Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

like_

jest tu ktos z Hamburga?

Polecane posty

Gość HolaOla........
no ciezko,jasne ze ciezko:)

Gość mam pytanie a nawet wiecej
serio?? to prawda ze jest duzo projektow, duzo trza mowic, nie ma 'zadan domowych' i malo sie ucza?

Gość HolaOla........
hehe:D ja nei ucze sie w normalnej szkole:P ale od lutego bede;) ogolnie poziom nauki jest nizszy niz w polsce,tu jak ma ktos mature to jest bardzo dobrze. ale z tego co wiem,jest troszke nauki:P ale na ciebie na bank beda oko przymykac:)

nie wiem gdzie se znalezc mieszkanie:(

Gość HolaOla........
no jak nie wiesz?:D

nie wiem czy zaznaczyc opcje ze chce by uczelnia mi przydzielila jakis akademik, czy lepiej poszukac mieszkania na wlasna reke. z tym przydzielaniem jest tak, ze niby łatwiej, nie musialabym sie martwic o szukanie domu, neta, media, ale oni przydziela mnei gdzie beda miejsca i gdzie im sie zachce - moze gdzies na zadupie, moze do kogos dowala do dwuosob.pokoju, moze bedzie jeden z drozszych domow studenckich, itd;/ i nie wiadomo, czy sa jeszcze miejsca - byc moze powiedza ze jednak mam sama se szukac;/

Gość pytam powaznie ....
a są jacys polscy lekarze w Hamburgu? znasz?

Gość HolaOla........
a jacy cie interesuja??

Gość pikadella
HAHA, nie mam pojęcie. Niech będzie grobowiec. Wiecie gdzie jest?

Gość HolaOla...
a nie masz innej fotki,wiekszej zebym mogla odczytac przystanek??

Gość agrykonuliaaa
HolaOla... widze zes z HH wiec mam pare pytan :D Podałaby adresy gdzie w HH sie kupuje bilety do Polski na autokar? skad wyjezdzaja autokary? czy wiesz ile bagazy mozna przewiezc autokarem?? Ile kosztuje przejazd taxi w HH za km?

Gość agrykonuliaaa
i czy orientujesz sie moze ile by kosztowal kurs niemieckiego w jakiejs szkole? na oko choc, 200 e czy 500 za iles tam godzin?

Gość HolaOla...
bilety kupuje sie na ZOB i tam tez odjezdzaja autokary do polski. normalnie mozna wziasc ze soba jedna torbe,druga podreczna ale za jakas tam mala doplata 5e chyba wezma ci druga torbe. ile za km taxi nie mam pojecia,ale nie jest drogo. a co do kursow to mozesz isc do VHS za caly kurs placi sie ok 150e-trwa 3-4 mies,2 razy w tyg po 1,5h,ale jezeli chcesz sie szybko i dobrze niemieckiego nauczyc to zrob kurs prywatny,w jakiejs prywatnej szkole.koszt miesieczny ok 200e ale zajec jest wiecej,srednio 4h dziennie.

hej pisze do autorki!:) ja tez jestem z hamburga; studiuje i pracuje. zapomnij,ze ktos Ci mieszkanie wynajmie, skoro przyjezdzasz na pol roku tylko i z twoimi dochodami!!nie mowie tego zosliwie,tylko takie sa tu realia.ludzie ,ktorzy tu dlugo mieszkaja(mam na mysli auslaender) maja problemy ze znalezieniem mieszkania dla siebie, musisz juz w miare ok zarabiac,udokumentowac swoje dochody-co dla np. Polakow nie jest takie proste z wiadomych powodow ja wlasnie mieszkam niedaleko Berliner Tor w malym mieszkanku 23m2 place 270euro+25 prad+33euro za telefon z internetem. jak wynajmujesz mieszkanie to trzeba tez zaplacic kaucje 3xnettomiete jaki uniwerek jest na berliner tor, bo nie wiem?moze masz na mysli HAW? a nie uniwerek?jaki przedmiot studiujesz w Polsce? ja skonczylam studia zaoczne w Polsce i uwazam ,ze tu jest łatwiej studiowac, zreszta nie tylko ja acha napisz tez z jakiego miasta w Polsce jestes, bo chyba nie doczytalam, mozna do PL tez jezdzic na tych tanszych biletach pociagiem a tak w ogole ci z erasmusa jak na moj gust maja w ogole nie za ciezko, u nas byla Polka i mowila ,ze przez rok musi uzbierac 30punktow, to nieduzo!! zalezy tez moze jakie przedmioty bedziesz robic. jeden przedmiot,ktory jest dwa razy w tyg ma 6 punktow za klausure czyli 5przedmiotow trzeba zrobic na caly rok. a wy jeszcze nie pracujecie,tylko chodzicie na uni. ja pracuje dosyc duzo, czesto ponad 20godzin i teraz np robie 4przedmioty i 1 hausarbeit, wiec widisz ,ze nie bedzie tak zle. jak bedziesz miala problemy z jezykiem,czy czegos nie zrozumiesz to ci ktos pomoze. jak nie bedziesz miala znajomych, to zazwsze mozemy sie zaznajomic;)ale w akademiku powinnas kogos poznac na berliner tor chyba sa co najmniej dwa akademiki,jeden jest fajny, nowoczesny,ale wydaje mi sie ,ze ty masz ten drugi troche obskurny kolo hotelu Berlin ;) a o barmbeku chyba cos dobrego slyszalam, bo ta moja kolezanka z uni co na erasmusa przyjechaa tam mieszka,ale ja tam nie bylam aaa i kursy VHS nie polecam!!!ale znam fajna i dosyc tania szkole, tam kiedys kosztowalo 1 euro za godzine, na wyzszym poziomie mittelstufe(bylo wtedy tez mniej osob) kosztowalo 1,5euro za godz.ale to bylo ze 3 lata temu nie wiem jak jest teraz

