Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

gogunia86

Wjakim celu robi się badania PROLAKTYNĘ,TSH I PROGESTERON??

Polecane posty

Witam byłam dziś na wizycie u ginekologa zlecił mi wykonanie badań z krwi a konkretnie prolaktynę, progseteron i TSH w jakim celu wykonuje sie tego typu badania??czy mam się czym niepokoić czy to tylko rutynowa kontrola?? możę dodam jeszcze że po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych wydłużył mi się cylk z 35 do 40 dni oraz ostatnio pojawiły się dokuczliwe bóle piersi

Gość ytytyttyuuiiieer
hej, czasem tak jest ze po odstawieniu pochrzania sie hormony, to dobrze ze zlecil ci badania, nie panikuj, moze boi sie ze masz podwyzszona prolaktyne, zrob je a wiele sie wyjasni

Gość badania hormonalne
mówia o zmianach zachodzących w organizmie i tak np: zbyt wysoki poziom prolaktyny potrafi zahamowac owulacje i zaburzyć cały cykl progesteron jest odpowiedzialny za wywołanie okresu (jego poziom spada tuż przed @ i wtedy nastepuje krawawienie) TSH jest hormonem który odgrywa główną role w fazie folikularnej gin pewnie chce sie rozejrzeć co powoduje u Ciebie tekie opóźnienie - nie ma się czym martwić - zapewne dostaniesz Luteinę (czyli syntetsyczny progesteron) na wywołanie okresu, jeśli PRL nie będzie ponad normę.

dzieki za dpowiedź właśnie odrazu dziś zrobiłam te badania wyniki beda w poniedzialek a we wtorek ide na konsultacje