone przez zycie matoły, które oceniają Twoją sytuacje poprzez swoje porażki życiowe, w tym wypadku pewnie niepowodzenia miłosne. Wyglądasz na dojrzałą dziewczyne a nie pustą idiotkę wiec ja wierze ze ta decyzja jest przemyslana i ze bedziecie ze sobą do końca życia:). W końcu nie ważny wiek a uczucie! pozdrawiam

Gość Małpuszka
czy was ludzie posrało, czy ona pytała was o zdanie na temat jej ślubu czy o formalnosci prawne??