19:37 [zgłoś do usunięcia] mam pytanie a nawet wiecej serio?? to prawda ze jest duzo projektow, duzo trza mowic, nie ma 'zadan domowych' i malo sie ucza? u nas sa wszystkie pisemne klausury, na pierwszym roku tylko byly takie zajecia,cos jak w polsce cwiczenia. dopiero na ostatnim roku bedzie seminarium,wtedy trzeba cos przygotowac i wyglaszac prac domowych nie znam tutaj ja sie troche ucze i dosyc regularnie ,ale to dlatego ze duzo pracuje i potem sie nie wyrobie jak jest sesja. ale jak ktos ma tylko nauke na glowie,to pewnie jakos da rade zalezy tez czy dostajesz za to oceny czy tylko scheiny jak scheiny to tylko uczysz sie tak ,zeby zdac, a jak oceny to troche trzeba sie juz przylozyc projektow tez zadnych nie znam, ale pewnie juz na jakichs technicznych uczelniach to jest, na HAW pewnie tez cos takiego maja

Gość uppppppppppppppppp
upppppppp

Gość a moze mozeee
ja mam takie pytanie czy trudno ogolnie jest sie dostac na studia w hh ?

no tu patrza zazwyczaj na srednia ocen jakie mialas/es po ukonczeniu liceum.na niektore kierunki czeka sie na miejsce problem pojawia sie jezeli mialas liceum ekonomiczne!! no a tak poza tym trzeba miec zdany Zertifikat DSH na poziomie 2 lub 3(3 jest to najlepsza ocena, 2 troche gorsza, 1 mozna tez dostac,ale nie wszedzie cie przyjma z ta ocena)albo DaF.

Gość 32
z jakiego neta korzystasz w HH? po ile miesiecznie sa w DE karty do neta do llaptopow, tak jak w polsce wypuszcza np orange?

hansa net (alice) z kart nie korzystam, mimo,ze mam laptopa, moja kolezanka to ma, bardzo wolno u niej dziala,moze sa lepsze,ale pewnie tez drozsze

Gość 32
a Ty ile placisz miesiecznie za neta i czy szybko go zaloza?

33 euro z telefonem chyba nie az tak szybko,jakis czas sie czeka bo najpierw zakladaja tel a potem hansa net aktywuje internet nie wiem czy to z mc nie trwalo,ale nie pamietam dokladnie, w kazdym razie nie blyskawicznie ;)

Gość chce a sie boje ...
sa tam jaKies zabytki? to duze miasto?

no duze miasto-2mln mieszkancow hmm zabytki...jak masz zamiar tylko w tym celu przyjechac,to moze lepiej inne miasto; jest tu bardzo ladnie, ale z zabytkow to tu moze byc co najwyzej Speicherstadt, ale kwestia gustu - nic ciekawego jak dla mnie.Poza tym jak wszedzie koscioly- Kirche St. Michaelis. jest ladny port, Alster robi wrazenie, nad Elba jest ladnie. Poza tym slynna \"czerwona ulica\"-Reeperbahn, tam gdzie obywaja sie imprezy. Miasto ladne, robi wrazenie, ale moze nie pod wzgledem zabytkow-niech mnie ktos poprawi jak jest inaczej...

Gość mnie ciapaty zaczepiały w UK
jaka tam teraz pogoda , no kurde?

Gość mnie ciapaty zaczepiały w UK
ile stopni, macie snieg? jest jak w polsce? a moze deszczowo? a jaka tam bywa wiosna, marzec-kwiecie? i jakie jest lato, macie upaly?