Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość margolllaaa

pomoże ktoś rozwiązac zad. z matematyki

Polecane posty

Gość margolllaaa

Może mi ktoś rozwiązać to zadanie z matmy?? proszę, męczę sie znim i jakoś nie mogę rozwiązać. treść: Zbyszek kupił komputer na raty. Pierwsza wpłata wynosiła 200 zł, a pozostała kwota została rozłożona na 28 rat po 250 zł każda. Za komputer kupiony na raty trzeba zapłacić w tym sklepie o 20% drożej, niż kupując go za gotówkę. Ile kosztowałby ten komputer,gdyby Zbyszek kupił go za gotówkę?

Gość czasowstrzymywacz
jaki powinien byc wynik?

Gość czasowstrzymywacz
a mnie wychodzi wiecej, przeciez juz z samego mnozenia 28x250 wychodzi az 7000 zl ?

A moim zdaniem to tak: 200zl+28*250zl=7200zl to cena kompa na raty x-cena kompa bez rat rownanie: x + 20%x=7200 x + 2/10 x =7200 10/10x + 2/10x =7200 12/10x =7200 obie strony mnoze przez 10/12 dla skrocenia ulamka x=6000zl Komp bez raz kosztuje 6000zl na raty jest 20% drozszy wiec kosztuje 7200zl Matme mialam 7 lat temu w sredniej ale chyba dobrze to policzylam?? Pozdrawiam:)

Gość umilacz
wydaje mi sie, ze wlasnie tak:) a czemu nie mozna zrobic: 7200 - 20% z 7200 czyli 7200 - 20x7200/100 to jest zle?

Gość umilacz
wlasnie 5760 zl tez tak mysle :)

Gość margolllaaa
ma wyjść 6000zł. Dziękuje wszystkim, że mi pomogli :) a szczególnie princessGosia a to zad. to do zadań dodatkowych, po każdym dziale zadaje pięć zadań na 1pkt. i później to do średniej sie wlicza więc sie opłaca zrobić. a rozwiązalibyscie jeszcze jedno zad.??? ;> nie moge go zaczaić. Podczas pieczenia mięso straciło 30 % swojej masy i ważyło 1,4 kg. Ile kilogramów surowego mięsa było przed pieczeniem? Niby łatwe ale wynik zły wychodzi...

Gość margolllaaa
ma wyjść 6000zł. Dziękuje wszystkim, że mi pomogli a szczególnie princessGosia a to zad. to do zadań dodatkowych, po każdym dziale zadaje pięć zadań na 1pkt. i później to do średniej sie wlicza więc sie opłaca zrobić.

Gość hhtp
Podczas pieczenia mięso straciło 30 % swojej masy i ważyło 1,4 kg. Ile kilogramów surowego mięsa było przed pieczeniem? skoro straciło 30% masy, to zostało 70% a wiemy, że po stracie ważyło 1,4 kg czyli 70% - 1,4kg nas interesuje ile było kg surowego mięsa czyli 100% 70% - 1,4kg 100% - x x=100*1,4 / 70=140/70=2kg surowego mięsa było 2kg :)

Gość margolllaaa
D z i ę k u j ę ś l i c z n i e ; )