Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

badajcie bioderka dzieciom !!!!!!!!!!!!!

Polecane posty

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

ja zrobilam usg w 6 tyg i bylo to za pozno nie wiedzialam ze mozna wczesniej u mojego malego wykryto dysplazje wynik najlepiej porownac z innym drugim usg i nie ukladajcie dzieci do 3 mc na boczku

Ja mieszkam w Szwecji tutaj sie sprawdza bioderka zaraz po urodzeniu z czego sie bardzo ciesze bo okazalo sie ze synek mial lekka dysplazje - 6 tygodni nosil specjalne szelki. Teraz ma 2 miesiace i mamy spokoj, ciesze sie ze to tak szybko wykryto

Gość ajrisss
mojej corci badano bioderka zaraz po urodzeniu, byly nieprawidlowe. dostalam zalecenie - szerokie pieluchowanie i kolejne usg za miesiac. dziwie sie, ze twojemu dzidziusiowi nie zrobili badan. poza tym na leczenie dysplazji u 6-tygodniowego dziecka wcale nie jest za pozno!!! wiadomo ze im wczesniej, tym lepiej. ale dysplazje da sie wyleczyc calkowicie nawet u kilkumiesiecznych szkrabow. nie rozumiem wiec dlaczego piszesz, ze to za pozno???!!!! pozdrawiam.

Gość A NO TAK
poza tym chyba malo kto uklada takie niemowlaki na boku, ja bynajmniej nie widzialam zadnego tak polozonego, a ta wada to nic groznego. I wiekszosc dzieci ma. Oczywiscie wszystko sie leczy.

dzis bylam w poradni specjalistycznej z corka, akurat kolo gabinetu ortopedy- byla tablica a na niej skserowane artykuły o badaniu bioder- w 6-8 tyg po urodzeniu to samo mam w ksiazeczce zdrowia -taki zalecany termin

6 tydzień na takie badanie, to wcale nie za późno, lekarze zalecają wykonanie usg w 4 tygodniu, przy dysplazji wystarczy poduszka frejki na 2-3 miesiące i wszystko wraca do normy, a ponieważ dziecko w tym okresie najszybciej rośnie, w tym okresie też dysplastyczne bioderko najszybciej wraca do normy, moja córka miała właśnie 6 tygodni jak założyliśmy poduszkę, zdjęliśmy jak nie miała skończonych jeszcze 5 miesięcy najważniejsze jest jednak konsekwentne zakładanie poduchy, nawet na spacery, zdejmujesz tylko do kąpieli