Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Polaris

Duża wada wzroku u 6-latka

Polecane posty

Gość Polaris

Witam,byłam dzisiaj u okulistki z moim 6 letnim synkiem , okazało się że ma dużą wadę wzroku.Z badania komputerowego wyszło że 4,5 w jednym a 1,5 w drugim oczku.Dostał krople ATROPINUM a po 5dniach mamy przyjść ponownie na szczegółowe badania.Podobno ciężko jest wyleczyć tak dużą wadę ,czy któraś z mam ma jakieś doświadczenia którymi mogła by się ze mną podzielić?

Gość A to krótkowzroczność
czy nadwzroczność??

jest prywatna klinika w krakowie(nazwy nie znam ,bo moja znajoma wyleczyla tam swoja corke).robia operacje,placisz tylko za swoj nocleg w tej klinice.corka mojej znajomej nie nie widziala na jedno oko i miala mega zeza.teraz dziewczynka ma 9 lat i nie musi nosic nawet okularow.

Gość Polaris
W jednym oku ma niedowidzenie i tym właśnie okiem zaczął zezować,wydaje mi się że już dosyć długi czas tak zezował ale niestety nie myślałam że to może być coś poważnego.

Gość Polaris
Bazyli czy mogłabyś podać mi jakięś dokładniejsze namiary na tą klinikę?

Gość chyba wiem o co
jakto, twoje dziecko zezowalo A TY NIE MYSLALAS,ZE TO NIC POWAZNEGO:O:O:O o ludzie,....

Gość Polaris
Wiem,wiem sama do siebie mogę mieć pretensje że tak póżno,ale nigdy nie nosiłam okularów i nikt w mojej rodzinie nie miał większej wady wzroku dlatego tak jest.Nie potrzebuję waszej krytyki bo i tak żle się z tym czuję i oczywiście wiem że tylko ja tu zawiniłam.

Gość Polaris
bazylia czy jeszcze jesteś?

Ku pokrzepieniu - ja widzę, choc na jedno oko właściwie nie widziałam... Lata noszenia okularów, dwie operacje i niezliczone ilości energii moich rodziców oraz ich determinacja - klucz do sukcesu w naszym przypadku... Moja siostra - były okresy że widziała ledwo, ledwo pierwszą ogromną literę (w okularach!), okazało się, że u niej wada wzroku jest silnie powiązana z alergią pokarmową - lata leczenia i diety - widzi na dzień dzisiejszy 5/6 rządek w okularach. Na pierwszej wizycie, lat temu dwadzieścia parę moi rodzice usłyszeli o moim prawie niewidzącym oku \"teraz to można tylko wydłubac\" (AUTENTYCZNIE!). Dziś widzę jednym okiem super, ostatni rząd bez okularów, w drugim niestety po porodzie ponaciągały się mieśnie i zaczynam słabiej widziec, ale jest dobrze. Powoli wracam do okularów... Niestety. I wiem, że przyjdzie okres w moim życiu kiedy okularów nie zdejmę, ale cóż... Ponoc dodają inteligencji :P a mój mąż mówi, że okularnice są sexy :) Ale napiszę Ci jeszcze coś - pochodzę z kotliny kłodzkiej - w trakcie naszego leczenia jeździliśmy do: Wrocławia, Poznania, Bytomia, Katowic, Kłodzka, Skarżyska Kamiennej i wielu innych lekarzy. Zawsze prywatnie, zawsze za grubą kasę. I nigdy moi rodzice się nie poddali, choc były okresy, ze tylko mama pracowała. Konsekwencja, upór i pragnienie zdrowia dziecka....I za to im jestem wdzięczna. Dziś dla swojego małego zrobiłabym dokładnie to samo. Wada wzroku to nie wyrok - jedyne co możesz zrobic, to znaleźc dobrych lekarzy i zadbac o wzrok dziecka. Niestety czasu nie cofniesz, więc weź się w garśc i walcz :) A mnie szlag jasny trafia, jak widzę dzieci w pracy, które mają nosi okulary i a to zapomną, a to nie założą... A rodzice się tylko śmieją jak zwracam na to uwagę...

Gość Polaris30
Witam , synek jest już po szczegółowszych badaniach i zamówione mamy okulary.Okazało się że w prawym oku jest astygmatyzm nadwzroczny a drugie oko jest dosyć dobre.Będzie miał zakrywane to zdrowsze oczko ale już teraz jestem spokojniejsza i wiem że będziemy robić wszystko żeby było dobrze.Podziękowanie dla-ladybird- za dodanie otuchy,pozdrawiam:)