Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dobrarada1

polska służba zdrowia !

Polecane posty

Gość dobrarada1

straciłam matkę w wieku 13 lat,zmarła na raka piersi w młodym wieku,jestem obciążona wywiadem rodzinnym ( nie tylko mama) , cały czas kładzie się nacisk na profilaktykę i wiecie co własnie chciałam zrobic sobie badanie kontrolne tj. usg piersi i jest wielki problem !!! nie mogę zdobyc skierowania - każdy umywa ręce , lekarz rodzinny nie może , ginek nie może (ponieważ chodzę prywatnie) ,w moim mieście poradnia chorób piersi nie istnieje a na onkologii robia tylko bad. genet. lub leczą ! zrobię to badanie prywatnie ,ale jestem wściekła ,kto do cholery zajmuję się profilaktyką ??? dlaczego skoro jestem obciązona muszę sama płacic za profilaktykę ? a jeżeli nie miałabym pieniędzy to co ???....a potem lekazre mówią ZANIEDBANIE PACJENTKI :( :( :(

Gość napisz skargę do Narodowego
Funduszu Zdrowia, że pomimo obciążenia nie dostałaś skierowania na badanie zbieraj te papierki, wszystkie odpowiedzi na nie możliwe, że (sorki) będziesz kiedyś miała problem z Ca ale Polska będzie już głębiej w strukturach Unii Europejskiej i łatwiej Ci będzie uzyskać odszkodowania

Gość na usg piersi
może wysłac tylko specjalista, a więc ginekolog, gdybyś nie chodzila prywatnie to byś dostała skierowanie.

Gość dobrarada1
super czyli moja wina ,że chodzę prywatnie !

Gość usg piersi
na dobrą sprawę tak. Lekarz pierwszego kontaktu nie ma uprawnień aby wystawić skierowanie ta takie badanie, podobnie jak na USG tarczycy wysyla endokrynolog. Idż na nfz do ginekologa to ci powienien dac skierowanie

Gość ghjkl
Co to za prywatny gabinet że nie ma nawet aparatu do usg,to po co prywatnie chodzić,żeby tylko zajrzał.Ja płace 150 zł za wizyte i mam Cytologie,usg dopochwowe i usg piersi.Chodzę 2 -3 razy w roku i mam spokój

Gość usg piersi
nie wprowadzam, lekarz pierwszego kontaktu może wystawiac skierowanie tylko na niektóre badania! Np nie ma prawa wystawić skierowania na USG piersi i tarczycy, czy USG przeplywowe tetnic. Wiem bo sama potrzebowałam i byłam u mojego lekarza pierwszego kontaktu który wykonuje również USG i powiedział że tylko specjalista może mi dać skierowanie na te badania, bo oni nie maja do tego uprawnień, ale np na USG jamy brzusznej mogą. Podobnie jak lekarz pierwszego kontaktu nie da skierowanie na wiele badan z krwi np antyTPO

Gość dobrarada1
czy wy się dobrze czujecie ? co ma do tego ginekolog!!! ja nie mam żadnych dolegliwości , ze względu na obiążenie rodzinne i śmierć mamy w młodym wieku chciałam ze względu ma mój wiek i to ,że jestem juz po karmieniu jakiś czas- zrobić badanie PROFILAKTYCZNE -bo tyle się o tym trąbi i sama chce sprawdzić a to ,że chodzę do ginka prywatnie to inna sprawa , nie chodzę z piersiami tylko z innymi problemami , ja wiem ,ze oni badają profilaktycznie ,ale nie każdy ma usg i uważam ,że mam prawo korzystać ze zwykłej przychodni i po to jest lekarz pierwszego kontaktu - na to do cholery płacimi składki, zresztą najlepszy dowód ,ze w miejscach ,gdzie wykonują takie badania sami proszą o skierowanie od gina lub lekarza rodzinnego,jedno jest pewne ,że to nie tak powinna wyglądać cała ta profilaktyka o której tak pięknie piszą w przychodniach na plakatach i ulotkach :) jeżeli macie rację to chcę przestrzec inne kobiety , które leczą się prywatnie u ginów - skoro tylko oni mogą skierować !

Gość jestes bez sensu
Zupełnie cie nie rozumiem, skoro chodzisz prywatnie do ginekologa, to czemu nie zapłacisz te kilka złotych więcej za USG? A jeżeli chcesz wykonać to badanie bezpłatnie to skierowanie wystawi ci ginekolog, ale musisz iść na NFZ. Ja chodzę do ginekologa na NFZ, ponieważ także płacę składki i nigdy nie miałam żadnych problemów z uzyskaniem skierowania, raz w roku robię badania profilaktyczne : cytologia, usg jajników, macicy oraz piersi, badanie krwi, wszystko za darmo.

Gość to idx do cholery
do ginekologa na nfz i poproś o skierowanie!

Gość k4szki3t
Chory człowiek niewiele może już zrobić. Ważne, żeby zdrowy człowiek pomyślał o tym... Niech zdrowy człowiek , pracujący, zarabiający, troszczący się o własne zdrowie, zabezpieczył się odpowiednio. Albo niech odkłada pieniądze "na czarną godzinę", albo niech się dobrze ubezpieczy w dobrej firmie. i tu uwaga!!! proszę dokładnie czytać ,za co firma odpowiada. Tzw warunki istotne ubezpieczenia. unikniecie rozczarowań. Publiczną ochronę zdrowia proszę wsadzić ...między bajki. Prawdą jest, że państwo powinno zapewnić swoim mieszkańcom przyzwoitą służbę zdrowia, lecz nie sądzę, że warto trwać w tej nadziei. Polecam wszystkim, którym zależy na zdrowiu opiekę medyczną Signum, można sobie kupić pakiet i mieć dostęp do 8000 placówek medycznych, 24h wizyt domowych i wielu innych usługach. Strona internetowa projektu - osoby, z którą ja zawierałem umowę: http://www.oferta.omsignum.pl/romankowalski Jakie jest wasze zdanie? Czy warto zainwestować w prywatną opiekę zdrowia? Moje zdanie jest proste - definitywnie TAK! Pozdrawiam.

Gość NataliaB
SIGNUM Opieka Medyczna. Zadbamy o Twoje zdrowie od A do Z. Szybki, komfortowy dostęp do całego zakresu usług medycznych. Jeżeli masz dość kolejek, niekompetencji lekarzy to zobacz jak powinien być traktowany pacjent. 800 placówek medycznych w całej Polsce. Poznaj szczegóły: http://www.oferta.omsignum.pl/ataliabialek

Gość pessoto

Chyba najwięcej na temat kondycji polskiej służby zdrowia mówi książka Pawła Kapusty.

Chodzi o tę - http://jelenka.pl/agonia-lekarze-i-pacjenci-w-stanie-krytycznym-pawel-kapusta/

Opisał on tragedie, jakie dotknęły ludzi przez naszą służbę zdrowia. Niektóre z opisanych sytuacji to naprawdę dramat.

Nie powinno coś takiego mieć miejsca, ale nie oszukujmy się - dojdzie do tego jeszcze nie raz.