Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość studentpedagogiki

Pedagogika, terapia, praca na oddziale psychiatrycznym, wolontariat - dyskusje.

Polecane posty

Gość studentpedagogiki

Witajcie, Jestem studentem pedagogiki - 1 rok /studia eksternistyczne ze względu na niepełnosprawność ruchową/ po 2 roku mam do wyboru 2 specjalności: -pracy socjalnej -opiekuńczo-wychowawczej. W przyszłosci bardzo chciałbym pracować jako terapeuta, instruktor od uzależnień. Jaką specjalność lepiej wybrać. Marzy mi się praca na oddziale psychiatrycznym - co bym musiał zrobić, jakie skonczyć studia, specjalności by móc tam pracować. Od poniedziałku idę szukać wolontariatu - myślicie że to dobry pomysł, poświęcanie 1-2 godzin tygodniowo na taki cel. Pracować nie mogę. Prosze o rady

Gość ale temat rzuciles po polnocy

Gość ale temat rzuciles po polnocy
kazdy wolontariat jest dobry, a szczegolnie umozliwiajacy uzyskanie doswiadczenia w obranym pozniej zawodzie, takze idz, sprobuj, nic nie tracisz a tylko zyskujesz, zaprocentuje powodzenia

Gość studentpedagogiki
dziekuje Ci za rade , wiem że juź późno.

Gość studentpedagogiki
;)

Gość studentpedagogiki
do góry, podbijam.

Gość yhymmm
hop

Gość nalezaloby zadac pytanie
dlaczego chcesz akurat pracowac w tej a nie innej dziedzinie?

Gość studentpedagogiki
bo jako osoba niepełnosprawna bardziej zrozumiem położenie osób niepełnosprawnych . Będe wiedział co czują, co myślą - lepiej będe mógł im pomóc (chociaż zawsze chciałem myć psychiatrą..)

Gość studentpedagogiki
podbijam:)

Gość ciało pedagogczne
jako studentka studiów mgr o kierunku pedagogika opiekuńczo- wychowawcza, uważam, że zadne z tych specjalności, które wymieniłes nie spełniają wymogów by pracować jako terapeuta w oddziale psychiatrycznym ani też jako terapeuta ds. osób uzależnionych. Pierwsza ze specjalności tj praca socjalna przygotuje Cie do roli pracownika socjalnego, czyli jednym słowem praca z mniej zamożnymi, wywiady środowiskowe, praca w MOPS itp. Jeli chodzi o opiekuńczo- wychowawczą---->ta ma na celu przygotować Cie do pracy w placowkach oswiatowych, świetlicach, damach dziecka, praca z osobami niepełnospawnymi w WTZ itp. Abyś mógł pracować jako terapeuta z osobami uzależnionymi powinienes wybrać profilaktykę spoleczną ,resocjalizację, terape uzależnien, pomoć pedagogczno-spychologiczna itp. Nie łudź sie jednak, że same studia wystarczą, trzeba mnóstwo kursów m.in. kurs socjoterapii. Bardzo dobry pomysł z wolontariatem, dowiedz się zy w placówce tej, gdzie bedziesz wolontariuszem możesz liczyć na zaświadczenie od dyrekcji o ocenie twoich postępów, opinie itp. Mnie to bardzo sie przydało.