Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kayka93

Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia

Polecane posty

na dzień obecny mam narazie zaplanowane sprzątanie w sobotę, mycie okien, podłóg, układanie w półkach. ten tydzień jest mega zwariowany bo w szkole trwają przygotowania do przedstawienia Bożonarodzeniowego i jestem tym doszczętnie pochłonięta... nie mam nawet czasu kupić kartek świątecznych i nie wiem kiedy one dojdą, dobrze że jest taki wynalazek jak poczta elektroniczna i do większości dalszych znajomych wyślę życzenia w raz z wirtualnym moim opłatkiem specjalnie dla nich :) o takim http://podzielsieoplatkiem.pl/gosia_,35656/?src01=dba11 a tego prawdziwego, delikatnego opłatka kupię w niedzielę po mszy. już ubierzemy choinke więc pod choinkę, na sianku będzie czekał na Wigilię :)

Gość swirek72
dziwczyny pomóżcie ile to jest 20 dag cukru, nie mam ani miarki ani wagi proszę...

Gość skoro szklanka to
250 g to 200 g będzie.... niecała szklanka, 3/4 szklanki

Gość łapiąca doła bożonarodzenioweg
Heloł! U mnie okna już umyte, książki z kurzu powycierane, kurze wielkei wyprzątnięte, zakupy prezentowo- jedzeniowe głowne zrobione. Jeszcze jakieś owoce, warzywa zostały do dokupienia. Dom oblampkowany, w tygodniu wezmę się za dekoracje wewnętrzne- jako belfer miałam młyn neiziemski do dziś... A ajeszcze jutro jadę na uczelnię. I słońca brak dobija mnie :(. Odechciewa mi się świąt, a do wczoraj miałam masę zapału.

Gość onnnnnnnaaaaaaaaaa
hej mysli juz ktos o swietach ma ktos dobry przepis na piernik? bardzo prosze .

Gość pliska
Jesli ktos jest maniakiem swiatezapraszam na forum poswiecone tylko i wylacznie Świetom Bożego Narodzenia. forum.swiateczne.info :)

Do świat to jeszcze kawal czasu.. ale wiem, ze w tym roku nie obejdzie bez schabu pieczonego ze sliwką:)

Gość daleko...daleko....
ale tak naprawę zleci szybko i nie wiadomo kiedy będą już święta... ja dlatego myślę o nich wcześniej, bo dzięki temu podkreślam ich wagę w naszej rodzinie...takie długie przygotowania są naprawdę fantastyczne, zwłaszcza jak masz małe dzieci i robisz z nimi na przykład ozdoby z masy solnej.. :)

Gość daleko...daleko....
i jeszcze jedno...mam osiedlowy sklepik i od lat ozdabiam go świątecznie już około 5 listopada i wiecie co, zawsze zwieszają mi się w tym okresie obroty, bo jednak ludzie też już dużo wcześniej myślą o świętach i tęsknią za tym specyficznym nastrojem...

Ja kocham święta a w tym roku będę w zaawansowanej ciąży i tak się zastanawiam jak to wszystko sobie poukładać...

Gość baggle
nie wiem dlaczego niektórzy tak się unoszą. myślenie o świętach wcześniej wcale nie jest bezsensu. ja myślę już od dawna, tymbardziej że to pierwsze święta które przygotowuję sama i pierwsze święta dla mojej małej córeczki. od jakiegoś czasu czytam jej bajki związane ze świętami i opowiadam o co chodzi. zamówiłam choinkę. od jutra ruszam na zakupy: najpierw prezenty i ozdoby później w miarę możliwości jedzenie ;) pod koniec tygodnia zaczynam robić porządki i ozdabiać dom. co myślicie o pomieszaniu potraw tradycyjnych z bardziej nowatorskimi jak np. sałatka z owocami morza??

Gość pafelek
:)) w takim razie ja też jeszcze poczekam z "ubieraniem" domu ;pp śnieg mógłby spaść w końcu co? ^^

Gość fuercia
Ja też jestem w trakcie przygotowań do świąt, okienka umyte, prezenty częściowo też, pierniczki upieczone, czeka mnie tylko dekorowanie, ale to zostawiamy sobie z córcią na "deser", pokupowałam przeróżnych ozdób i posypek z dr. oetker i będziemy się bawić w dekorowanie pierniczków :) :Lubię wcześniej porobić zakupy, żeby przed samymi świętami nie latać po sklepach i nie stać w korkach. A co dobrego nietypowego przygotowujecie na święta lub wigilię?

Gość kjdfnb
jakie przygotowania? daj spokoj. moja rodzina się w prezenty nie bawi, więc nie szaleje po sklepach. zakupy spozywcze sie zrobi tydzien przed. choinka ubierze w wigilie. nie rozumieim, niby jak mam sie przygotowywac do swiat na kilka tygodni przed. ty tylko tym zyjesz czy co?

Gość gość
Czy ktoś już zaczyna coś robić w związku ze zbliżającym się świętami

Gość gość
Na razie tylko okna myłam :) Jeszcze trochę za wcześnie na przygotowania jeśli o mnie chodzi ;)

Gość gość
Ja rozglądam się za nowymi dekoracjami.

Gość gość
szukam prezentów, to dla mnie koszmar, nigdy nie wiem co kupić, za ile, by obdarowany był zadowolony ... gruntowne sprzątanie, gotowanie tuż przed Świętami na 3, 4 dni wczesniej

Gość gość
ja na razie zbieram przepisy, przeglądam gazetki promocyjne ze sklepów. widziałam, ze teraz w polo markecie jest duzo promocji na jakies garnki i sprzety kuchenne wiec pewnie czesc sobie wymienie przed swietami :)

Gość gość
Ja już kupiłam większość dekoracji jakie zamierzam powiesić w całym domu , oczywiście skarpety na prezenty , mają świetne w home & you , miliony lampeczek i dużo gwiazd betlejemskich w doniczkach. Co do gotowania to macie jakiś sprawdzony przepis na makowca?

Gość kojka032
Już praktycznie wszystko na święta mam. Jeszcze tylko jakieś małe dodatki plus mąż musi zapewnić rozrywkę na wieczory tj. jakieś filmy znaleźć w necie i pobrać. Kupił już transfer na https://filefox.pl/ także powinno szybko pójść i będziemy gotowi do świąt.

Gość gość
Podstawa to spowiedź, ja praktykuję jeszcze codzienne uczestnictwo w roratach, poza tym oczywiście modlitwa i lektura Pisma Świętego. Wszczystko inne to tylko otoczka, najważniejsze jest duchowe przeżycie świąt. Przygotowanie potraw rozpoczynam kilka dni przed wigilią, chinkę ubieram dzień przed wigilią. A w samą wigilię wszystko dopinam na ostatni guzik i wypoczywam. Potem podgrzanie potraw, wieczerza a o 24 obowiązkowo pasterka.

Gość gość
u mnie powoli już się wszystko zaczęło. Generalnie porządki już za mną. Jutro siadam do robienia ozdób jak np. stroiku z poinsecji i jakiś wieniec na drzwi- pewnie z gałązek świerku. A w środe i czwartek gotowanie!!!

U nas przygotowania idą pełną parą. Bardzo lubię świąteczny klimat, więc dbam o to, aby każde pomieszczenie w moim domu miało oznaki nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. Nawet wymyśliłam co nieco dla mojej łazienki :). Pomysły na aranżacje znalazłam na tej stronce http://blog.elements-show.pl/przepis-na-swiateczna-lazienke/. Ja użyłam przede wszystkim gałęzi świerkowych i świeczek zapachowych (pomarańcz i cynamon). :)